dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Efterklang: Tripper
Tripper (CD) Efterklang
2004
The Leaf Label/dotshop.se
8/10

Intro the darkness

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Den var lite oväntad.

Introt till Efterklangs ”Prey and Predator” är en uppknastrad kopia av t.A.T.u:s Trevor Horn-producerade mästerverk ”All the Things She Said”.

Medvetet eller en slump? Förmodligen det senare, men å andra sidan finns det betydligt sämre inspirationskällor än just ”All the Things She Said”. Om människorna bakom Efterklang (eller deras fans) håller med är en helt annan femma. ”All the Things She Said” är oavsett vilket briljant pop.

Ordet ”briljant” dyker också upp flera gånger när jag lyssnar på ”Tripper”, särskilt under albumets tre inledande, darrande minuter. Ett knastrande och lätt sönderstyckat klockspel svävar över en digital skogstjärn innan morgonbrisen sliter tonerna i bitarna och de ekar ut. Men innan de helt hunnit försvinna spränger en fullständigt magisk stråkkvartett fram över trädtopparna och smälter allt cyniskt motstånd i sin väg. Det är stråkar lika gråtande varma som dem hos Metro Area och Art of Noise. Lyft på en kör svävar så musiken allt högre, innan kraften sugs ut och melodin åter kryper ihop i en knastrande fosterställning.

Titeln ”Foetus” känns så väldigt, väldigt passande. Magin lika intensiv som de första sekunderna på Khonnors ”Handwriting”. Och banden mellan Efterklang och Khonnor slutar inte där.

Båda artisterna gör musik som någonstans i grund och botten är rätt enkel och luftig, nästan naiv, pop. Både Efterklang och Khonnor har sedan spunnit in sin musik i ett böljande landskap av knaster och maskiner, där melodierna vävs in och skrivs ut. Khonnor med sin charmigt svajiga sång, Efterklang med pratsång och körarrangemang.

Samtidigt förlitar sig Efterklang betydligt mer på levande stråkar och även blås, vilket i sina stunder, som i ”Step Aside”, faktiskt gör att ”Tripper” seglar in i samma lugna storm som Paddy McAloons ”I Trawl the Megahertz”. Med tanke på att tiomannakollektivet även har kopplingar till Sigur Rós är det självklart oundvikligt att dra paralleller, men utan den vetskapen hade jag sannolikt inte ens gjort den jämförelsen. Där Sigur Rós i mitt tycke alltid varit för lösa i konturerna och för det mesta imploderat i en väv av ljud utan riktning och mål, målar Efterklang med en notpalett som alltid känns medveten, men samtidigt styrd av de varmaste av känslor. De väna melodierna, många gånger drömska och nära nog genomskinliga, ramas in av sprakande mörker och hotande gitarrmattor.

Samtidigt som Efterklangs musik, som så ofta är fallet med musik av det här slaget, öppnar upp en värld av obskyra tolkningar och misslyckade försök att fånga stämningarna i ord, har gruppen varit vänliga nog att ge oss en varudeklaration i albumets titel.

”Tripper”.

Det är precis så Efterklang låter. Musik som trevar sig fram på en smal stig rakt in i det okända. Tyst. Försiktigt. För att inte väcka det skrämmande mörker som omger den.

Musik som dessutom delar ett intro med världens mest kända ryska, lesbiska popduo.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-11-08 00:00 / Uppdaterad: 2008-05-08 21:30

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2935

28 kommentarer

kul platta

3 Oregistrerad 2004-11-08 00:01
 

När jag ville ha in "All The Things She Said" på 3014-listan blev jag bashad och alla (inklusive Ola) lyste med sin frånvaro. Nu verkar det passa att hylla den bästa popduon sedan Simon & Garfunkel.

Medlem 2004-11-08 00:06
 

riktigt riktigt bra..

prey and predator e makalös..

dream_brother sov gott Oregistrerad 2004-11-08 00:08
 

Ovanstående inlägg skall lyda:

När jag ville ha in "All The Things She Said" på 3014-listan blev jag bashad. Alla vänner av verklig popmusik

(inklusive Ola) lyste med sin frånvaro och vägrade stå upp och försvara låtens storhet. De hade väl viktigare saker att ägna sig åt – som Kents nationalistiska spelning på Stadion till exempel. Nu verkar det passa att hylla den bästa popduon sedan Simon & Garfunkel. Tss!

Medlem 2004-11-08 00:11
 

nej, fan bästa popduon sen simon and garfunkel är ju olsen brothers. Fly on the wings of love är ju också så där…briljant

Capito Oregistrerad 2004-11-08 00:41
 

Samma skivbolag som khonnor, vad passande. Då kan man ta en dubbel och spara frakt.

Medlem 2004-11-08 00:52
 

Journal: Det måste jag ha missat. Förmodligen under någon 3014-period då inläggen sprutade in fortare än någon hängde med. Men visst är "All the Things" en lysande låt. Fast "Not Gonna Get Us" är faktiskt snäppet vassare.

Ola Andersson Redaktionen 2004-11-08 01:33
 

nej, det är de inte. skärpning för fan. vad är detta, nån konstig inverterad verison av kejsarens nya kläder?

novnseoetc Oregistrerad 2004-11-08 02:25
 

Journal: Ditt minne sviker dig ibland. Jag (och jag var säkert inte ensam) gillade låten.

Alias som inte lyckas bli inloggad för kommentering av recensioner Oregistrerad 2004-11-08 06:33
 

Larry

2003-07-09 14:27 1497 – T.A.t.U. – All the things she said.

Bra europop signerad Trevor Horn, mannen bakom otaliga bombastiska 80-tals produktioner. Jag är allvarlig här.

Alias

2003-07-09 14:31 Helt okej låt.

Gräset

2003-07-09 14:31 All the things she said är grym. Larry, jag gillar att du t o m håller koll på¨versalerna och gemenerna i gruppnamnet.

Beviset Oregistrerad 2004-11-08 06:36
 

bra, bra, mina mutor funkar utmärkt! ännu en dot-skiva som får högt betyg! precis som alltid!!

anders på dotshop Oregistrerad 2004-11-08 08:27
 

Veckans obligatoriska dotshopskiva här på dsc

Medlem 2004-11-08 09:10
 

Jag behövde bara läsa två meningar för att vara säker på vem som hade skrivit recensionen. Ingen annan än Ola skulle droppa t.A.T.u.

Medlem 2004-11-08 09:11
 

varfor ar det alltid sa att sa fort en skiva som narmar sig electronicahallet ska recenseras sa maste man pumpa recensionen full med naturbilder. josses. (jag saknar a a och o for jag ar inte i sverige)

dial-a-cliche Oregistrerad 2004-11-08 10:06
 

Jadu, anders på dotshop. Det var tur att du slutade på redaktionen, så att ingen skulle få för sig att misstänka att skivor från ditt bolag hajpades lite extra bara som en ren kompistjänst. Man märker redan en tydlig skillnad.

Medlem 2004-11-08 10:26
 

Dotshop-Anders tentakler sprider sig över nöjessverige. Även Billy Rimgard på The Cricket löper nu i Den Ondes led. Någon måste sätta stopp för vansinnet! Snart är det väl bara en tidsfråga innan Per Bjurman på Aftonbladet börjar hajpa DOT!

Stoppa vansinnet Oregistrerad 2004-11-08 11:42
 

Ha ha haa…Stora skivbranchen har STORA problem – nertankning, skitmusik etc etc. lilla skivbranchen har små problem. Som att alla kreddkåta musikjournalister har huvvet uppkört i röven på .DOT. Personligen skiter jag i det. Intressant text om en platta som i alla fall jag kommer att skriva upp på "köp, kolla upp , tanka ner" lappen på kylskåpsdörren.

Mötörsågen Oregistrerad 2004-11-08 13:15
 

Har lyssnat några gånger på Efterklang och det som slog mig var det precis motsatta till Ola: "Där Sigur Rós i mitt tycke alltid varit för lösa i konturerna och för det mesta imploderat i en väv av ljud utan riktning och mål".

Sigur Ros har den säregna förmågan att med hjälp av udda ljudbilder ändå lyckas beröra en till tårar. Efterklang känns betydligt mer som nån som suttit på kontoret och tänkt: "ok vilka grejer funkar 2004? hmmm… en del pop/en del knaster/ en del Sigur Ros-stråkar…" och sen givit ut på skiva. Efterklang är coola men berör inte ett smack…men som sagt, de ligger ju på Dot, å det verkar ju räcka rätt långt…

olof Oregistrerad 2004-11-08 16:03
 

vaddå ligger på dot?

skivorna säljs där..

fan vad alla gnäller! var glada att de går att köpa nånstans!! en massa skivor på dotshop går bara att köpa just där och ingen annanstans i sverige.

suuuuuuuck

Medlem 2004-11-08 16:09
 

Skivan är helt ok, men i vissa partier får jag upp lite tankar om "skogsmulleetnogoth" och svaga enigma-associationer. Men sen blir allt bra igen.

Medlem 2004-11-08 17:12
 

vet inte om det är meningen, men det står intro the darkness.

Zorro!! Oregistrerad 2004-11-08 18:09
 

Alltså inte into, som det ska(?) vara.

eller nåt, I titeln till recensionen dårå.

Zorro!! Oregistrerad 2004-11-08 18:10
 

Varför skriva dot om de bara säljer musiken? Det är visst bara i denna genre som man måste hänvisa till en viss butik. Alla som gillar det här vet ju om dot, så det är ju bara gratisreklam till en före detta skribent här.

Medlem 2004-11-08 21:55
 

skåning: Inte sant. I de flesta fall när det rör sig om skivor som inte går att köpa via de etablerade handlarna (på nätet eller annars) skriver jag för det mesta ut var skivan kan köpas (min förra startsiderecension, exempelvis). Är det mindre skivbolag skriver jag ofta ut det även om skivan går att hitta hos någon större handlare. Det här är inte något redaktionsbeslut utan något jag själv valt att göra, tills dess vi som en redaktion enas om att inte göra den typen av "gratisreklam" för någon.

Att alla som gillar "denna genre" (för allt som dotshop tar in faller givetvis under en och samma genrebeteckning, precis som alla band som har långt hår är "hårdrock" och att alla med akustisk gitarr är "pop") är ju jättebra. Däremot anser jag det vara intressant information för alla som INTE känner till vare sig musiken, genren (den enda) eller dotshop utan är van att hitta sina skivor via etablerade kanaler, men som blir intresserad av en recension.

Ola Andersson Redaktionen 2004-11-08 22:57
 

Ola Andersson: Nu är ju Dotshop.se en distributör som alla andra. Andra butiker kan köpa in skivor som dotshop.se distribuerar. Flera gör ju det också. Andra distributörer har bättre distributionsnät, det ändrar dock inte faktum.

Kal Ström Redaktionen 2004-11-08 23:05
 

Som sagt, vi är inte överens om det här i redaktionen.

Kal: ja, men övriga distributörer (vad jag vet) har ingen tjänst för köp till direkt från konsumentleden. Du måste gå via någon annan. Om de här titlarna börjar dyka upp hos mer etablerade återförsäljare är det ju bara bra. Än så länge är så inte fallet (definitivt inte bland svenska näthandlare).

Hos dot finns även ljudklipp, vilket man inte kan utgå ifrån att det finns på exempelvis artisternas sidor eller på skivbolagets sajt.

Ola Andersson Redaktionen 2004-11-08 23:16
 

Att ungefär fem gånger påpeka att "All the things she said" är fantastisk faller ju inte alls in i kategorin "desperat försök till provokation utan att nån bryr sig…"

Frans Hammar Oregistrerad 2004-11-09 17:39
 

Den lesbiska duon erkände förresten nyligen att den påstådda lesbiskheten var ett läskbigt marknadsföringsknep från nazistskivbolaget som insåg gubbsjukhetens kraft som konsument. Tjejerna kände sig tydligen utnyttjade och ledsbna. Och devisen att ärlig musik är bra musik är tydligen fucked.

Medlem 2004-11-10 10:01
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig