dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mobb Deep: Amerikaz Nightmare
Amerikaz Nightmare (CD) Mobb Deep
2004
Jive/BMG
5/10

Gediget, men ospännande

Lyssna

Sök efter skivan

”Shook Ones, pt. II” är en av de bästa hiphop-låtar som gjorts. Ja, en av de bästa låtar som gjorts oavsett genre.

Det börjar bli lite tjatigt att rapa det här varje gång jag skriver om Mobb Deep, men det går inte att komma ifrån. Vad Havoc och Prodigy än ger ut är det alltid den låten, och albumet ”The Infamous”, som jag kommer att ställa deras verk mot.

Jag gissar att duon känner av samma prestationsångest. ”Flood the Block” är nämligen inget annat än ett blekt försök att kopiera ”Shook Ones, part II” rakt av. ”Flood the Block” är långt ifrån dålig, men när originalet så tydligt skiner igenom blir det aldrig mer än just en blek kopia. Där kan vi prata ”part II”.

Havoc har hanterat merparten av allt produktionsjobb, men självklart har man bjudit in månadens hitsmak-kille Kanye West för att fixa till singeln som ska sälja albumet. ”Throw Your Hands (In the Air)” är titeln att lägga på minnet för alla Kanye-fans. Den som väntar sig en typisk Kanye-låt, anno 2004, kommer dock bli förvånad (eller rent av besviken). Långt från den solsmurfande jeepgungshiphopen målar han upp en skitig betonggränd med skräckfilmskänsla, plockande stråkar och en ylande distfiol. Helt rätt scenografi för Mobb Deep, men långt ifrån försäljningslistornas toppar. En lätt tveksam investering, alltså.

Soulsmurf-fortet hålls den här gången istället av albumets näst mest flitige producent: The Alchemist. ”Win or Lose”, med sin Jean Plum-sampling, har alla möjligheter att bli en riktig megahit för Mobb Deep. Dessutom är stråkarna ruskigt snygga, på ett diskret sätt. Red Spydas ”Real Niggaz” har också siktet inställt på de bredare kanalerna med sin envist charmiga Timbaland-slinga.

I övrigt är ”Amerikaz Nightmare” på alla sätt ett gediget bygge. Twista, Jadakiss och Nate Dogg hoppar in och gör sina grejer. Havoc hoppar några gånger på crunk-tåget, något som blir särskilt tydligt när de importerar Lil Jon från djupa södern för att bröla sönder släpcrunkiga ”Real Gangstaz”. Ett gediget hantverk som väntat från veteraner med tio års hiphop-erfarenhet.

Men det största problemet med ”Amerikaz Nightmare” är just att det inte känns mer än ”gediget”. Det finns inget som överraskar. Än värre är att det inte finns något som svänger ordentligt. Det mesta trampar på sådär lite lagom försiktigt för att inte smutsa ner de nya sneakersarna.

Havoc och Prodigy må vara mycket idag, men knappast ”Amerikaz Nightmare”.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-09-09 00:00 / Uppdaterad: 2004-09-09 00:00

Kategori: Recension | Recension: #2806

4 kommentarer

Skivan heter ameriKaz nightmare.

Medlem 2004-09-11 09:43
 

Ibland läser man som man vill. Fixat nu. Tack för påpekandet.

Ola Andersson Redaktionen 2004-09-11 12:06
 

Tänkte mest hjälpa alla som vill hitta skivan på dc++. Blir svårt när man söker på fel titel.

Medlem 2004-09-11 13:25
 

Tycker att skivan förtjänar ett högre betyg. Visst det är ingen The Infamous eller Hell on Earth (två jämnbördiga plattor om du frågar mig). Men denna skiva är helt ok ändå. Havoc är fortfarande världsbäst på att programera hotfulla hip-hop trummor. Titelspåret, Win or Lose, Got it Twisted, Shorty Wop, Real Gangstaz, One of Ours, Throw Your Hands (in the Air) och Neva Change är alla Infamous bra! En sjua, lätt!

Martin2 Oregistrerad 2004-09-11 18:46
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig