dagensskiva.com

48 timmar

Text

Vill du veta var jag köpt min tröja?

En central sak för identitet och samhörighet inom metalkulturen är tröjan. Ett metalfan har tröjor. Antingen det är en Sayyadinatröja med ett minimalt tryck bestående av loggan till höger på bröstet eller en långärmad Amon Amarth-tröja med vikingar på både bröst, rygg och ärmar. Gå på en konsert och de säljer tröjor. Bland annat. Bruce Dickinson sa till och med en gång att anledningen till att Iron Maiden tjänade pengar var försäljningen av sakerna runt omkring, inte själva turnernadet. Så viktiga är grejerna som säljs i merchendisebåset.

Givetvis har jag själv köpt på mig en och annan tröja, kanske inte jättemånga, men ändå min beskärda del. Tillräckligt många för att inte vilja fundera på vad det har kostat om man säger så. Här är mina topp 5:

1. En gul Sepultura-tröja, snarlik det brasilianska fotbollslandslagets, med Sepulturas tribal-S på bröstet. På ryggen nummer 10 och namnet Sepultura. Inhandlad på konserten på Sjöhistoriska 1996, numera urtvättad.

2. En Metallica-tröja från Justice-eran. Vit med alla fyra medlemmarnas ansikten på framsidan och omslagen till de fyra första skivorna på ryggen. Köpt via Frilandia, ett företag som sålde t-shirts och annat på postorder förr i tiden. Blev sedermera tvättad ihop med något som färgade den till en ljusblå färg. En fadäs.

3. Turnétröjan från Kiss turné 1996/97. Svart med alla fyra ansiktena (sminkade så klart) på bröstet och på ryggen texten ”I wanted the best, I got the best”. Köpt på Stadion 14 juni 1997. Numera urtvättad och med hål i.

4. Min senast inköpta, en luvtröja med Nile. På bröstet loggan i grönt och gult och på ryggen ett kors med en orm runt. Köpt via Dolores i Göteborg, fortfarande frekvent använd.

5. En grön, långärmad Sepultura-tröja. En gul linje på framsidan som bryts av av ett tribal-S och på ryggen texten ”What we're you thinkin', what a wonderful world, you're full of shit”, också den i gult. Inköpt på en skivbutik i Vetlanda, tro det eller ej. Används fortfarande.

Och givetvis kommer det att bli fler tröjor, vem kan egentligen få nog? Några som jag skulle vilja lägga vantarna på:

1. En kompis hade en Gravet-shirt med loggan när det begav sig under första halvan av 1990-talet. Vore riktigt stort att ha en sådan.

2. Metallicas t-shirt med ”Master of Puppets”-omslaget på framsidan och låttitlarna på baksidan har alltid lockat.

3. Vomitorys t-shirt som föreställde en sköld och två vapen samt loggan. Hoppas de trycker nya sådana.

4. En Draconiantröja med omslaget till debuten ”Where Lovers Mourn” på, gärna i långärmad modell.

5. En Vadertröja med snyggt tryck både fram och bak. Hittills har jag inte hittat någon som fyllt det kriteriet tyvärr.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-07-19 23:43 / Uppdaterad: 2007-04-12 22:50

Kategori: Metallhandboken

27 kommentarer

Min Sayyadina-tröja har loggan över hela bröstet.

Medlem 2004-07-20 11:55
 

har 2 exakt likadana svarta metallica t-shirts från punkt shop (!)… Med bild på bandet på framsidan o texten "Fuck G'n'r Here comes Metallica". Numera gråa… används dock flitigt på träningar… Har även 2 likadana vita metallica t-shirts från stockholm spelningen -93. E väl rädd att en inte kommer hålla genom alla dessa år framöver. vad vet jag.

metallica Oregistrerad 2004-08-02 17:34
 

Jag ska köpa min tröja i Kristinehamn, det blir en ny version på min urtvättade och blekta Danzig tröja, alltid nåt!

MatiasHellbilly Oregistrerad 2004-08-03 11:03
 

Är det någon som vet var jag kan köpa Markoolio-tröjor? Min börjar bli urtvättad efter flitig användning.

Syster Ister Oregistrerad 2004-09-16 16:48
 

När jag var 14 ville jag SÅ gärna ha en Metallica Master of Puppets-t-shirt.. Ända tills jag var på fest och min klasskamrat fullständigt pissade ner sin.. Och sprang omkring resten av kvällen i sin nerpissade Metallica Master of Puppets-t-shirt. Det förstörde liksom hela grejen för mig..

Flugan Oregistrerad 2004-09-16 21:38
 

min "Alf" tröjja från den gamla tv-serien är köpt i USA när min flickvän bodde där. den är alldeles för lite och når "ända ner" till naveln!

pudrad fjolla Oregistrerad 2004-09-17 09:24
 

Jag minns då man var 10 och fick åka in till sthlm och köpa sin första rock t-shirt på Ohio (som ofta gjorde reklam i Okej) Det var number of the beast med maiden och jag kände mig ballast i hela mellanstadiet

Fisch Oregistrerad 2004-09-17 14:04
 

"Legends never dies" är min senaste BON SCOTT T-shirt :-)

BELLO Oregistrerad 2004-09-22 14:25
 

Metallica tröjan från "And justice…" används för övrigt av Lars i videon till "One"…

Ezeziel Oregistrerad 2004-10-08 12:36
 

Jag har en Nightwish-tröja köpt av en snäll tant på centralen i Sthlm… ^^

Jucken Oregistrerad 2005-01-27 19:40
 

Front: "CUMSHOTS last sons of evil"
Back: "You and me, baby, we're like guns and ammo"

Tverrbitt Oregistrerad 2005-02-25 10:31
 

Min Kapten Kermit T-shirt med texten "Jag är Djävulen" på ryggen slår allt!

Mistress EG Oregistrerad 2005-03-26 14:34
 

Jag sörjer min grymt urblekta Oysterband-t-shirt från -95.

Medlem 2005-04-09 20:31
 

Jo många klassiker finns det… men min bästa tröja är nog Marduk. Ni vet, den där med nunnan med kors i arslet och texten 'Fuck Me Jesus' på ryggen. Jag kallar den för "The Ice-breaker"… för det är alltid nån som kommer fram och ska kommentera. Rekommenderas varmt till kontaktsökande :)

SlayerRules Oregistrerad 2005-04-26 01:40
 

Urtvättat ska det va iaf – även om det oftast är Guns n' roses eller Maiden då iofs..

Medlem 2005-07-19 22:49
 

Min senaste inköpta är Maidens turnétröja. Den är riktigt snygg :) Jag börjar få upp en riktig samling tröjor nu. Fast idag var jag i Skellefteå och hittade världens snyggaste Burzum-tröja. Den kostade ungefär 100 kronor mer än vad jag hade med mig (den kostade 150^^)

Medlem 2005-07-23 03:43
 

min grymt snygga Nasum thsirt från deras 2000 European Sonic Tourment med Napalm Death tryckt i 600 exemplar och numera bra jävla uttvättad och tunn hehe :D

daisycutter Oregistrerad 2005-08-01 17:08
 

VA FAN E DU FÖR FJANT ROCK HANDLAR OM ATT VA FRI ÄR MSN FRI OM MSN LÄSER HUR MAN SKA VA ROCKER I EN JÄVLA HANDBOK!!!!!!!

fri mäniska Oregistrerad 2005-08-17 00:29
 

VA FAN E DU FÖR FJANT ROCK HANDLAR OM ATT VA FRI ÄR MAN FRI OM MSN LÄSER HUR MAN SKA VA ROCKER I EN JÄVLA HANDBOK!!!!!!!

fri Oregistrerad 2005-08-17 00:35
 

metalhandboken e den värsta jävla skit ja någonsin har l äst vilken jävla smörja rocken handlar inte om vilka kläder man har eller vilka fiender man ska ha det finns bara en regel : GÖR VA FAN DU VILL!!! så länge du inte skadar dig själv. pekar långfingret till metalhandboken MVH en fri rocker

JonnY Boy Oregistrerad 2005-08-17 11:52
 

metalhanboken kan man bara använda till dass papper ROCKEN HANDLAR INTE OM NÅN JÄVLA SKIT SOM ÄR NEDSKRIVET I EN JÄVLA HANDBOK ROCKEN HANDLAR OM ATT MAN SKA VA FRI!!!!

Fri rocker Oregistrerad 2005-08-17 11:59
 

man måste inte ha bandtröjor för att vara en rocker,
själv tycker jag att man värkar vara nån slags wannabe om man enbart försöker visa vilka band man lyssnar på,
rocken handlar ju om mer än bara musiken,
det är en livstil!
desutom så e man ingen rocker om man följer en handbok.

(föresten… hollywoodmetall?? HAHAHAHA)

tomtefar Oregistrerad 2005-08-17 12:02
 

FAN VA TÖNTIGT!!man kan ju fortfarande lyssna på metal och inte ha bandtröjor!!!det är ju musiken som räknas o inte vilka kläder man har på sig, ja kan ju ha en rosa tröja på mig o lyssna på lika mycket metal som killlen med maiden tröja!!töntar som går efter kläder..väx upp

wratchild Oregistrerad 2006-01-08 18:02
 

Förvisso handlar inte hela grejen om kläderna. Men jag har väldigt svårt att fatta varför man skulle vilja ha NÅT ANNAT än sitt/sina favoritband på kläderna..? Jag menar, det finns ju inget vackrare än Eddie för mej, och jag antar att andra fans känner detsamma för sina favoriters skivomslag/loggor/maskotar! Bandtröjor är klassisk hårdrockskultur! Men självklart är man en stor jävla bitch om man säger att nån inte är en riktig hårdrockare pga den personens klädsel. Det har jag själv fått erfara, ser tydligen för "goth" och "punk" ut. Ni som kritiserar den här sidan verkar inte riktigt fatta att det är på skoj… Klart det inte finns nån "korrekt" metalhandbok, men det är en kul idé!

Panda Oregistrerad 2006-02-01 14:07
 

Är det inte så att att Entombed dödade alla ”jag spelar tuff metal *valfritt band* tröjor” med sin

”GOD IS GREAT, SATAN IS SUPER”

Före det så var ju bandtröjor lite små nerdig men efteråt så kan man ju inte göra en hårdare tröja i alla fall.

Om man nu inte skulle finna en tröja med amerikanska bandet Trojan som stavade med ett par ”coola” prickar över o:et…

Steff Oregistrerad 2008-01-23 11:01
 

Jag köpte två en iron maiden och en kiss t-shirt igår från Rockflame.com, som jag fick idag! ( http://www.rockflame.com/kategori/t-shirts.html?container=42 ).
Det finns nog ingen sida på nätet som har så bra produktbilder som dem, så man vet liksom vad man får! Dessutom svarar de och hjälper en om man behöver hjälp tillskillnad från många andra. Me recommend! :D

DeathAngel Oregistrerad 2010-07-31 15:08
 

Tror du skulle gilla Rockflame.com :D Va fick du tag på Vomitorys t-shirten??

DennisD Oregistrerad 2010-08-16 11:39
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig