Recension
- Van Lear Rose (CD) Loretta Lynn
- 2004
- Interscope
Kolgruvearbetarens dotter
Lyssna
Externa länkar
- Loretta Lynn
- Hemsidan. Lägg särskilt märke till att du kan bo på Loretta Lynns ranch om du har vägarna förbi.
- Loretta Lynn
- Om barndomen. Här en sida där någon åkt och tittat på det hus Loretta växte upp i under 1930-talet. Ta en titt du också!
Under julen körde SVT en film om Loretta Lynns liv. Hälften av det elände gruvarbetarens dotter fick uppleva borde vara nog för vem som helst att bara skita i allt och somna om. Sprungen ur en gruva i Butcher Holler, Kentucky, började inte sångkarriären på den kommunala musikskolan. Snarare kom rösten fostras av hårt arbete, (vad vi i Sverige kallar) barnäktenskap och kampen för att hålla näsan över vattnet.
Från det tidiga 60-talet är Loretta Lynn en av Countryns förgrundsfigurer. Fortfarande bunden vid sitt sociala arv har Lynn, tillsammans med Kitty Wells, Patty Loveless, och Faith Hill brutit tabun och tagit strid som kvinnor. I en musikkultur där kvinnor belönats för sin trogenhet till vedspisen och kittlarna, har Lynn kommit att framstå som en klassmedveten feminist. I en värld där männen tidigare varit offer för obekväma fruntimmer visade Lynn vardagen för arbetande kvinnor.
Hon var inte först. Redan sedan 20-talet har den vita ”good-old-time”-musiken också fött protestsång. Både förpackad i hederlig dansmusik för arbetarna eller i den vistradition som blev så stark hos exempelvis Woodie Guthrie. Men Loretta Lynn kunde göra det i honky-tonk förpackning i en tid när de flesta slagit sig till ro framför en konsert med Dolly Parton. I en värld av män för män så stretade hon på. Stretade på både för en musik hon vuxit upp med, och för att annat samhälle hon tror är möjligt.
Och så släpper hon en skiva producerad av Jack White. Men dagensskiva.com skriver inte ett ord. Inte ens jag tar chansen att nominera den som årets bästa album. Det förnuftet har dock våra läsare, och kanske är det därför jag plockar fram ”Van Lear Rose” och startar ordbehandlaren.
För det är spännande. Gnissliga och rockande gitarrer från industrin i norr möter Kentucky. Vi får genom en kul och tidvis spretig produktion resa genom olika grenar på countryns (och rockens) träd. Smutsigare och med förstärkaren på fullt låter Jack White countryikonen låta mycket.
Men det som ändå fastnar är Lynns makalösa röst, inte den kraft som gitarrerna eller trummorna pumpar ut. Lynn är fortfarande så klar, och så genuint amerikanskt. Hon är så mycket gruvarbetardotter att det doftar karbidlampa, men hon är också en Nashvilleslipad diamant som vilken dag som helst kan få hela Grand Ole Opry att dansa.
Med den rösten får vi chansen att lära känna både faderns gruva, moderns slit och Lynns egen sorg och glädje över sin egen familj. Låt efter låt skickar det ena eller andra budskapet. Fattigdomen, kärleken, utanförskapet, kvinnans fängelse och livet på existensminimum är återkommande teman. Här finns låtar som nästan bränner mig av närvaro och känsla. Som nashvillesmöret i ”Family tree”, rockmanglet i ”Have Mercy” och lastbilshonky-tonket i”God makes no mistakes”.
Ja, jädrar. Detta är ett av de bästa countryalbum som spelats in. I varje fall de senaste 10 åren.
För Loretta Lynn visar på ”Van Lear Rose” att dualism kan bli fantastiskt och intressant. Att både känna stark för sina rötter, och egentligen vilja skära bort den med skalpell. Att både vara country och rock ut i den kluvna hårtoppen. Att både ha den blåa klänningen, och ändå sakna de skitiga segelduksbyxorna hemma vid kolgruvan. Att se vad knark och alkohol kan göra med människor och ändå fastna i det. Att med avsky se vad ett ojämlikt samhälle ställer till med, och ändå leva fullt ut i det.
”Van Lear Rose” är så nära klassiker du kommer. Tror jag. För även om Jack White har stora förtjänster, så är det ändå han som dragit upp förstärkaren lite för högt här och där. Känsligheten kunde alltså ha varit lite större. Nyanserna lite rikare.
Men ingen kan ta ifrån Loretta Lynn ett av hennes bästa album. Nu också på dagensskiva.com.
Publicerad: 2005-01-17 00:00 / Uppdaterad: 2005-01-17 00:00
12 kommentarer
Die Erste!!! Bra platta!
#
Hm, har inte hört plattan men är alltid skeptisk till sånhär "gruvarbetardotter"-romantik som Lynns plattor alltid marknadsförs med (och som medelklassrecensenterna okritiskt alltid faller pladask för..)
#
"Med den rösten får vi chansen att lära känna både faderns gruva, moderns slit och Lynns egen sorg och glädje över sin egen familj. "
Jag menar, kom igen: hade du inte läst detta om henne, så hade du aldrig trott dej höra det (du hade inte på rösten kunnat avgöra vad hon har för bakgrund; om hon varit överklassbrud från New York som spelade "fattigmanscountry" eller vadsomhelst… och det är en av de stora paradoxerna när det gäller artsiter som av recensetner alltid påstås "sjunga så man hör deras hela liv i rösten", dvs att det är just om dessa artister som folk läser romantiserade biografier för att FÖRSÄKRA sej om att de får "äkta vara". Mycket medelklassigt, faktiskt. (Jag menar om det faktiskt skuklle höras på rösten så skulle ju inga biografier behöva skrivas, eller hur!?))
#
Peter Dahlgren borde slutat skriva om musik för 3 år sen, han har ingen gnista kvar och det märks tydligt.
#
Helt fantastisk skiva, väldigt bra.
Mina favoriter är nog singlarna "Portland, Oregon", "Miss Being Mrs" och en annan favorit är nog "Have Mercy".. bra skiva!
#
Jag kan riktigt höra på rösten att hennes hund Snobben blev påkörd av en redneck. Detta hände om jag nu har hört rätt när Loretta var 9 år.
#
haha!
#
Inom countrymusiken är historieberättandet centralt. Då spelar det en viss roll om det som berättas bygger på egna erfarenheter. Bara för att det är självupplevt blir det inte nödvändigtvis bra musik av dessa berättelser, men det ger ett extra sken av trovärdighet och angelägenhet åt det hela. Det är inte bara viktigt för "medelklass"-lyssnare (vilka de nu är). För countrymusikens kärnpublik betyder det också att hon är en av dem. Även i andra genrer är artistens person, eller åtminstone image, intressant. Musik handlar aldrig bara om musik, utan också många omkringliggande saker. Det gäller f ö inte bara inom musiken. Att Harry Martinsons "Vägen till Klockrike" och "Kap Farväl!" till stor del bygger på egna erfarenheter, det tror jag är viktigt för många läsare.
Vad gäller Loretta Lynns skiva är den utmärkt. Jag var en av alla som röstade fram den till en plats på årsbästalistan. Ibland tycker jag att Jack Whites idéer fått lite väl stor plats och jag skulle nog välja "20 Greatest Hits" som den Loretta Lynn-skiva jag skulle ta med till en öde ö, men det här är utmärkt. Inte illa av en 70-årig mormor att släppa en skiva som inte bara av många räknas som en av hennes bästa, utan också gett henne en helt ny publik.
#
Jo, förvisso, och jag vill inte alls påstå att jag själv i mitt lyssnande skulle vara befriad från tankar på "den icke-musikaliska kontexten".
Grejen är bara att det, som du själv nämner, till stor del handlar om image, och att artister lyfter fram/förskönar/döljer vissa delar av sin "historia" för att det skall passa imagen. Tänk bara på alla countryartister som under början av sin karriär försökte sej på urban rockabilly, och som hade helt andra artistnamn, kläder, scenperona och betonade helt andra saker än när de uppträdde med countrymusik..
Och hur många medelklassungar i band har man inte hört klämma till med klycshan att "enda valmöjligheterna i vår stad var fotboll, fabriken eller musiken"… Vet man nåt om studiesystem i den nordiska modellen förstår man ju att detdär strikt taget inte stämmer. Men de väljer att låta klyschan vara dera syn på "sanningen", för det får dem att känna sej coola.
#
"From now on, I want you to call me Loretta"
#
Man kan inte få nog av den här skivan. Så är det! Texterna slår en på organen, Jack White är prinsen. Tycker användare Reverend (Gram Parsons ser dig)skriver det hela väldigt bra.
Förövrigt; det är i min bok ofantligt ointressant att jämföra gårdagens Lynn med "Van Lear Rose".
#
Ville bara att jag har stått precis vid det trädet vid hennes gård i Tennessee. Vackert.
#
Kommentera eller pinga (trackback).