Recension
- Together We're Heavy (CD) Polyphonic Spree
- 2004
- Absolute Marketing/Playground
Lord, can you hear me?
Lyssna
Externa länkar
- Officiella sidan
- Läs och lyssna.
- Livets Ord
- Onwards, Christian soldiers!
Det finns många sätt att prata med gud.
Jason Spaceman gör det genom en stärkare på tio. Al Green gör det mellan svettiga lakan. Jim White tuggar peyote.
Polyphonic Spree gör det genom att förvandla sig till – Leningrad Cowboys.
Vill man att något ska vara pompöst, att det ska vara sakralt och att det ska väsnas långt, långt bortom jordelivet så är det ingen större skillnad på att klämma in 50 karlar i Röda Armén-stass på en scen eller tjogtalet pingstvänner i Guyana-kaftaner.
Det bygger ju på precis samma princip, oavsett om man använder raggarrock eller Andrew Lloyd Webber som uttrycksmedel.
Synen av ett fulltaligt Polyphonic Spree i kaftaner och Conversedojor som intog scenen på MTV Music Video Awards var något särskilt. Det var balsam för själen bland allt rassel av guldkedjor – Jay-Z lär ju satt Cristalen i vrångstrupen – och samtidigt lika mycket ett utsträckt långfinger som när en tjock gubbe i keps buade ut den amerikanske presidenten.
Polyphonic Spree sa:
Gud finns överallt. Till och med – eller kanske särskilt – i det näste där girighet och ogudaktighet frodas som svampar i mörker.
Och Polyphonic Spree sa:
Love conquers all. Motherfuckers.
Typ.
På den största grisfesten för en industry of cool – Marilyn Manson försökte presentera dem som ”ett vitt D12” och det kändes ju ungefär lika trovärdigt som en Marilyn Manson i kavaj, arm i arm med Mindy Moore på en MTV-gala – studsade de runt med sina valthorn, flöjter, fioler och tamburiner och det var svettstänkande Friskis & Svettis-pop klistrat runt den mjölkvita gospel som sorteras in i SVT:s förmiddagstablåer på söndagar.
Det är ingen hemlighet att den snabbaste vägen till kritvita popkritikers hjärtan går via kyrkorna i Tennessee, men bara om man först lyckas putsa bort det råa, spä ut tändvätskan med bordsvatten.
Problemet med Polyphonic Spree är inte att deras musik är som skriven för glättiga VW-reklamfilmer. Problemet med Polyphonic Spree är inte att de är för blaskiga.
Problemet med Polyphonic Spree är snarare att de är för koncentrerade, att deras glädjeyriga världsförbättrarlusta till slut blir lika svår att tränga genom som Mark Langegans svartaste krassheter.
Optimism är en drog som fördelas bäst i små doser.
Polyphonic Spree är nämligen som bäst då de tar ett kliv ut från solskensmentalitetens extas och istället fokuserar på det utanförskap som religionsutövande oundvikligen medför (ja, jag är medveten om att det kan låta som en paradox, men hej, det stämmer ju).
På ”Together We're Heavy” representeras detta bäst av de dämpade spåren ”Section 13 (Diamonds/Mild Devotion to Majesty)” och ”Section 16 (One Man's Show)”, två låtar som inte bara fläktar skönt i den stekande optimisthettan, utan som dessutom visar upp ett någorlunda djup- och lagertänkande, såväl musikaliskt som textmässigt.
Annars påminner albumet rätt mycket om ”The Beginning Stages of…” – bli inte förvånade om prästrocken är utbytt mot en zebradräkt på nästa skiva, det skulle liksom vara den helgjutna förlängningen – och att låtlistornas diarienummer återupptas på ”Together We're Heavy” säger nog det mesta om att detta i sann symfpopanda skulle kunna vara andra burgaren i en dubbel. Bristen på en ny ”Soldier Girl” kompenseras hjälpligt med aningens intrikatare låtsnickrande.
Men det där är petitesser som varken du eller jag bryr oss om.
Så på med långrocken och partaja loss som om det vore 1999 igen och Vedergällningens Dag stod för dörren.
Publicerad: 2004-09-09 00:00 / Uppdaterad: 2004-09-09 00:00
16 kommentarer
Aj!
#
först idag
#
vem är Mindy Moore? Jag har hört talas om Mandy Moore, men Mindy? Är det en känd syrra?
#
Värd minst en 7:a, tom en 8:a.
#
Bra recension, men jag är inte den som stressar till skivbutiken för lite gospel.
#
Mycket bra recension, men det krävs viljestyrka att orka tugga sig genom en så lång text! Jag efterlyser kortare texter på dagensskiva.com!
#
Men det är ingen bzzzzzzzzzzzzzz-ap-ap-ap-bzzzzzz-ap-ap-"låt" på 34 minuter med den här gången va? Det är ett jävla störmoment på en annars suveränt bra skiva.
#
orkar inte ens läsa recensionen halvägs….suck
#
mark lanegan? åh vart är recensionen av Bubblegum?
#
Mindre bra – den förra plattan var ju bara "Ban Marriage" och inget annat. Nu väntar vi på en recension av Kasabians nya platta.
#
Kurtz: Jag efterlyser läsare som förstår att dagensskiva.com är till för att kunna skriva till punkt, och som i annan fall letar sig till den snuttifierade kvällspressen.
Fast, det kanske bara är jag som inte förstår ironi…
#
Samma gäller för dig, Håsa.
#
Mötörsågen: Eller så var det the Hidden Cameras som gjorde "Ban Marriage".
#
Ehh fel av mig. Visst var det HC som gjorde "Ban Marriage". Ouch vad kredden sjönk… :-(
#
Vad är det för fel på att vara lycklig? Lycklig så att man spricker och bara måste sprida denna lycka för allt vad man är värd? Hail to the sky!
Helt underbar platta. Lite som en symfonisk DiLeva med storhetsvansinne.
PS. Jag är inte direkt lycklig. Jag är grå. Därför värmer en sådan här platta desto mer. Jag orkar dessutom läsa en hel recension till skillnad mot en del som inte verkar klara av något som tar längre tid än ett klipp på MTV. Den var ju inte ens lång. DS.
#
Förresten, det här med att länka till Livets Ord var väl mest ett försök till vara rolig för recensenten har väl förstått att TPS inte är en kult eller ett kristet band?
#
Kommentera eller pinga (trackback).