dagensskiva.com

48 timmar

Artikel

Det behövs alltid en fiende

Generaliseringar kring hårdrockares fanatism

”Åh, så lyckliga vi är, vi ortodoxa, och så härlig vår tro är, långt härligare än alla andra”.
- Grigorij Rasputin, ”Mina tankar och funderingar”, 1916

Först måste vi etablera en regel:

Alla någorlunda musikintresserade personer är obändligt trångsynta när det gäller sitt eget musikaliska gebit.

Det är empiriskt.

Det är lika viktigt att en musikjournalist ägnar tre sidor av en artikel åt att hylla jamaicanska tolvor och spotta på progrock och Radiohead, som det är att nästan 2000 personer säger upp sin prenumeration på sagda tidning av samma anledning.

Blind kärlek är lika viktig som blint hat i musikdiskussioner.

Det är också viktigt att det förblir så, för den dagen vi har lugna och sansade diskussioner kring musik – eller religion eller politik eller vad som helst som rör upp kryddade känslor i gemene mans åsiktssoppa – så har passionen ersatts av ett likgiltigt utbyte av betraktelser inte mer intressanta än charterminnen.

Vi behöver personer som alltid kommer stå på sin barrikad och peka finger åt personerna som står på barrikaderna på andra sidan gatan.

Det behövs alltid en fiende. Inom hårdrocken finns det bara en fiende: alla.

Hårdrocken skiljer sig åt i det avseendet att om du lyssnar på hårdrock så lyssnar du på hårdrock. På sin höjd kan man sträcka sig till kängpunk eller grindcore, men väldigt sällan hittar du någon som ens rör sig utanför ett inmutat Power Metal- eller Thrash Metal- eller vad-du-nu-vill-Metal-område.

Vilket leder oss till punkt 1: bredden.

Hårdrock är inte mer begränsat än populärmusik i allmänhet. Trots gemene mans uppfattning om en enda gröt av hedonistiska texter och nedstämda riff, så bjuder hårdrocken på en utbredd flora av giftig undervegetation (kolla vår genrelista och se själva). Nästan varje sinnesstämning (till och med på finjusterad nivå) motsvaras av en egen genre, från dysterkvistarnas Doom och Goth Metal, till glädjerusig Power Metal eller brutal ultradöds eller ondskefull tvättbjörnsmetall.

Och så vidare.

Det är viktigare i hårdrock än någon annanstans att vara ”true” – nej, hip hop eller indie kommer inte ens i närheten.

Det allvarligaste brott ett metalband kan begå är då, givetvis, att sälja sig. Rättelse: att bli framgångsrika.

Okej, HammerFall har alltid jobbat i motvind eftersom de valt den genre de gjort, men sedan de började figurera i Musikbyrån och på Aftonbladets nöjessidor så har de fördömts för evigt av de ”äkta” hårdrockarna.

Detsamma gäller norrbaggarna i Dimmu Borgir, brittiska Cradle of Filth och till och med svartmetallveteraner som Satyricon får slå ur underläge sedan de skrivit kontrakt med EMI.

Särskilt i de egna leden ifrågasätts musiker och fans trovärdighet med en aldrig falnande iver. Varg Vikernes Black Circle-posse (tänk en norsk Trenchoat Maffia) åkte till exempel över en vända till Sverige för att sätta eld på Therion-sångarens lägenhet för att han inte var tillräckligt ond. För att det inte skulle råda några tvetydigheter om vem avsändaren var satte man fast ett Burzum-konvolut på dörren med en dolk.

Hot och smädelser av andra band förekommer oftare än vad Source eller Vibe lyckas skaka fram biffar i hip hop-världen (”Death to posers and trends” i allmänhet, och ”Death to Grave” i synnerhet, var populära varianter, sedan Jörgen hoppat av erdödsmetallpionjärerna och man mjuknat några hekto i soundet).

Råkar du gå på hårdrocksfestival iförd en Gamma Ray-tröja bör du räkna med att få genomgå regelrätta Kai Hansen-quiz om du hamnar i konversation med någon som tror sig ana ugglor i mossen.

Det hela brukar urarta i rena Trivial Pursuit-omgångarna – hårdrockare har för övrigt ett eget TP, det heter ”Metal Mental Meltdown” och innehåller frågor som ”Vart spelade Tiamat in sin debut-EP?”, ”Vilket band utgörs av ex-medlemmar i Laaz Rockit, Defiance och Sacrilege BC?” och ”Vad ryktas Quorthons riktiga namn vara?” (svaret på det sistnämnda är – Pugh Rogefeldt!).

Hårdrockskulturen är svårare att infiltrera än vilken colombiansk knarkkartell du kan räkna upp – du får inte ens bära en Venom-tröja om du är för ung för att ha varit med när de slog igenom (det vill säga 1982).

Det krävs alltså ingen Einstein att räkna ut att ”äkta” hårdrockare är ett stockkonservativt följe, som betraktar alla band med minsta nytänkande med stor skepsis. Ett band som Agoraphobic Nosebleed – som med sin skiva ”Frozen Corpse Stuffed with Dope” gick ut med att skivan innehöll trumrytmer på 2000 BPM – avfärdades i många tidningar som ett plojband. Det är samma anledning som att du inte kommer hitta någon hårdrockare som lyssnar på både Suffocation och System of a Down.

Inom Heavy Metal och Power Metal finns det fler genreanthems än du hittar ens i housemusik. Inte ens northern soul, med sina ständiga utrop om ”keep on keepin' on”, ”keep the fire burning” och så vidare, har fler låtar om att skapa gemenskap och sammanhållning inom den musikaliska gärdesgården.

Här kommer ett axplock: ”Heavy Metal (is the Law)” (Helloween), ”Heavy Metal Universe” (Gamma Ray), ”Metal Heart” (Accept), ”The Gods Made Heavy Metal” (Manowar), ”Metal is War” (Sacred Steel), ”Heavy Metal Mania” (Gamma Ray), ”Metal Gods” (Judas Priest), ”Headbanging Man” (Grave Digger). Och så vidare.

Bland de ultraortodoxa hårdrockarna har till och med gitarrer förbjudits i sättningen. Varg Vikernes – pånyttfödd rashatare som avtjänar fängelsestraff för knivmord och kyrkbränning – vägrar använda gitarrer och trummor eftersom de, ”används av svarta, i svart musik”. I fängelset ritar han diagram som bevisar den ariska rasens överlägsenhet och skriver politiska rättesnören för ett framtida all-ariskt samhälle (det handlar, av någon anledning, mycket om drakar och älvor).

När en av hårdrockvärldens kanske största sajter, Metal-Rules.com, höll en essätävling på temat ”Why Metal Rules” publicerades cirka 20 av de anmälda bidragen. Alla gick ut på en och samma sak: majoriteten av befolkningen är dum i huvudet och ignorant – eftersom de inte lyssnar på hårdrock.

Med en liten genre som aldrig kommer få radiotid utanför pirat- och Internet-stationer kommer alltid en känsla av utanförskap, som sedan utvecklas till en stark samhörighetskänsla bland de som delar kärleken till musiken. För även om det råder misstänksamhet och hierarkitänkande inom genren så drivs den hela tiden framåt av en konstant vi-mot-dom-känsla. En moshpit på ett Pantera-gig eller ett lerbad på Wacken är inget annat än en förbrödrande rit för folk med få andra plattformar för att skapa kontakt.

Det behövs folk som alltid brinner, även om de bara lämnar över facklan – särskilt inom hårdrocken. För de flesta är hårdrock – dess ”true till death”-deviser till trots – en övergående fas, som ofta tar bränsle ur pubertetens känsla av alienation och frustration. Få saker är så förlösande som en hundratjugokilos snubbe som vrålar att han ska stycka alla som kommer i hans väg, när man själv är sexton och just börjar inse att saker och ting inte alls är så kul som det lovades. Den blir, om inte ett svar, så i alla fall ett utlopp.

Att avfärda hårdrock som tonårstrots är givetvis befängt – den rymmer mångt fler kvaliteter än simpelt chockvärde (hur lång tid måste Siewert Öholm vänta innan hans brott i hårdrock/videovålds-debatten preskriberas, förresten?) Det var på den tiden hårdrocksband som Slayer, WASP och Venom beskylldes för att ha en katalyserande effekt på ungdomars frustrationer och aggressioner. Närmare sanningen var – och är – väl snarare att effekten är ventilerande.

Hårdrocken kommer därför alltid att behövas. Och den kommer alltid att vara den självutnämnde fienden. Till allt och alla.

Särskilt texter som denna.

Kristofer Ahlström

Publicerad: 2004-07-14 08:23 / Uppdaterad: 2007-11-29 23:42

Kategori: Artiklar, Krönika, Metallhandboken

25 kommentarer

Mycket intressant läsning.
Måste säga att powermetalfansen nog är de mest ortodoxa av alla.

rasputin Oregistrerad 2004-07-16 16:08
 

"Where did Tiamat record their first Live EP?"

Lite skillnad…!
Bra tänkt och skrivet annars!

Mattias Metal Oregistrerad 2004-07-25 16:52
 

Jag ÄLSKAR både Suffocation och System Of A Down…

Henk Oregistrerad 2004-07-25 20:25
 

de va fan lite kul, även om en själv lyssnar på mycket annat förutom black metal.

vargersson Oregistrerad 2004-08-03 21:37
 

du som älskar både suffocation och system of a down kanske borde ta och känna efter om det inte är bäst att välja sida, bort med sellout skiten och in med slakten!!

Medlem 2004-09-16 23:44
 

Jag tycker mig ha märkt ett starkt intresse för klassisk musik bland fans av de riktigt tunga metalsorterna. Båda dessa genrer är ju komplex musik som kräver något av sin lyssnare…

Lorenza Oregistrerad 2004-09-17 09:20
 

Bra, mycket bra! Vad kan Siewert syssla med nu för tiden?

znaga Oregistrerad 2004-09-20 09:37
 

Metal är väll Metal, Hur den än spelas så är det ju metal.. Vi borde gå ihop emot techno skiten istället!

En snubbe Oregistrerad 2004-10-19 17:36
 

Det var allt en hel del vettiga saker här..men vissa saker stämmer inte! t ex som att om ett band har framgång så betyder dte inte att de är skit!!! jag lyssnar på de som jag tycker låter bra så enkelt är deh! och att "metal människor" inte gillar varandras musik är juh skit asså!! det finns juh t o m JÄVLIGT grymma artister som sjunger met hip hopare! Brain Warner (Marilyn Manson) och Eminen… Linkin Park och Jay-Z (men om de låter bra kan juh alltid diskuteras)

Ella! Oregistrerad 2004-12-01 20:07
 

"ella" och "en snubbe" ni vet då verkligen inte vad ni snackar om !

pagan Oregistrerad 2005-03-10 01:04
 

Powermetal fansen är kanske mest "ortodoxa" på grund av att dom är mest kritiesrade va de gäller deras musiksmak. Jag har läst på ett otaligt massa forum, där powermetal blir ansed att vara "fjolligare" än annan musik.

Jazzkungen Oregistrerad 2005-04-04 18:45
 

Varg Vikernes slutade inte använda trummor och gitarrer på grund av att det användes av svarta musiker utan för att han inte hade tillgång till det i fängelset. Däremot har han övergått till nazism och "makt åt de vita"-synsättet, men det visste ni väl redan…

Medlem 2005-06-03 11:25
 

Kommentar till "Jag". Kan så mycket vara att han bara har tillgång till en synth i fängelset, men han har själv gått ut och sagt att gitarr är dåligt eftersom negrerna spelade det bla bla, och därför vill han inte använda det längre. Han ritade även ett "diagram" som på något sätt skulle styrka hans "teori" eller vad fan man ska kalla det..

BlackJesus Oregistrerad 2005-08-03 23:28
 

Fy fan.. ibland blir jag bara så trött på hela hårdrocksgröten. Alla "koder", oskrivna lagar och skitsnack. Alla idioter. Vad man får gilla och inte gilla, om man gillar t.ex. Darkthrone. Jag har verkligen sympati för Garm, som lämnade hårdrocksscenen och inte vill ha mer med den att göra. Om jag inte är Hårdrockare, vad ÄR jag då?

BlackJesus Oregistrerad 2005-08-03 23:33
 

ja e trött på den här skiten så ja kan spy nu ska tydligen oxo ha bestemda åsikter som om inte bestemda kläder vore fånigt nog vaför hata folk som har en anorlunda stil??? rock handlar ju även om att acceptera andra så länge som accepterar dig enligt den här handboken e ja ingen "riktig" hårdrockare men ja e iallafall fri!!!!

fri Oregistrerad 2005-08-17 13:05
 

hahaha, den här smörjan låter som nåt enbart nån slags wannabe-rockare skulle följa!

tomtefar Oregistrerad 2005-08-18 22:54
 

fan, tyckte mayhem lät så balla, så är varg vikerne rasist.. slampa

morgan Oregistrerad 2005-09-02 23:54
 

Varg är inte Mayhem. Bandet är större än sina medlemmar.

Rockern Oregistrerad 2005-09-26 19:06
 

Varg har sagt att när han släpps ut ur finkan ska han spela in nya Burzum-plattor, som ska låta som de äldre.

Zeb Oregistrerad 2005-10-04 23:35
 

mycket intressant läsning. ni måste förstå att detta är en generalisering av metalgenren och dess lyssnare. jag tycker personligen att den är rätt träffsäker om än kanske inte så extrem som det låter. men visst innehåller genren mestadels trångsynta och misstänksamma lyssnare. det går inte att neka till. i övrigt lyssnar jag på det mesta inom metalgenren. försöker dock hålla mig långt borta från powermetal. just nu gäller cryptopsys senaste alster, roadrunner united, rammsteins rosenrot, terror 2000 och between the buried and me. alltid närvarande är the dillinger escape plan, meshuggah, arcturus, in flames. även pop inriktade band som danska mew ljudar i högtalarna. gorillaz senaste är en njutning även den.

Medlem 2005-11-07 14:49
 

FAKTAFEL om Burzum vs Therion incidenten.

• Christofer i Therion bodde inte i lägenhet, det var en villa. Och enbart någon cm av en bakdörr skadades.

• Ingen från Norge åkte till Sverige, det var en 16-årig svensk flickvän till Varg som gjorde det helt själv.

Jockeponken Oregistrerad 2006-07-06 00:05
 

hmm, jag gillar mkt inom all metal tror jag… är dock inte säker eftersom att jag brukar sitta och lyssna på brorsans alla favvoband och har egentligen ingen aning om vad dom hör till :P. Men jag har kommit på att power metal är det bästa för mej :) men jag e också trött på vad man får gilla och inte gilla. man gillar det man vill och det har man rätt till! hehe, men jag tror faktiskt att det är lite så att vi har fiender.. ;)

Erlox Oregistrerad 2008-05-14 21:30
 

finns det någon som verkligen tror på den påhittade pop/bibelmyten att 2000-radioheadproggskallar sa upp sin prenumeration? trams.

Medlem 2008-05-15 08:55
 

underskattar du inte er nu?

Medlem 2008-05-15 09:34
 

[...] Ett elastiskt inlägg om hårdrock: http://dagensskiva.com/2004/07/14/det-behovs-alltid-en-fiende/ [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig