dagensskiva.com

48 timmar

Recension

William Basinski & Richard Chartier: William Basinski & Richard Chartier
William Basinski & Richard Chartier (CD) William Basinski & Richard Chartier
2005
Spekk/dotshop.se
9/10

Forntidens minutvisare går i mål

Lyssna

Sök efter skivan

Du har nog aldrig funderat över hur det lät innan människan klivit upp ur urtidshavet med handväska och mikrougn redo. Det finns inga inspelningar gjorda av trilobiternas parningsritualer eller kontinentalsocklarnas långsamma skvalpande bränningar under det att dom drev runt med årmiljonerna som turbomotor.

Nu är det ordnat. William Basinski och Richard Chartier gör en Electronica som är lyxigt utstyrd för att så tydligt som möjligt låta forntidens undervattenssmaragder gnistra i ditt nutidsöra.
Musiken är en bambubro mellan reptilerna som slukar varann och sover medan födan smälts och tiden välts och rusningstiden idag i verkliga 2005.

Det kan hända att reptilljuden och hela den världen plötsligt dyker upp naken och fjällig på trottoaren, på pendeltågsperrongen eller i teven. Då finns denna musik som grovkornigt soundtrack. Tiden är alltså upphämtad ur det förgångna . Hela helvetet från tiden innan Gud lagts i första blöjan finns här som en spökvariant av hängande trädgårdar och högmässa för anarkister.

Mjukt och spritt nyktert är jäsningsprocesserna fångade. Bli ett bryggeri! Låt dig befolkas av denna brygd. Den rinner över hela själen och lockar tjälen ur din vintertorra lekamen.

Vidunder. Aliens. Monster på självlysande larvfötter. Det smakar hallon och hav och helvetets mest långsamma orgasm.

Kjell Alinge

Publicerad: 2005-02-11 00:00 / Uppdaterad: 2005-02-11 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #3083

12 kommentarer

höhö orgasm

Medlem 2005-02-11 00:00
 

Die Erste! Bra platta!

Medlem 2005-02-11 00:00
 

Fasen, orgasmen hann före…

Medlem 2005-02-11 00:01
 

Ah, William Basinski på dsc! Fantastisk, även om jag hellre hade sett en recension på den överjävliga The Disintegration Loops-serien.

Medlem 2005-02-11 00:51
 

Disintegration Loops har jag tänkt köpa länge, men 1) den verkar inte helt enkel att få tag på, och 2) vilken ska man börja med om man inte vill slå till på alla (fyra?)?

Jag inbillar mig att Disintegration Loops är bättre än denna, men det är kanske bara just inbillning.

Medlem 2005-02-11 09:18
 

I den mer elektroniska falangen av musikvärlden är dotshop absurt överrepresenterade i svensk musikjournalistik. De sprider många bra skivor i vårt avlånga land som hade varit svåra att få tag på annars och de gör ett strålande jobb. Men var är all övrig briljant eletronisk musik? Lata musikjournalister blir spattiga av glädje över att de hittat en smidig kanal för att låtsas veta mer än vanligt som vanligt. Hur många recensioner återfinns idag av elektronisk musik, som inte distribueras av dotshop i någon svensk tidning? Och hur ofta slipper man se de jäkla orden electronica, knaster, sprak och fan och hans fötter?

Medlem 2005-02-11 09:45
 

Vilken musik är det du saknar? Problemet (?) är ju att dotshop har plockat upp alla lablar värda namnet och skapat likt systembolaget ett internationellt oöverträffat sortiment. Nonplace, Leaf, Accidental, Neo Ouija… Alla dessa skivmärken har ju inte gått att köpa från en svensk distributör innan? Dom hade däremot varit lika bra oavsett utan dotshop, det är bara lite enklare för folk nu.

Medlem 2005-02-11 10:08
 

HE: På AB-CD kan du få tag i alla för $13.

http://www.ab-cd.com/

Börja med två stycken, tycker jag. Börja med 1:an och 3:an (möjligtvis 1:an och 2:an). Men alla fyra är såklart värda att äga. Två av dem plus frakt gick på ~230 när jag beställde senast.

Medlem 2005-02-11 11:07
 

bueno, all ära till dot som gjort ett jättejobb med att dra in alla dessa bolag till skandinavien. men, tony danza, det finns minst lika många bolag till som är värda att lägga ögon och öron på. vad göra? 1. starta egen distribution. 2. maila och tjata på dot eller annan vettig distributör att ta upp det materialet som du är sugen på.

journalister (9 av 10) kommer alltid vara ett jävla pack. lata och tröga. kopierar alltid av pressreleasen så långt det är möjligt. be dem inte söka information och material. det som inte presenteras på silverbricka till dem, finns inte.

Medlem 2005-02-11 11:53
 

HE: köp alla. mycket fint.

Medlem 2005-02-11 11:54
 

Tror att min poäng gick förlorad. All heder åt dotshop, de är de bästa som hänt oss sedan Jugges tevedebut. Det var deras fullkomligt orealistiska mediaexponering inom elektronisk musik som förbryllar och irriterar mig, det vill säga felet är ej deras, utan felet ligger hos de som skriver om musiken.

Medlem 2005-02-11 12:49
 

Jo, jag håller med om det, det är extremt mycket exponering. Men jag håller inte med om att det finns minst lika mycket mer intressant musik bortom dotshop och annan svensk distribution, det finns några skivbolag som Schematic i USA till exempel, men de är inte jättemånga. De två lägen som finns som det verkar är ju att inte exponera annan electronica än den svenska och den som är släppt på Warp (typ), eller att skriva om allt som är intressant även om en stor del av detta kommer hit via dotshop. Det är ju ändå bara en fin liten distributör med kvalitetsideal, det är inte Rupert Murdoch vi snackar om. Men jag fattar vad du menar.

Medlem 2005-02-11 14:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig