dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Fatboy Slim: Palookaville
Palookaville (CD) Fatboy Slim
2004
Skint/Sony
2/10

Fatboy Sting

Lyssna

Sök efter skivan

Kan inte påstå att jag direkt låg sömnlös av spänning inför släppet av Palookaville. Ett nytt Fatboy Slim-album kändes inte som något att gå i taket över. Mestadels för att Fatboy Slim för mig alltid i första hand har varit en singelartist. Hur många toppsinglar Norman Cook än bjudit på genom åren har han, precis som många andra artister som gör musik som först och främst riktar sig mot dansgolven, haft förbaskat svårt att få ihop ett album som håller hela vägen från start till mål.

Under åren fram till Palookaville har Cook, när han inte roat sig med att anordna världens största strandfester DJ:at, producerat andra artister och gjort remixer. Inga smakprov på vad som var att vänta. Ändå fanns det någonstans en liten naiv förhoppning, senast väckt av remixen på Scissor Sisters cover av Comfortably Numb.

Så kommer singelsläppet Slash Dot Dash och brakar rakt in på topp-fem-listan över årets absolut mest enerverande låtar. Den kan nog fungera alldeles utmärkt på en strand i Brighton som partyhöjare för 250,000 euforiskt masspsykotiska brittiska klubbkids. Men det krävs nog ett par nävar sand innanför byxorna och diverse annat i blodomloppet för att ens börja fundera på att börja röra något annat än stop-knappen på stereon när den tjatar igång.

Nu har inte Fatboy Slims musik varit så fenomenalt varierad tidigare heller utan det mesta har varit uppbyggt enligt big beat-formel 1 A. Men då har Cook oftast haft förmågan att hitta en tralligt melodiös sampling att bygga sina låtar kring vilket har fått det hela att svänga.

När de samplingarna i princip saknas helt finns det inte mycket kvar att glädjas åt. I inledande Don’t Let The Man Get You Down tänds faktiskt hoppet i någon minut innan Cook bryter ner den i ett ointressant electrobreak. Där någonstans tar det roliga slut.

Efter sitt arbete på Blurs Think Tank bestämde sig Cook för att i större utsträckning än tidigare använda ”riktiga” instrument och ändra uppbyggnaden av sin musik till mer vers-brygga-refräng. Det märks på Palookaville för faktum är att Slash Dot Dash inte är representativ för skivan. Undantaget är helgerånet av Olatunjis Jin Go Lo Ba som ingen människa borde tvingas uthärda mer än som straff.

Annars får man ett rockförsök i Long Way From Home, en oinspirerad Damon Albarn i Put It Back Together, Madchesterhånet Push And Shove, ett par spår barhängsmuzak och avslutningsvis en fullständigt onödig cover av The Joker. Varför Bootsy Collins skämmer ut sig på den sistnämnda kommer jag nog aldrig förstå. Enda gången det känns lite spännande är när Lateef dyker upp på ett par av spåren och Wonderful Night med sitt slöa groove kan mycket väl leta sig upp på listorna.

Cook ska ha all respekt för att han försökt göra något nytt. Men Palookaville visar bara på den enorma skillnaden i att vilja och verkligen kunna. Det spelar ingen roll hur mycket han velat förnya sitt patenterade Fatboy Slim-sound. Det låter ändå som precis som tidigare fast betydligt mer fantasilöst, intetsägande och upprörande tråkigt.

Han har blivit Sting.

David Drazdil

Publicerad: 2004-10-28 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-23 21:38

Kategori: Recension | Recension: #2907

5 kommentarer

jag tyckte skivan var bra :)

musiken Oregistrerad 2004-10-29 19:57
 

Instämmer.

Denna skiva är verkligen inte bra. Ibland är jag lockad att jämföra Fatboys karriär med Mobys, rent kvalitetsmässigt.

Better living through chemistry = I like to score

You've come a long way baby = Play

Halfway between the gutter and the stars = 18

Palookaville = ?

För att få det hela att stämma, bör Mobys nästa verk alltså vara uselt. De har båda ett "patenterat" sound, och har tagit elektronisk musik utanför danslistorna, därav min jämförelse.

(:

Medlem 2004-10-29 20:25
 

När jag tänker efter så är nog Halfway rätt mycket bättre än 18. Teorin självdör.

Medlem 2004-10-29 20:26
 

ja tycker den är sätt shön… dock inte fatboy slim stuk men ja gillar det endå

Medlem 2004-11-04 15:49
 

Big Beat!! Föregångaren till vocohouse och new balaerica!! Bäst helt enkelt<!!

Peterok Oregistrerad 2008-12-06 17:55
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig