dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Migala: La increíble aventura
La increíble aventura (CD) Migala
2004
Acuarela/dotshop.se
8/10

En livboj av cement, pt II

Lyssna

Sök efter skivan

Detta är Balladen om Paradoxernas Band.

Migala kommer från Madrid och ser ut att ha klivit rakt ut från en av de där spanska såpoperorna där alla killar gråter och ser ut som garderobshomosexuella Ricky Martins, men deras musik har aldrig andats en gnutta medelhavsluft.

Migala är ett band vars avighet bara överträffas av deras pretentioner (jag citerar ur den medföljande biografin: ”the record has ten songs that seem to hover in an eternal renewal of energy: each and every second of Migala's new album reflects all the colours of the rainbow”), men redan en minut in på inledande ”El Imperio del Mal” samplar man Darth Vader.

Migalas musik är avig, matematisk, monoton – och i en ständig jakt på den perfekta melodin.

Därför kan man sitta sig genom en inledning bestående av samplat havsbrus och twanggitarrer som imiterar fiskmåsar i fjärran (”El Gran Miércoles”), för man vet ju att det väntar något större på andra sidan femminutersstrecket – i det här fallet en domedagsmarsch ackompanjerad av den kanske mest hypnotiskt vackra, mest eteriska slinga de någonsin skrivit.

För att citera Megan Reik: det finns få känslor som är så betryggande, varma och beskyddande som självömkan. Och det är få artister som rullar in dig som en kåldolme av stanna-i-sängen-trygghet lika effektivt som Migala.

Det handlar egentligen om den där uråldriga frågan om popmusikens förhållande till din mentala hälsa:

Lyssnar du på Migala för att du är olycklig eller är du olycklig för att du lyssnar på Migala?

Svaret är givetvis: både och.

Om det är något den melankoliska populärmusiken effektiviserat så är det ju att jobba med självuppfyllande profetior.

Men om man ska destillera ned vad alla dessa paradoxer innebär så finns det underskön poesi att tillgripa i min kollega Fredrik Welanders ord här på dagensskiva.com då han recenserade bandets föregående platta, ”Restos de un Incendio”:

”Som en livboj. Av cement”.

Migala är fortfarande ett rätt okänt band i indiekretsar, men deras stamtavla kryllar av kritvita pojkars mest intensiva kärleksaffärer:

Slint, Ennio Morricone, Godspeed You! Black Emperor (eller var fan de nu placerar utropstecknet nuförtiden), Tindersticks, Calexico, Mogwai, The Bad Seeds och – kanske mer än något annat – Lambchop.

För när Abel Hernández väl blottar stämbanden i lite low key-dramatik över ett skirt munspel, så är det som att höra Kurt Wagner, som att höra Leonard Cohen, som att höra – jo, det här är sant och jag menar det på ett bra sätt – Chris Rea.

Det är nog lätt att därför decimera Migala till den perfekta trofén för indiesnobbar, men samtidigt som de jäser över av svulstighet så är de större än att låta sig låsas av några ramar. Att ett band kan kalla en låt ”WWW (Searching for the Wicked Witch of the West)” är det bästa beviset på det sedan Mogwai döpte en skiva till ”Rock Action”.

Migala är det svala mörker du längtat efter hela trettiogradiga augusti.

Som en livboj. Av cement.

Bara på dagensskiva.com, barn, bara på dagensskiva.com.

Kristofer Ahlström

Publicerad: 2004-08-18 00:00 / Uppdaterad: 2004-08-18 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2766

15 kommentarer

Medlem 2004-08-18 00:04
 

först

Medlem 2004-08-18 00:10
 

bara på dagensskiva… pretentioner. nåja. bra band iaf, men det skulle inte skada att skruva ner gymnasievibbarna på recensionen lite.

Medlem 2004-08-18 00:35
 

Är ej ironisk nu; det låter onekligen intressant med att låta monotonisk och avig då man också är på jakt efter den perfekta melodin. Det här var en lockande recension, det blir säkert ett skivköp.

Men det snacket om olycklighet? Jag har inga helst svårigheter att föreställa mig lyckliga och harmonsika människor som lyssnar på detta (även om jag nu inte hört så mycket). Musik är till för att avnjutas och vara sig jag är glad eller deprimerad så tycker jag lika bra om Suedes The Auteurs, Nick Cave eller 16 Horsepower …

uberflash Oregistrerad 2004-08-18 08:33
 

Är lycklig som tusan, men avnjuter ändå mer än gärna en Migala-skiva då och då. Denna är beställd, och kommer vara alldeles underbar. Såklart.

Och för att inte förstöra vissa traditioner häromkring: När kommer recensionen av Björks nya? Jag får mitt ex i morgon…

Jr., ej inloggad, och orkar ej heller logga in så här tidigt Oregistrerad 2004-08-18 08:52
 

Instämmer helt i Kristofers text. Utfärdar också rekommendationer för den medföljande DVD:n. Väldigt underhållande. Kan inte någon arrangör ta Migala till Sverige i höst? Gärna en regnig novemberkväll. På ett konserthus i huvudstaden.

Fredrik Welander Medlem 2004-08-18 09:09
 

Migala kommer, med stor sannolikhet, till Sverige i höst på ett Dotistan near you.

http://www.dotistan.se

http://www.dotshop.se

Anders Dot Oregistrerad 2004-08-18 10:29
 

Är det inte knepigt att skriva upp en skiva som distribueras av en av era skribenter?

Jan-Åke Sääf Oregistrerad 2004-08-18 14:17
 

Ni ger blanka fan i att ta hit Migala utan att låta dem spela i Gbg!

Får väl arra skiten själv om det krävs…

Jr, fortfarande ej inloggad Oregistrerad 2004-08-18 16:32
 

Hmm…låter väldigt pretto. Precis som den något skitnödiga recensionen. Får väl tanka ner nåt och kolla om det kvalar in på veckans bland CD.

Mötörsågen Oregistrerad 2004-08-18 18:10
 

Appropå blanka fan, när kommer recension av Blanka?

Medlem 2004-08-18 19:14
 

jag fattar ingenting av den här skivan

Medlem 2004-08-18 19:32
 

Är det för mycket begärt att ni på dagens skiva i början av varje recension skriver vilken genre det handlar om, så att man vet om det är lönt att läsa recensionen eller inte. Alla vet faktsikt inte vilka t.ex. Migala är, och jag förstod inte Så mycket mer av recensionen mer än att dom tydligen är bra. Tack och hej!

Trikadoko Oregistrerad 2004-08-18 20:30
 

"Do I listen to pop music because I'm miserable, or am I miserable because I'm listen to pop music?" – Citat ur High Fidelity (Nick Hornby)

Ted Oregistrerad 2004-08-18 23:19
 

först!fg

först!fg Oregistrerad 2004-08-18 23:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig