dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rapper Big Pooh: Sleepers
Sleepers (CD) Rapper Big Pooh
2005
6 Hole Records
7/10

To the Soulmobile, let's go!

Lyssna

Sök efter skivan

Efter Little Brother-kollegan Phontes utflykt med The Foreign Exchange är det nu dags för Big Pooh att ge sig ut på egen hand.

Ja, eller egen och egen. Till sin hjälp har Pooh ett helt batteri mer eller mindre tunga polare som fixar beats eller passar micken. Under sisdådär trekvart av ”Sleepers” dyker Khrysis, 9th Wonder, Spectah, O-Dash, Darien Brockington, Foreign Exchange-Nicolay, Joe Scudda, Median, Big Dho och Murs upp. Och Phonte. Namntungt så det förslår.

Men trots den långa gästlistan är ”Sleepers” ett förvånansvärt homogent album. Visst, att Khrysis och 9th Wonder proddat de flesta av albumets 14 spår spelar förstås in, men än viktigare för den jämna fasaden är att alla, såväl producenter som gäster, låst sig i ett synnerligen tillbakalutat läge. Det är beats för alldeles för varma söndagseftermiddagar i hängmattan som bara tillåter ett stillsamt huvudnoddande. Allt insvept i lagom knastrande soulstråkar och samplade röster.

Frågan blir ju då förstås om det kan bli för mycket av det goda, om den sprickfria helhetsfasaden dödar de enskilda låtarna. Svaret är: både ja och nej.

I sina bästa stunder är ”Sleepers” ett synnerligen trevligt album. Alla som hört Little Brother eller The Foreign Exhchange vet ungefär vad som väntar. När 9th Wonder klipper stråkar i ”Strongest Man”, väver in en blå jazzelgitarr i ”Heart of the City” eller lägger smurfmjuka soulsamplingar i ”Scars” och ”Between the Lines” då är det verkligen knasigt bra. Khrysis å sin sida sätter i ”Live Life” färg på en obekymrad bilresa genom nedgångna kvarter med hoppet i passagerarsätet. Men frågan är om inte Big Dho ändå inte är den som lyckas bäst med den vemodigt Curtis Mayfield-blaxploderade bakgrunden till ”The Jungle”, Big Poohs tur att berätta historien om människorna på botten med en ensam funkflöjt som enda vän. Inte långt efter kommer ”Now”, mötet mellan Big Pooh och Murs.

Men lika bra som de flesta av låtarna på ”Sleepers” är på egen hand, lika mycket blir de lidande av att läggas ut som ett enda långt pärlband. Det sävliga tempot, inte minst i Big Poohs flyt, gör att ”Sleepers” nästan mer passar som godnattmusik än den väckarklocka för världens rappare den är tänkt att vara enligt Pooh själv.

Men hej, det är verkligen mindre bagateller. ”Sleepers” i lagom stora doser är väldigt, väldigt bra. Och nära nog ett måste för alla som fastnat soulhiphopens stillsamt gungande svallvågor.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-04-05 00:00 / Uppdaterad: 2005-04-05 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3181

9 kommentarer

nämen! första gången jag är först! ööh

Medlem 2005-04-05 00:10
 

det här låter härligt. har lyssnat skitmycket på 2Pac och "12play" på sistone. jag känner för lite laidback hiphop. skruv och hack i all ära, men stråkar och smek är grejen.

Medlem 2005-04-05 00:36
 

Bra bra. Och poolpartyt i "Between the lines" är extra skiten. Annars tycker jag allt att Pooh kunde slängt in några extra verser här och där. Känns lite vattnigt här och där nu. Därmed inte sagt att man inte ska rusa benen av sig och tjacka på stört, förstås.

Medlem 2005-04-05 00:55
 

detta låter jättebra. förjävligt att jag inte hittar skivan någonstans på nätet bara.

Medlem 2005-04-05 02:09
 

xex: play.com eller hiphopsite.com är ett par som har den. Köp förra årets bästa platta, "Connected" med The Foreign Exchngae också, om du inte redan har den.

Hej Wunder. Hej Elon.

Medlem 2005-04-05 04:14
 

Hm. Jaha. Ola stavade rätt här ovan.

Medlem 2005-04-05 04:15
 

xex: Du hittar skivan hos Recordnet i Sverige. Har lagt till länk uppe till vänster.

Ola Andersson Redaktionen 2005-04-05 06:09
 

Riktigt bra skiva, är det. På cduniverse kostar den drygt 11 dollar, alltså 80 spänn. Om du vill handla billigt alltså.

Medlem 2005-04-05 12:04
 

mycket fin skiva, även om han kunde öka i tempo och intensitet lite emellanåt.

Medlem 2005-04-05 16:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig