dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Leroy Burgess: Anthology Volume 1: The Voice
Anthology Volume 1: The Voice (CD) Leroy Burgess
2001
Soul Brother Records
8/10

Rösten som tar gospeln och själen bakifrån

Lyssna

Sök efter skivan

Någon gång under natten till den 21 juni på Hultsfredsfestivalen 2004 springer jag på Kal Ström. Eller snarare, Kal Ström sprang på mig, rent bokstavligen. I handen höll jag ett plastglas med en dryck innehållande någonting av den starkare sorten. Ni vet den sortens dryck som vid för kraftigt konsumerande under samma tillfälle frambringar berusning.

- Skriv en recension, skriv om något som berör dig och betyder något för dig, uppmanade Kal.

Mitt första möte med Leroy Burgess innebar berusning, inte av den typen som alkohol frambringar. Snarare en känsla som kan liknas vid förälskelse. I förälskelsens rus finns inga motgångar eller barriärer. Pusselbitarna passar hur man än lägger dom.

Underligt, men det är så den är, förälskelsen. I mitt fall har den alltid kommit oväntat och olägligt men samtidigt efterlängtat. Plötsligt står man där uppöver öronen kär, förvirrad och mållös och ändlös.

Mitt första möte med Leroy Burgess blev låten ”Heartbreaker”, en fullständigt vansinnigt svängig låt om kärlek och dess komplexa natur. Till hjälp i kören finns Angie Blake, Connie Harvey, Melissa Morgan samt den inte helt okända sångerskan Jocelyn Brown.

Med en ödmjuk titel som ”rösten” – ja alltså inte vilken röst som helst utan just, rösten klargör Leroy Burgess för allmänheten hur en discoröst ska låta. Sammetslen, smäktande och smekande ska den vara. Den ska verka som en länk mellan hjärta och hjärna, kärlek och sorg.

Jag har alltid gillat svart musik. Som vilsen pojke i ett Åmål ännu inte märkt av den där filmen, hakade jag fullständigt upp mig på Michael Jackson, dålig amerikansk hiphop och allt därtill. Jag fascinerades av den svarta musiken som stod ut från det övriga svenska musikutbudet, min pappa är och var en god man och lät mig lyssna på Stevie Wonder.

Leroy Burgess förenar soul, disco, house och gospel och skapar samtidigt en ny genre. Med hjärtskärande texter från soulen, ytligheten från discon, explosiviteten från housen, glädjen och ärligheten från gospeln förenar Leroy Burgess det underbaraste från musiken.

Leroy Burgess musik ger avtryck, det går att anta att han har influerat många houseproducenter till att skapa organisk och discoinfluerad house. Man kan finna likheter och influenser hos houseproducenter såsom Knee Deep, Brian Tappert, Masters At Work med flera. Alla gör de disco och soulinfluerad house med närhet till hjärta och själ.

”Too much for me to take – heartbreaker” sjunger Leroy i refrängen. Han förmedlar sanningen om livets kanske största glädje- och sorgeämne, kärlek. Precis som kärleken kan skapa själsliga hål och barriärer i samband med obesvarad eller förlorad kärlek. Kan den också befästa livslång gemenskap och samförstånd mellan två människor.

För mig var det snarare en känsla av livslång gemenskap och samförstånd än utanförskap och skärseld. Det kändes på ett sätt som jag aldrig känt förut. Vilken ära att få möjligheten att kastas in i Leroy Burgess musikaliska värld.

För mig öppnade Leroy Burgess dörren till discon och housemusiken på allvar.

Jag hade länge vandrat och svamlat i något som kan liknas vid ett dunkelt mörker, jag visste vad jag letade efter. Problemet var bara att jag inte visste vart jag skulle söka. Vill likna det vid en längtan efter det hjärtliga skriket som infinner sig i samband med något riktigt lyckosamt och tillfredställande.

Genom Leroy Burgess och hans musik fann jag den musikaliska väg jag vill vandra.

Jag kan varmt rekommendera och uppmana läsaren att ta del av Leroy Burgess musik. En bra start är att införskaffa sig: ”The Anthology Volume 1: The Voice”

Den kommer att ge er en linje att vandra, en linje att vika av från men framförallt en linje att stå på.

Akta er för klorna, de är skarpa, hullingförsedda och riktigt hala. Men bakom klorna vaktar värmen, kärleken och sanningen.

Jakob Törnell

Publicerad: 2004-11-13 00:00 / Uppdaterad: 2004-11-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2955

14 kommentarer

Höhö.

Medlem 2004-11-13 00:00
 

tack, vilken fin recension!

Medlem 2004-11-13 00:07
 

Shiznit! Jag ville höra mer om det här med Kal. Sov gott i din palm, jakpuk.

Mos ei Oregistrerad 2004-11-13 00:07
 

*tänk om det inte är jakpuk då. shit*

Mos ei Oregistrerad 2004-11-13 00:08
 

Trevlig recension. Kolla även in "Volume 2: The Producer", den är lika omistlig.

"It's Leroy's World… we just dance in it"

Medlem 2004-11-13 00:18
 

vad då den starkare sorten?

rumpa Oregistrerad 2004-11-13 03:51
 

Hörde att Leroy var homosexuell…det stod i se och hör…

Medlem 2004-11-13 04:59
 

den där kal ström verkar vara en hopplöst pretto person!

judge me Oregistrerad 2004-11-13 08:37
 

Är detta jakobb?

nicknyfiken Oregistrerad 2004-11-13 08:38
 

Volume 2: The Producer är faktiskt ännu bättre än denna fina samling.

Om denna skiva får en 8:a så ska Vol 2 ha en 9:a… minst!

I övrigt en trevlig recension.

Medlem 2004-11-13 12:20
 

detta ar lite kusligt. han heter jakob, han alskar leroy burgess, han spelade basket back in the days, men det ar inte jag, utan nan helt annan person! jag skulle nog till och med skriva ganska mycket som den har killen, men lite hints har ju droppats i recensionen om att det inte ar jag. skulle jag beskriva discon som "ytlig"? never in my life! mycket bra recension for ovrigt.

jakpuk, aka jakobb Oregistrerad 2004-11-13 17:07
 

skulle aven vilja tacka for att jag inte ar helt bortglomd trots min nastan totala franvaro fran forumet pa sistone. i england utan dator har jag annat for mig. men i december nan gang ska jag hem och ateruppta engagemanget! don't call it a comeback!

jakpuk, aka jakob Oregistrerad 2004-11-13 17:09
 

Tack för rekomendationen! Jag älskar skivan! Jag älskar Leroy Burgess! Jag är nykär!

Tjo Oregistrerad 2004-11-16 14:07
 

Kärleken håller i sig. Jag får inte nog! Hittar bara mer och mer med honom, och blir kärare och kärare. Tack än en gång Jakob! Din recension har hjälpt mig förgylla mitt liv :D

Tjo Oregistrerad 2004-11-23 01:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig