dagensskiva.com

48 timmar

Text

ZTV: Ny! Förbättrad!

I den nyligen publicerade listan över de kulturella makthavarna i Sveriges nöjesliv som magasinet Bon satt samman återfanns ZTV:s musikchef Tony Zoulias på en hedrande andraplats (ett snäpp efter guldmedaljören Pia Kalischer, P3:s musikchef).

Visst, vi kan diskutera den listan i tills vi trillar omkull. Vem som är en ”makthavare” och vem som egentligen kan mäta det. Vi kan diskutera Tony Zoulias precis lika länge. Men faktum kvarstår, Tony Zoulias är musikchef för Sveriges enda tv-kanal dedikerad till största delen åt musik. Den enda tv-kanal som uttalat riktar sig till en ung publik (men något äldre än de som kan rabbla Barnkanalens tablåer i sömnen). För många svenska artister har ZTV varit en språngbräda, eftersom kanalen haft någon slags mellanposition mellan den statliga radion och den kommersiella.

ZTV är lika mycket slav under rotationslistor och stålar från skivbolagen som de kommersiella kanalerna, men till skillnad från den kommersiella radion har ZTV inte dragit sig för att spela videor ganska omgående efter det att de kommit in till kanalen (till skillnad från reklamradion som, vad det verkar, inte törs spela ens de mest givna hitlåtarna förrän P3 redan garanterat att de är hits). Lägg till det faktum att TV är ett bättre medium om du vill slå igenom, därför att du inte bara måste förlita dig på att din låt är tillräckligt bra för att köpas – en schysst video hjälper en bra bit på vägen.

Här har ZTV trots allt haft en ganska unik ställning. Att Tony Zoulias finns med på den listan (vad man nu än tycker om Tony Zoulias) är inte särskilt förvånande.

Däremot gissar jag att Tony Zoulias kommer att dyka som en sten i Bons lista. Åtminstone i ”musik”-listan. Och det rätt snart.

Anledningen till det finns i ZTV:s planer för kommande verksamhetstiden. I princip alla egenproducerade program kommer hinkas ut genom rutan, ett på många sätt naturligt steg att öka vinsten (pengarna ska istället satsas på ”några få program” som ska bli ”mer genomarbetade” – hört det förut?). Varför satsa på profilskapande program när man kan veva serier som TV3 redan vevat umpton varv? Det här har ju också pågått rätt länge nu, så det var föga förvånande. Nej, det som fick mig att klia mig i huvudet var något helt annat. ZTV ska satsa på ”unga män”

Vi tar det en gång till: ZTV ska satsa på ”unga män”. Unga män i åldern 15 till 34. Unga män.

Vad ”unga män” gillar vet ju alla. Bilar, brudar, bärs. Plus häftiga prylar. Jag läste någonstans att annonserna hos Café och Slitz går åt som smör i solsken är det säkert ett helt rätt drag. Att ZTV inte gått ut och öppet sagt att de ska satsa på Café- och Slitz-publiken är en mindre bagatell. Ka-ching!

Men vi har det bästa kvar. Det finns en sak till som unga män gillar förutom bilar, brudar, bärs och häftiga prylar.

Fotboll.

Unga män gillar fotboll.

Därför har ZTV nu börjat sända fotboll från någon liga eller något land som jag inte orkar bry mig om att ta reda på. Det spelar ingen roll. Fotboll. Är det något Sveriges kulturliv verkligen behöver är MER fotboll i svensk TV. Uppenbarligen räcker inte en massa jävla fotboll i ettan, tvåan, trean, fyran (plus!), femman och jag vet inte hur många rena sportkanaler. Nej då. Unga män måste få lite fotboll även hos ZTV. Det vore ju synd om unga män skulle behöva utsättas för en kanal där de inte kan snuttefilta sig mot lite fotboll när musiken börjar ge obehagliga kulturryckningar.

Jag är en ung man. Åtminstone enligt ZTV. Det är ju trevligt. Synd bara att unga män tydligen inte gillar musik.

Jag minns tiden när Slitz var ”Skandinaviens största musik- och modemagasin”, innan den helt plötsligt blev en tidning för ”män som inte har staken i fönstret” eller för ”män som inte har kulorna i granen”.

Snart kommer jag kunna säga att jag minns tiden när ZTV var en musikkanal.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-09-29 22:35 / Uppdaterad: 2004-09-29 22:35

Kategori: Krönika

30 kommentarer

Tv är ändå gårdagens medium. Webbvideokanaler kommer att bli det nya ZTV. Jag skulle i alla fall bli glad över att få ett webbvideozine istället.

Medlem 2004-09-29 22:47
 

I framtiden kommer alla skriva en femtonminuterskrönika om ZTV.

Kubrick Oregistrerad 2004-09-29 22:52
 

Instämmer. Hörde att "Tryck till" ska läggas ner. Det tycker jag är synd, programmet var bitvis rätt underhållande. Vem minns inte familjen Schyffert? Stor tv-underhållning!

Medlem 2004-09-29 23:24
 

Inte hade du stor koll på fotbollen i tv inte.. ettan, tvåan, trean och fyran sänder inte fotboll längre, eftersom ztv tagit över.. =)

joo Oregistrerad 2004-09-30 01:05
 

ztv va bättre när det va underground

Medlem 2004-09-30 01:21
 

Att försöka gömma sin bitterhet emot vacker sport bakom någon slags kulturgärning gör mig nervös. Det är INTE mycket fotboll i tv just nu, det är snarare mindre högkvalitativ fotboll i tv än det någonsin varit eftersom alla stora ligor vevas i kanaler man måste betala mycket för att kunna se. Och ligan heter Champions League förresten.

Tholik Oregistrerad 2004-09-30 08:13
 

Tro det eller ej, Ola. Men det finns unga män som inte gillar brudar, bärs och bilar, men som gillar fotboll. Och eftersom TV3 inte sänder Champions League numera (tvärtemot vad du påstår) så är det lysande att ZTV visar matcherna, direkt, i sin helhet.

Ala Ondersson Oregistrerad 2004-09-30 09:57
 

Dessutom, vilken sorts musikkanal var ZTV innan den här "fruktansvärda" händelse som innebar att de sänder fotboll istället? Du kanske missar nåt avsnitt av Sabrina – Tonårshäxan nu när de visar fotboll, två kvällar, varannan vecka under säsongen. Gudars skymning… ZTV visar inte Günther-videos ständigt, de visar fotboll.

Ala Ondersson Oregistrerad 2004-09-30 10:00
 

Håller med tidigare talare, att klaga på att ztv inte spelar videos är som att klaga på att nrj spelar reklam. Det var ju bara skit ifrån början på ztv.

Tholik Oregistrerad 2004-09-30 12:56
 

men han klagar ju i huvudsak på ztvs nya uttalade inriktning, inte på fotbollen.

och jo, det är för mycket jävla fotboll i alla kanaler.
usch.

fearthemonkey Oregistrerad 2004-09-30 13:10
 

Det visas på tok för LITE fotboll på svensk tv. SVT visar typ inget (EM o VM om man har tur), Tv4 kör 1 match i veckan och då är det engelsk division 1 eller Damfotboll som gäller (tjohoo), Tv3/Ztv visar div 1.

Det är tur att tv4 plus kör spanska ligan så man kan följa någon högkvalitativ fotboll utan att behöva canal plus.

Dessutom blir det ju inte mer fotboll på tv nu, den flyttas ju bara från tv3 till ztv..

Medlem 2004-09-30 14:29
 

tv3/ztv visar bara champions league .. ska det vara

Medlem 2004-09-30 14:29
 

Värdelös krönika. Och Ola är förmodligen en ful och bitter 30nånting utan flickvän eller karriär.

Tommy Jönsson Oregistrerad 2004-09-30 16:01
 

Zzzz…. fan vad du är tröttsam, Ola! Dåligt skriver du också! Låt oss som gillar fotboll titta på fotboll, ingen säger väl åt dig vilken musik du dks lyddns på!

Gagarins Oregistrerad 2004-09-30 16:04
 

Jag håller helt och fullt med Ola i hans resonemang! Det är på tok för mycket sport över huvudtaget på TV! Och nu när en av de få musikkanaler som finns också börjar med sportsändningar, då har det gått för långt! Inte för att jag anser Ztv vara en bra musikkanal ändå, men nu är ju alla broar brända för att den (kanalen) skulle kunna bli något att räkna med för oss som inte vill se fotboll, Idol, eller mer eller mindre hjärndöda (doku)såpor. Svt, som ändå ska vara publik service, har väl på sin höjd ett par timmar "kultur" i veckan, varav största delen ägnas åt utdöda konstnärer eller, ursäkta uttrycket, gamla stofiler som snackar Strindberg och/eller Bergman!

Och ang. Tony Zoulias. Snubben borde verkligen inte få hålla i ett tv-program, så som han inte ens kan läsa ur manus utan att staka sig!

Hasse Oregistrerad 2004-09-30 17:36
 

Jag hatar Tony Zoulias! Inte undra på att de spelar sån dynga på Z-TV nuförtiden!
Bort med all svart skitmusik!
Sverige behöver 1005 musik kanal med ett brett och kvalitativt utbud och som inte visar massa amerikanska skitserier och annat som inte har med musik att göra!
MTV har också totalförsämrats på senare år!
Skandal!
Jag vill ha musikvideor 100% av tiden dygnet runt!

Medlem 2004-09-30 20:56
 

det här var lätt – LÄTT – en av de bästa krönikor jag läst. (kanske t o m DEN bästa)

ola andersson och johan hakelius (aftonbladet) är nog mina topp två's.

abasia Oregistrerad 2004-09-30 21:53
 

Fjantig krönika. Saknar relevans.

usch. Oregistrerad 2004-09-30 23:14
 

ni som klagar på att det aldrig spelar bra musik på tv kan väl slanta upp vad det kostar att se mtv2 istället.

more ten Oregistrerad 2004-10-01 00:44
 

"låt oss som gillar sport kolla på det" – det är sånt man har sportkanaler till, finns råmånga.

Medlem 2004-10-01 01:09
 

Jo, det finns massa kanaler som bara visar sport men de kostar typ 300 spänn i månaden. Som redan påpekats visade ZTV ändå inte någon musik på tisdag-onsdagkväll mellan 20:45-23:00 utan det var mest sketna repriser av serier och filmer som gått i tv3 "umpton varv" innnan.

Bengo_ Oregistrerad 2004-10-01 10:10
 

"Värdelös krönika. Och Ola är förmodligen en ful och bitter 30nånting utan flickvän eller karriär."

ni som klagar på krönikan är antagligen 25-åriga muf:are som tycker günther är det bästa som hänt sedan ni började använda olja som pålägg.

Medlem 2004-10-02 02:31
 

hey eurosport visar bara sport, och den är ju billig…

eller förresten, den visar ju cykling sommartid och backhoppning vintertid. när det inte vevas åttiotalsrepriser på engelska ligacupfinaler vill säga.

med CL är ztv en bättre kanal

engwar. Oregistrerad 2004-10-02 14:59
 

Håller med bl.a. Tholik, lalala och engwar.

Det är sannerligen INTE fotboll i varenda kanal.

SVT hade nyligen sändningsrättigheterna till hemmalandskamperna samt till ett allsvenskt magasin, men dessa köptes av Viasat och inget finns kvar i SVT.
Femman äger bortalandskamperna samt att de ibland köper rättigheterna till svenska klubbars misslyckade europacupkvalmatcher, samt finalen i Svenska Cupen en gång om året. Viasat sålde spanska ligan till TV4+ (alltså sänds det inte i TV4) och av den största fotbollen har de numera bara Champions League, som sänds ti och on varannan vecka. Det brukade tidigare ligga i TV3 men eftersom "unga kvinnor"-kategorin grät blod när de inte fick se Sex and the city o.dyl. p.g.a. CL så skulle de flytta denna till någon annan av sina kanaler. Som alla vet ingår även ZTV i Viasat och snilledraget att lägga det där var ett faktum. Jag, och många andra "unga män", som både är musik- och fotbollsintresserade men som inte, av olika anledningar, har råd att köpa dyra Viasat Sport eller Canal+ där den övriga finfotbollen finns jublade högt! När jag besöker mina föräldrar som bara har 1, 2 och 4 kan jag alltså inte se fotboll alls (förutom några enstaka mål på sportnyheterna). Att det i dessa kanaler skulle vara "en massa jävla fotboll" är således bara grundlös tjurskit.

Visst är det tråkigt att Tryck Till läggs ner och om Viasat nu felaktigt sätter Champions League mot egenproducerade musikprogram, som Ola hävdar, är jag den förste att beklaga mig.

Jag föraktar intoleranta människor som tar för givet att musik och idrott/fotboll utesluter varandra. Och denna missuppfattning är tyvärr utbredd… Fotboll (på herr-elit-nivå och inget annat!!) är den enskilda idrottsgren som är så nära kultur man kan komma och således är det fullt legitimt att lägga Champions League-fotboll i ZTV även utifrån ett livsstils/kultur-perspektiv. Det är i stort sett bara brittiska musiker man kan lita på, bara de verkar ha fattat att man kan (och bör) älska sin musik och sitt favoritlag samtidigt.

?love Oregistrerad 2004-10-02 17:27
 

Ni är alla hjärtligt välkomna hem till mig imorgon. Så kan vi allihopa avnjuta Chelsea-Liverpool.

Medlem 2004-10-02 21:43
 

danne – men den matchen gick väl på plussen?

Medlem 2004-10-04 12:26
 

Kom igen nu. Fotboll på ztv mellan klockan 20.45 och 23. Hur många tittade på ztv de tiderna en tisdag/onsdag tidigare? Det de visade var Alla älkar Raymond och någon 10-20 år gammal långfilm som trean kört sönder för flera år sedan. Det har väl inget med saken att göra, det jag inte inte gillar är profileringen mot yngre män dock. Vad fan menar de med det? och framför allt, behöver vi ännu mer media som vänder sig till yngre män? Jo, det gör vi nog men inte på ztv:s sätt.

Medlem 2004-10-04 21:44
 

Uppenbarligen är du ingen ung man!

Rutger Macke Oregistrerad 2004-11-23 16:32
 

Tacka vet jag 'VH1 classic'

GÅBBEN Oregistrerad 2004-11-25 19:47
 

De e la coolt med wrestling.
Förresten så har ztv inte gjort ett bra egenproducerat program sen ventil. Cl, musik red. rek. och svenska ljud är det enda justa nu för tiden. De visar ju inte ens seinfeld.
Fast det kanske är att ta i med 4 timmar wrestling i veckan. Och samantha, hon kan gå och dö. Vi vill inte se finniga jävla nördar som håller på med radiobilar i tv.
Ta tillbaka det där där en artist visar videor.
Din krönika håller inte, som många andra påpekat. Love la in ett bra argument.unga män har ingen smak. Svensk tv är röv. Svenska popare är av sämre variant.
fred och bananer

Medlem 2004-11-30 14:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig