dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Mouse on Mars: Radical Connector
Radical Connector (CD) Mouse on Mars
2004
Sonig/dotshop.se
3/10

Vidare, in i tråkdimman

Lyssna

Sök efter skivan

Sedan ep-samlingen ”Pock Rosts” har Andi Toma och Jan St Werner inte gjort mycket annat än att lyssna på Sophie Rimhedens ”Hi-Fi”.

Eller, ja, det har jag förstås ingen aning om. De har kanske hunnit med lite annat också. Umgåtts med människor. Handlat mat. Bytt kretskort. Oavsett vilket är det svårt att släppa känslan att Mouse on Mars den här gången gjort sitt bästa för att dubba ”Hi-Fi” till musikalisk tyska.

Alla vet ju hur bra saker och ting blir när de dubbas till tyska.

Öppningsspåret ”Mine Is in Yours” kan nämligen mycket väl vara det tråkigaste Mouse on Mars spelat in så här långt. Det finns ett par spår till som slirar runt i samma meningslösa hjulspår. Att autotuna till lite sång och slänga in några skojsiga effekter förändrar inte det faktum att låtarna i grund och botten är skittrista. Rätt ofta landar ”Radical Connector” mitt emellan big beat, Madchester-vågens tråkigaste dansbeatsförsök och Prodigys senaste album på halvfart. Ja, och ”Spaceships” är ”Hi-Fi” rakt av. Om ”Hi-Fi” varit ett riktigt tråkigt album.

Några undantag finns. ”Wipe That Sound” är Teddybears singel ”Automatic Lover” spelad på 33 knorrande varv med lite Rimheden-touch. I ”Detected Beats” smyger en sorgsen melodislinga in och väver ett småförföriskt skimmer. Tyvärr får den melodislingan alldeles för lite utrymme. ”Evoke an Object” nosar runt i närheten av Basement Jaxxs ”Kish Kash” men når inte riktigt ända fram.

Men albumets enda riktigt stora ögonblick återfinns på ”Send Me Shivers”. Sex minuter Kaskade-studsande knaspop med tweakad sång från Niobe. Då känns det som att ”Radical Connector” faktiskt sprudlar av liv. Men det är också en av få stunder den känslan infinner sig.

En av årets stora besvikelser.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-09-08 00:00 / Uppdaterad: 2004-09-08 00:00

Kategori: Recension | Recension: #2801

4 kommentarer

alltså förihelvete. ni kan ju inte jämföra mouse on mars och sophie rimheden. speciellt inte om ni menar att de har influerats av henne.

[Anonym] Oregistrerad 2004-09-12 19:21
 

nu får ni vål skärpa er. mouse on mars vilja låta som rimheden…. suck…

visserligen måste ni tydligen referera till henne så fort det talas om elektronica men var inte detta att ta i. verkligen ett bevis på ointresset och okunskapen för/om elektronisk musik på dsc.

diskdusk Oregistrerad 2004-09-12 19:29
 

…eller så kanske påståendet att Mouse on Mars inte gjort annat än att lyssna på Sophie senaste året inte är helt genomseriöst…

Ola Andersson Redaktionen 2004-09-12 20:09
 

och om man öppnar med ett "inte genomseriöst" påstående så ska ändå läsaren betrakta resten som seriöst ? Hi-Fi har väl stått i nån slags centrum för någon slags elektro-pop grej det senaste året men det har väl knappast handlat om nyskapande musik utan mer om artisten i förhållande till elektronika scenen. Hi-Fi kan nog snarare vara en av de skivor som fallar om den ställdes mot sina influenser. MoM har varit med ett bra tag. Kanske så länge så att det ej längre lönar sig att bara jämföra deras senaste alster mot vad som ligger och flyter vid ytan, så länge att de förtjänar en djupdykning och en jämnförelse mot sin egen historia och inte den namnkunnige recensentens uppfattning av scenen.

drkdrkker Oregistrerad 2004-09-13 12:14
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig