dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sly & Robbie: Version Born
Version Born (CD) Sly & Robbie
2004
Palm Beats/Border
6/10

Dub och blandat

Om ”Dub Revolutionaries” hade som ambition att återskapa svunna tider är ”Version Born” på sätt och vis dess motsats. Här lägger Sly & Robbie rytmer för samtiden. Lite grovt kan man säga att det handlar om fyra huvudspår: hiphop, instrumental dub, ragga och, tja, triphop kanske (eller bruten jazz eller vänsterkant eller headz eller någon annan mer modern term som inte har uttröttade konnotationer för vare sig mittfårelyssnare eller framkantare).

Den första tredejdelen av skivan är fantastisk. Black Thought är första gäst på ett dubifierat hiphopbeat och visar vilken strålande form han är i (dessutom bekräftar ”Subzero” min teori om att alla låtar som inleds med ett flyglarm av andra världskrigs-modell är fantastiska). ”Vice Vanity” med Beans och Hawkman är elakt elektrisk ragga. Imani Uzuni ger klagande triphop om åtrå i svartaste ensamhet en ny stämma i versionen av Eurythmics ”Here Comes the Rain Again”. ”Right Stuff Dub” är en ekande dubinstrumental som visar vad ”Dub Revolutionaries” hade kunnat bli utan Dean Fraser.

Andra perioden inleds av en snärtig hiphopbit med Killah Priest på rap och Gigi på afrikanskt klagande sång, som drar lite åt samma håll som The Last Emperor vandrade på ”Palace of the Pretender”. ”Perspective” är bagatellartad bruten baktaktspop, lätt oengagerande. ”Shock Absorber Dub” är en hyfsad gitarrdriven dub med porlande vatten och fler sköna ekon. Sist kommer Tricky och väser på karaktäristiskt vis tillsammans med en brölande Radagon, can you say trip hop?

Avslutningen är skivans mattaste period, trots albumets två bästa dubar. Däremot är N'Dea Davenports bidrag ganska meningslöst och ”Words in Verse” med Sussan Deyhim låter mest som en överbliven rest från någon Moder Jords Massiva-session.

Sammantaget är det en trevlig dag på Sly & Robbie Arena. Kanske inte ett historiskt tillfälle, men det bjuds på en hel del snygga uppsnurrningar från bitvis oväntade håll.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-09-30 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-26 08:41

Kategori: Recension | Recension: #2847

5 kommentarer

Patrik, kan du tipsa om en annan Sly & Robbie man borde kolla upp?

jahrebel Oregistrerad 2004-10-02 12:38
 

"Unmeterd Taxi" är väl en ganska säker start. Finns i en fin utgåva från Pressure Sounds nu. Vill man få en bred snabb bild är aktuella lågprissamlingen "Make Em Move Taxi Style – An Introduction to.." inte helt fel (men samtidigt ganska ojämn).

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-10-02 12:53
 

personligen tycker jag man ska ta och kolla de Sly & Robbie producerat till andra artister. Exempelvis den helt jäkla övergrymma Ini Kamoze-debuten eller Black Uhuru – Sensimilla.

jr. kalcidis Oregistrerad 2004-10-04 13:15
 

jag är jätteglad att sly 4 kommer snart. ser fram emot det jättemycket. skriv gärna vilket datum det kommer och var man kan köpa det.

calle Oregistrerad 2008-01-10 13:57
 

Håller med Junioren, det är framförallt när dom producerar något som egentligen inte bär deras namn som dom är i sitt esse (eller var, kan diskuteras). På senare år har jag dock inte hört något som fångat mitt intresse från dessa herrar men deras 70-80-tals produktioner är bland de bästa inom reggae från den tiden. En klar favorit bland dessa är Gregory Isaacs legandariska ”Soon Forward” från Showcase plattan med Sly & Robbie.

vespa Oregistrerad 2008-01-10 17:32
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig