dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nasum: Shift
Shift (CD) Nasum
2004
Burning Heart Records
7/10

Faster! Harder!

Lyssna

Sök efter skivan

Grindcore. Kanske den mest extrema formen av musik som består av traditionella instrument som gitarr, trummor och bas. En fartdåre till musikform som flyter någonstans mellan punk och metal. Vem hade trott att den skulle ta sig in på prisceremonier och nationell TV?

Nasums förra skiva ”Helvete” lyckades med just detta. De hyllades för sin utveckling av grindcoren, där de inte tvekade att dra in element från andra genrer. ”Shift” fortsätter delvis där ”Helvete” tog slut, men är också en tillbakagång.

Raka grindspår varvas med mer utsvävande låtar. ”The Deepest Hole” (signerad Jon Lindqvist) är troligen den mest melodiösa grindlåt som Nasum gjort, kanske den mest melodiösa grindlåten någonsin. Dessutom en riktigt bra låt. ”Twinkle Twinkle Little Scar” bär starka drag av black metal i gitarrerna och lugna videolåten (!) ”Wrath” inleds med ett riff som lika gärna kunde ha kommit från en av de senaste Morbid Angel-plattorna. Variationen är stor och det ska de ha all heder för.

Samtidigt finns det riktiga stänkare på skivan. Det gäller att ha i minnet att detta de facto är en grindcoreskiva. Och en bra sådan.

Framförallt tilltalas jag av låtarna som är på svenska. Det låter helt enkelt mer förbannat på svenska än på engelska. Och förbannat är alltid bra. Även inledande ”Particles”, ”Fury” och ”Pathetic” faller mig särskilt i smaken, medan skivan skulle ha klarat sig bättre utan ”Fight Terror With Terror”. Den är lite väl lugn och skivan stannar upp lite.

Akilleshäl är annars gitarrljudet. Fläskigt om fan, visst, men samtidigt väldigt surrigt och jag saknar det ordentliga bettet och rivet som brukar finnas.

Mikael Nordlander och jag diskuterade ”Shift” i jämförelse med ”Helvete”, en jämförelse som är ganska ofrånkomlig. Jag tyckte ”Shift” var en snabbare och hårdare skiva, medan han tyckte tvärtom. Vi kunde inte enas om vilken som var bäst, men konstaterade ändå att båda två är riktigt bra plattor.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-10-15 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-19 19:25

Kategori: Lördag, Recension | Recension: #2883

6 kommentarer

Bra grejjer

Medlem 2004-10-16 12:00
 

idiot.

recensenten är BÖÖG Oregistrerad 2004-10-16 15:53
 

Härligt med konstruktiv och saklig kritik!

Medlem 2004-10-16 18:06
 

När kommer rEVOLVEr då ;). Också hoppas jag att tompa beger sig hemåt och lirar lite plattor på club assault!

Medlem 2004-10-17 10:52
 

"skivan skulle ha klarat sig bättre utan "Fight Terror With Terror". Den är lite väl lugn och skivan stannar upp lite."

jomentjenare!

Martha Fokker Oregistrerad 2004-10-18 10:34
 

"helvete" är snabbare

Medlem 2004-11-29 17:10
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig