dagensskiva.com

48 timmar

Recension

New Order: Waiting for the Sirens' Call
Waiting for the Sirens' Call (CD) New Order
2005
London/Warner
4/10

Gammal order

Lyssna

Sök efter skivan

Jag hade kunnat inleda den här recensionen med ännu en utläggning om New Orders musikaliska inriktning och utveckling efter Gillian Gilberts avhopp. Jag struntar i det den här gången.

Istället konstaterar jag att jag blev lite konfunderad när jag såg omslaget till ”Waiting for the Sirens' Call” första gången. Jag kunde inte riktigt förstå varför o:et var litet.

Efter första genomlyssningen var jag rätt övertygad om att det var formgivarens korta och kärnfulla recension av New Orders senaste album. Det var verkligen så illa.

Allt snacket inför ”Waiting for the Sirens' Call” handlade om att New Order den här gången stoppat in rockgitarrerna i garderoben och gått tillbaka till den dansanta gitarrpop som alltid varit deras varumärke. Dansmusik med popmelodier. Tillbaka till Ibiza-trippen ”Technique”.

När jag först hörde New Orders mänskliga trummaskin, som snart fick sällskap av Peter Hooks bas, Bernard Sumners New Order-gitarr och några klassiska New Order-syntslingor, hamra igång ”Krafty” så trodde jag faktiskt för en stund att det var sant. Att New Order skulle bli New Order igen. På riktigt.

Efter att ha levt med albumet en dryg vecka tror jag mest att det uttalandet kom från medlemmarna själva, i ett desperat försök att övertyga omvärlden och sig själva. Eller så har människorna som fick för sig att sammanfatta New Order 2005 i ”Technique”-termer inte samma version av den klassiska skivan som står i min skivhylla.

New Order 2005 är istället tre medelålders män som fortfarande kan snida ihop klassiska melodier om de bara vill, men som sedan länge tappat kontakten med de dansmusikrötter som en gång födde gruppen. Nästan i alla fall.

Tonen sätts redan i den inledande ”Who's Joe”, uppföljaren till ”1963″ om man så vill, med lagom prydligt tillputsa gitarrpop och en ”Love Will Tear Us Apart”-slinga någonstans längst bak. Helt okej. Mer av samma sak blir det sedan i ”Hey Now What You Doing”. Helt okej. Ännu mer av samma sak, fast med lite mer Hook-bas, kommer sedan i titelspåret. Helt okej. Helt okej Madchester.

Fast själva problemet med ”Waiting for the Sirens' Call” är att New Order inte är ”helt okej”. New Order är mycket bättre än så. Det är därför ”helt okej” inte på långa vägar räcker till.

Det finns en handfull låtar som räddar albumet från en oglamorös framtid längst ner i en låda på vinden. ”Krafty”, det New Order som en grupp som The Embassy byggt stora delar av sitt sound på, är en sådan. ”I Told You So”, ”Ruined in a Day”-kopian som jag först avfärdade som riktigt vidrig ”Happy Nation”-reggae, är numer faktiskt en annat. Det är den där helt oemotståndliga ”Swamp Thing”-banjon som gör det. Den skitsnyggt knorrande synten i ”Dracula's Castle” är ytterligare en vindräddande stund.

Men mer än något annat är ”Waiting for the Sirens' Call” två spår: ”Guilt Is an Useless Emotion” och ”Turn”. ”Guilt Is an Uselelss Emotion” är faktiskt New Order, om inte i högform, så åtminstone inte långt ifrån. Med en vacker keyboard-slinga, ett taktfast am-pa-am-pa-am-pa-beat och en melodisynt som plockad från ”Discovery”. Och så ”Turn”, klassisk och vacker akustogitarrpop på New Order-vis, med drivande stråkar och Stephen Morris typiska trummaskin. Då låter New Order precis som jag hoppades att New Order skulle låta den här gången. Men precis när jag vaggats in i min egen förnekelsevärld bränner gruppen av ”Working Overtime” som allra sista spår. Och förutom att det är riktigt genomusel rockabillyrock är det dessutom förmodligen den överlägset sämsta låt New Order någonsin spelat in.

Jag hade kunnat avsluta den här recensionen med ännu en utläggning om New Orders musikaliska inriktning och utveckling efter Gillian Gilberts avhopp. Jag struntar i det den här gången.

Istället konstaterar jag att det på något sätt är så väldigt självklart att ett av nittionhundratalets mest banbrytande popband blir först ut med interaktiva reklamaffischer i marknadsföringen av sitt nya album.

Synd bara att det nästan är det mest intressanta med ”Waiting for the Sirens' Call”.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-04-03 00:00 / Uppdaterad: 2005-04-03 00:00

Kategori: Recension | Recension: #3172

14 kommentarer

någon har viasst glömt att lägga ut denna recension som bonusrecension. bara jag som hittat hit. kass skiva föressten, men man blir lite orolig när Ola sågar. Den kanske är bra trots allt?

Medlem 2005-04-04 13:00
 

Jag hade nog gett skivan en sexa eller till och med sjua, för dålig är den sanneligen inte även om det bitvis är slätstruken. Däremot håller jag med till fullo att Turn och framför allt Guilt is a useless emotion är kanonbra, den sistnämnda är ju en given singel, superb låt där dom känns pigga helt plötsligt.

Medlem 2005-04-04 21:06
 

Gräset har plågat mig med den här i en månad nu. Han är helt besatt av den, kallar den "Techniques barnbarn som tar dansmusiken rakt in i jävla framtiden". Jag själv inser inte charmen.

Medlem 2005-04-05 17:27
 

Interaktiva affischer?

Medlem 2005-04-05 19:56
 

5/10.

Medlem 2005-04-06 13:38
 

Tycker skivan är överaskande bra! Låter ju riktigt, riktigt lovande detta!! Växer. Krafty, Turn och några till är grymma!

Medlem 2005-04-06 16:53
 

En Arne Hegerfors hade garanterat gjort anspelningar på framsidan, "oh no" Eller "No thnx".

Medlem 2005-04-10 23:25
 

Working overtime är inte den överlägset sämsta låt som New Order har spelat in, även om jag håller med om att den inte är bra. Sämst är Behind Closed Doors, ett närmast olyssningsbart b-sidespår från Get Ready tiden. Fruktansvärd.

Medlem 2005-04-17 01:40
 

Deras sämsta låt är "Fine Time". Fattar inte vad folk ser i den låten.

Hattenav Medlem 2007-03-15 16:56
 

"Fine Time" är ju en av deras allra bästa låtar. Det vet väl alla?

Ola Andersson Redaktionen 2007-03-15 17:20
 

Nä. New Order är mina favoriter, men den håller inte.

Hattenav Medlem 2007-03-15 17:29
 

”swamp thing” banjo. Är det en June Reactor referens månne?

Medlem 2007-08-16 10:19
 

Ai: Absolut inte. Det är en The Grid-referens.

Ola Andersson Redaktionen 2007-08-16 10:26
 

Synd, för Juno Reactor är kungligt bra (Speciellt Bible of Dreams).

Medlem 2007-08-16 10:33
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig