dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Rufus Wainwright: Want Two
Want Two (CD) Rufus Wainwright
2005
Geffen/Universal
7/10

Du och jag livet

Lyssna

Sök efter skivan

Det börjar bra. ”Agnus Dei” med orientaliska tongångar och Rufus Wainwrights latinska mässande/wailande är precis så storslagen, bombastiskt avskalad och vacker som en inledning på en sån här skiva ska vara. Den följs upp av skönt gungande pop i ”The One You Love”, med trummor slagna av Levon Helm.

Laguppställningen är i stort sett samma som förra gången. Rufus Wainwright ville ge ut ”Want One” och den här som en dubbel, men skivbolaget satte sig på tvären och därför tog det lång tid mellan utgivningen av skivorna. Produktionen är signerad Marius De Vries och på omslaget poserar Rufus Wainwright som Törnrosa.

Lika excentrisk som Rufus riddaren. Lika levande.

Visst tar han i den här gången också. Ibland för mycket för att jag ska orka med. ”Little Sister” är en menuett för sällskap som gillar dammiga gamla peruker och teatersmink. Skickligt arrangerad, det medger jag, men inget som jag kommer lyssna på särskilt ofta. För mig är Rufus Wainwright bäst när hans låtar är ganska raka, men kryddade med väggar av ljud som understryker känslorna han förmedlar. Som i ”This Love Affair” och ”Memphis Skyline” där skickligt arrangerade stråkar bär pianot och sången rakt uppåt mot molnen.

Gräddtårtor som dessa varvas med mer konventionell pop i låtar som ”Waiting For A Dream” och ”Gay Messiah” och på så sätt skapar Rufus Wainwright en skön upplevelse. Tillsammans är de här skivorna starkare än var för sig. En kväll på operan med alla tillbehör. De tre avslutande låtarna på den här skivan föser in mig i ett hörn och tvingar mig att skriva så. Cirkeln sluts i avslutande ”Coeur De Parisienne – Reprise d'Arletty” då vi gått från latinsk mässande till fransk dramatik med sångaren vid ett ensamt piano.

Ridån faller. Jag ställer mig upp i stolen, klappar händerna och ropar ”Da Capo!”.

Fredrik Welander

Publicerad: 2005-03-15 00:00 / Uppdaterad: 2005-03-15 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3142

19 kommentarer

hade ju velat se en recension av Kent :/

Medlem 2005-03-15 00:02
 

jag hatar kent!

Medlem 2005-03-15 00:04
 

jag vill verkligen se en recention om kent…….. inte!……. eller jo där de dissar den tiotalt skulle vara kul

Medlem 2005-03-15 00:05
 

för de som vill se honom men inte keane kommer han tillbaka till stockholm med sitt eget band i maj..så det så!

Medlem 2005-03-15 00:59
 

konsumkillen: Du räddade min dag. Va skönt, nu slipper man se han ihop med tråkrockarna Keane. Var kan man köpa biljetter till Majspelningen?

Medlem 2005-03-15 01:42
 

Visst är livet roligare än döden. Och jag och en kvarts miljon andra svenskar har ju ändå redan köpt "döden". Det hade vi gjort oavsett om den fått bra eller dålig kritik på dagensskiva. Därför anser jag att det är helt rätt att INTE recensera den i dag.

Medlem 2005-03-15 10:29
 

människor som lyssnar på kent har ändå ingen talan

Medlem 2005-03-15 11:49
 

two-headed boy: konstruktivt. Stör mig på folk som bara verka ha något emot kent för att de säljer bra. Sedan är de ju inte de nya skivorna lika bra som ST men de gör ändå bra musik. Är de för negativa? Kan tänka mig att det är många här som gillar will oldham (med alias) eels (äldre)och bright eyes mm.

Medlem 2005-03-15 12:20
 

Timos vore kul…

Medlem 2005-03-15 13:27
 

elongate the face to be swedish: tror inte de släppts än…datumet finns änsålänge bara på hans hemsida…blir väl ticnet som kommer stå för försäljningen när biljetterna väl släpps

Medlem 2005-03-15 13:32
 

björne – näe, jag stör mig inte på dom för att dom säljer bra. jag stör mig på dom för att deras pinsamt dåliga texter är sån smörja att dom blir outhärdliga för alla som inte är fjorton, efterblivna, eller recenscenter

de har en del okej melodier dock, men det ska de inte heller ha några creds för

Medlem 2005-03-15 16:17
 

och nu ansträngde jag mig för att vara konstruktiv, så kom inte med den gubben igen

Medlem 2005-03-15 16:19
 

Kära Mike haår får du en recension av Kent det låter som tidig Kent de får 5 av 10.De har ej utvecklas ett skit

Medlem 2005-03-15 16:19
 

Håller med att Bergs texter kan vara en del pretto men de gör fortfarande bra musik. Säger inte att du tänker så men det finns många som inte kan acceptera kommersiella framgångar. Tycker dte är illa som fan med människor som de i smiths dokumentären som tyckte dte var fel att Morrisey börjat sälja för de breda massorna. Han är ju grym så varför inte låta andra få ta del av det?

Medlem 2005-03-15 16:55
 

visst, men det är skillnad på att sälja bra och på att anpassa allt man gör just efter att sälja mycket. alla musiker vill väl kunna försörja sig, men om det innebär att de anpassar musiken efter ekonomi istället för hjärta så kan dom dra åt helvete

jag tillhör inte dom som menar att morrissey gjort just det, även om hans senaste inte riktigt håller måttet

Medlem 2005-03-15 18:36
 

haha. mer kommentarer om Kent än Rufus här idag. synd. för Rufus spöar Kent alla dagar.

Medlem 2005-03-15 19:24
 

Sluta skriva om Kent! tack.

Medlem 2005-03-15 21:52
 

Kan inte Kjell A recensera Kent? Vore kul!

Medlem 2005-03-15 22:24
 

åh, levon helm, min favorit! kan vara musikhistoriens känsligaste och mest musikaliska trummis! The Band! Yeah!

Medlem 2005-03-15 23:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig