dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jim White: Drill a Hole in That Substrate And Tell Me What You See
Drill a Hole in That Substrate And Tell Me What You See (CD) Jim White
2004
Luaka Bop/BMG
7/10

Ett vykort söderifrån

Lyssna

Sök efter skivan

Detta är Södern med stort s.

Rockmusik är nämligen sällan så intressant som när den, med religiös mani, karvar som djupast i Söderns hjärta.

David Eugene Edwards kallsvettiga exorcismer på ”Secret South”, Johnny Dowds bluesgnissel om förtappade själar och skändliga förförerskor på ”Wrong Side of Memphis” och Nick Cave har nog aldrig varit intressantare, konstnärligt sett, än då han trasslade in sin själ i tvillingprojekten ”The First Born is Dead” och ”And the Ass saw the Angel”.

Det handlar om den gammaltestamentliga syndens avkrokar, där eldvattnet och lusten rinner till ikapp med skammen och ångern, där vägen ut ur stan leder förbi gravstenarna till den korsning där Robert Johnson sålde sin själ till djävulen för att spela gitarr som ingen annan.

”Southern gothic”, kallas det. Sydstatskyrkogårdsromantik.

Jim White kan allt om det där.

Jim White växte upp i utkanten av pingströrelsen, i själva spännet på Amerikas bibelbälte, på en stadig diet av tungomål, söndagsmässor och Dixie Hummingbirds.

Att han skrivit låtar som heter ”God is What Drives me Crazy” eller ”When Jesus got a Brand new Name” är självklara testamenten på hans barndom.

Hans två tidigare skivor, ”Wrong-Eyed Jesus” och ”No Such Place”, var båda resor på rostskadade räls in i hjärtat av ett hallucinatoriskt och David Lynch-gotiskt bakgårdsamerika. Den första präglades av psykotisk cirkusmusik i Tom Waits anda (vilket inte var svårare att spåra än att Ralph Carney deltog i studion), den senare klippte in Neil Young i rena freakjazz- och trip hopmoment, courtesy of Morcheeba.

”Drill a Hole in that Substrate and Tell me What You See” vandrar med en fot på stigen (i skenet av himmelskt glimrande Velvet Underground- och Hank Williams-tintade ballader) och en ute i en snårig skog där konstiga saker får det att rassla olycksbådande i buskarna (det märks att det är Joe Henrys ända som fyllt upp producentstolen, om man säger så).

På ”If Jesus Drove a Motor Home” låter det som om Beck (eller är det Alabama 3?) fått gå loss på Whites nothäften med en sax och överlämnat åt Mr Magoo att försöka tejpa ihop det igen.

I vägrenen vid en gammal nedlagd Greyhound-station hinner man skymta reflexionen från Tom Waits varggrin: ”Buddha on a motorcycle/Mohammed on a train/Here comes Jesus in the passing lane”.

”Drill A Hole in That Substrate and Tell Me What You See” är så sammanhållen, dess olika hållplatser så tätt sammanknutna, att det mer handlar om att kliva in i någon annans skapelse, samtidigt som man hela tiden kastar blickar över axeln så att dörren inte ska slå igen bakom en.

”Borrowed Wings” tassar fram på suggestivt banjoplock som – givetvis – kastar framkallningsvätskor över bilder på barn: barn på broar, barn på trädgrenar, barn vars ögon sitter lite för tätt ihop. ”Alabama Chrome” är ett samarbete med Barenaked Ladies som väl är ett av de få spår som känns som att det kröker av från den taggiga linjen – troligtvis eftersom det är just Barenaked Ladies som även producerat på den låten – med sina partier av bluesrap och med en förvånansvärt tillrättalagd refräng.

Men bäst och mest intressant är det alltid då Gud är i huset och då menar jag inte en varm och kärleksfull Gud, utan den typen som pekar med ett anklagande finger och proppar Whites själ full av existentiell ångest och syndarens rädsla med rader som, ”It's a sin putting words in the mouths of the damned” (från Aimee Mann -gästade spåret ”Static on the Radio”).

I samma sång sjungs det, ”Not praying for a miracle, I'm just down on my knees” och det är precis så det låter, som en ömklig stackare som krupit ihop som en strykrädd hund på blanknötta knän.

Jim Whites förhållande till Gud kanske bäst representeras i hur hans spelteknik på gitarren utvecklades:

Tony Iommi i Black Sabbath uppfann det nedstämda riffet som lade grunden för Heavy Metal genom att få en fingertopp kapad i en svetsolycka.

Jim White fick i sin tur handen manglad i en olyckshändelse på jobbet, men har i efterhand påstått, med det sedvanligt sneda leendet, att det rentav var till fördel för honom, eftersom han nu inte kunde spela några ”happy chords”.

Så på den vägen är det.

Herrens vägar äro, som det brukar heta, outgrundliga.

Kristofer Ahlström

Publicerad: 2004-07-20 00:00 / Uppdaterad: 2004-07-20 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2722

11 kommentarer

Det är tamigfan irriterande med forumidioter som alltid ska skriva "Först!", om ni har något vettigt att säga, säg det annars låt bli. Hint: det är för övrigt inte så svårt att filtrera bort dessa inlägg.

Skivan är för övrigt ok.

lägg av Oregistrerad 2004-07-20 00:15
 

Är inte "Your Funeral… My Trial" del 3 i Cavetrilogin där?

Men du har iaf övertygat mig att jag måste ge den här plattan en chans. Även om jag nog aldrig kommer förbi känslan att Jim White är Sparklehorse Light.

Medlem 2004-07-20 01:18
 

Jaha… Velvet Revolver då?

Lucy Bloody Lucy Oregistrerad 2004-07-20 04:11
 

har det blivit praxis att, precis som "först-inlägget", alltid tjata om en velvet revolver-recension fast att dom är hur dåliga som helst?

Medlem 2004-07-20 09:22
 

Bra recension. Verkar vara en intressant skiva.

AndreasW Oregistrerad 2004-07-20 09:43
 

När FAN recenseras Sonic Nurse?

gah Oregistrerad 2004-07-20 12:40
 

test

hehehe Oregistrerad 2004-07-20 16:01
 

Riktigt bra recension!

"Det här ska kollas upp!"

Medlem 2004-07-20 16:42
 

cure?

the Oregistrerad 2004-07-20 19:44
 

Kul med en recension av en Jim White-platta. Jag har hans första skiva Wrong-Eyed Jesus, en av mina favoritskivor. Nu måste jag lyssna på denna skivan också, den lär ju vara minst lika bra.

Medlem 2004-07-23 11:49
 

Jag vill inte vara utan någon av mina Jim White-plattor. Det började med No Such Place och jag föll pladask direkt. På Drill A Hole….har Joe Henry viftat med trollspöt och det hörs. Har spelat Drill A Hole…flitigt under några veckor och den växer.

Bra recension för övrigt.

Medlem 2004-07-26 20:03
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig