dagensskiva.com

48 timmar

Recension

50 Cent: The Massacre
The Massacre (CD) 50 Cent
2005
Shady Records/Interscope/Universal
6/10

Gangsta-crooner

Lyssna

Sök efter skivan

Fenomenet 50 Cent blir bara mer och mer intressant.

I cd-häftet hinner Fiddy peka med ett vapen rakt in i kameran framför en vapenvägg, räkna knarkpengar i en sunkig lägenhet, riva av en drive-by, leka knarkhallucination, flåda med både hagelgevär och vrålbil, hälla mjölk på bikinibrudar (subtilt), uppträda som kostymaffärsman omgiven av guns & babes, sitta på vatten Jesus-stylee och hänga med alla sina homiesar.

Och då pratar vi bara om bilderna. Okej, det ska väl erkännas att texterna inte vandrar iväg alltför långt ifrån det inmutade området.

Men det är ändå något med bilderna som inte riktigt stämmer. Alla tuffa poser, vapen och bystiga accessoarer stämmer inte med 50:s ansikte. Eller hans ögon. Visst, uttryckslösa ansikten är inget nytt i musikvärlden, men det känns nästan som att 50 vill vara någon helt annanstans. När han på omslaget dessutom poserar med inoljad, bar överkropp och pumpade muskler kan jag inte låta bli att tycka att 50 kopierat LL Cool J rakt av. Ner till favoritposen. Som att 50 egentligen skulle vilja vara en teddybjörnsgosig Will Smith för de breda massorna. Men nu står han där med brudar, vapen och snöhögar för att de som vet har talat om för honom att det är det som säljer. Med en armé av proffsstylister och varumärkesexperter har 50 proppats upp och bilderna utformats noggrant för maximal penetrering (omedveten ordvits).

En pojkbandssångare med kulhål, liksom.

För den här gången funkar 50 som allra bäst när han iklär sig rollen som gangstacrooner och levererar blaxplosul med ekon av en svunnen era. Som när Needlz låter 50 rimma över en McFadden-skriven Eddie Kendricks-låt i ”God Gave Me Style”. Eller när Cue Beats dammar av The Dells och förvandlar dem till ”A Baltimore Love Thing”. Eller när Olivia kommer in och ser till att ”So Amazing” blir ännu en del i den Skönheten och Odjuret-tradition som dykt upp inom hiphopen med jämna mellanrum ända sedan Method Man och Mary J. gjorde gemensam sak för något decennium sedan. Och så förstås avslutande remixen av ”Hate It or Love It”, där Hi-blås och Marvin Gaye tar omvägen via Kanye, och Disco D-produktionen ”Ski Mask Way” (The O'Jays och Goodie Mob under en sampler kan på något sätt inte misslyckas). Marvin-vibbar blir det också i ”Ryder Music”.

Men självklart är de stora affischnamnen på ”The Massacre” Dr Dre och Eminem, trots att de bara producerat två respektive tre låtar (Dre har dessutom inte rattat någon av sina själv). Av dem är det Eminem som lyckats bäst med ”Gatman and Robbin”, både vad gäller produktion och rap. Eminem rappar i cirklar runt 50, i synnerhet när det blir dags för ”Batman”-temamelodirappandet. Men de två stora har den här gången sprungits ifrån rejält av sina kollegor.

Sedan finns det förstås mindre bra saker med ”The Massacre”. Det finns ett gäng låtar som inte gör någon särskilt glad. Och albumet är (förstås) alldeles för långt. Dessutom finns det en sak till som är väldigt uppenbar.

Det finns ingen ny ”In Da Club”. Inget som ens är i närheten.

Men det gör faktiskt inte särskilt mycket. Faktum är att jag gillar crooner-wannaben 50 betydligt bättre än gangsta-wannahållafastvid-50. Den souligare inramningen passar 50:s röst och flyt betydligt bättre.

Mer av det, så kan nästa 50-album bli en ännu mer positiv överraskning.

Ola Andersson

Publicerad: 2005-03-13 00:00 / Uppdaterad: 2005-03-13 00:00

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #3140

10 kommentarer

allvarligt talat. hans nya video.

att ta den mannen allvarligt efter att ha sett den..

Medlem 2005-03-15 01:15
 

"En pojkbandssångare med kulhål, liksom."

Kunde inte ha sagt det bättre själv :)

Medlem 2005-03-15 11:20
 

symf-beatsen är det bästa som hänt hip-hop'en på den här sidan 1993.

Medlem 2005-03-15 17:10
 

Helt korrekt recension. Det är de softa låtarna som är något att ha. Singlarna är kassa.

Medlem 2005-03-15 18:02
 

I låten "Outta Control" har Dr. Dre lånat en del av beaten från Queen Latifahas "Set it off", det datumstämplar också lite 1993. "Outta Control" är det som ska vara "In tha Club"-hit:en. Skivan lämnar något övrigt att önska, men jag tycker att en 3 Dollar och 50 Cent utav 5 Dollar kan han få, vår hip-hoppare. Smart marknadsföring att börja bråka med The Game samtidigt som båda släpper skivor. Att sedan båda två skänker bort lite pengar till en barnkör på en gemensam presskonferans gör det hela lite genomskinligt. Jag vet faktiskt inte heller om man ska tro på kulhålen, utan min misstanke om billiga marknadföringstrix följer Olas resonemang ovan. Men 50 Cents rap är grym som vanligt.

Medlem 2005-03-15 18:46
 

That fat nigga thought "Lean Back" was "In Da Club"

My shit sold 11 mill', his shit was a dud

Jada' don't fuck with me, if you wanna eat

Cause I'll do yo' little ass like Jay did Mobb Deep

Yeah homey in New York niggaz like your vocals

But that's only New York, dog yo' ass is local haha

Medlem 2005-03-15 20:11
 

precis! jag har alltid känt (är det med två n?) att 50s ögon är lite ledsna. En för stor pojke som längtar hem. Mycket roande läsning!

Sen borde du kanske korr-läsa igen! tack.

Medlem 2005-03-15 23:18
 

"Hate It or Love It", där Hi-blås och Marvin Gaye tar omvägen via Kanye"

Menar du att det är Kanye som producerat låten?

Medlem 2005-03-21 17:45
 

Petter: Nej, bara att det låter så.

Ola Andersson Redaktionen 2005-03-21 18:40
 

kolla in recensionen på musiklandet.com s på samma skiva , så jävla rätt!

Medlem 2005-08-13 12:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig