dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Hidden Cameras: Mississauga Goddam
Mississauga Goddam The Hidden Cameras
2004
Rough Trade/Border
8/10

Poppin' them thangs

Lyssna

Sök efter skivan

I sin bok ”Vamps and Tramps” skriver Camille Paglia att världens största samling av pornografi, och i synnerhet bögporr, innehas av – Vatikanen.

För ett par år sedan publicerade notoriskt elaka gratisblaskan VICE – som kostar sextiofem spänn i Sverige – en artikel med rubriken ”Was Jesus A Fag?” där man fokuserar på Jesus homoerotiska förhållande till Johannes Döparen.

Konstnärinnan Elisabeth Ohlsons utställning ”Ecce Homo” – som visar Jesus i homosexuella miljöer – blev en het potatis Sverige. ”Detta är Satans synagoga”, skrek en man under gudstjänsten i Annedalskyrkan i Göteborg. Utanför misshandlade kristna demonstranter en homosexuell man. I Uppsala och Jönköping bombhotades kyrkorna som skulle visa utställningen. I Norrköping stenades Ohlson av uppretade troende.

Hidden Cameras debutplatta var en samling fyraspårsdemos som bar just titeln ”Ecce Homo” och att frontmannen Joel Gibb valde att kalla sin musik för ”gay church folk music” var givetvis ingen tillfällighet.

På ”That's When the Ceremony Starts”, fjärde spåret på ”Mississauga Goddam”, drar Joel Gibb – till ett arrangemang som fjäderlätt trippar i takt med orden – det hela till sin spets genom att beskriva en nattvard med rader som, ”I drink from his wine/and come from inside” och ”I beg and plead/to be underneath/the man with the bread”.

Det är alltså samma Hidden Cameras vi möter som på den nästan legendariska föregångaren, fjolårets ”Smell of our Own” – samma lyxiga Polyphonic Spree-gospelpoporkestreringar, samma virvlande tamburinseufori och påklistrade Stomatolleenden under en ständigt växande röta.

Stanken av svett, sperma och amylnitrat – insvept i ett dis av rosendoft.

Medan Stephin Merritt inte alls vill prata om sin homosexualitet, utan bara skriva sockersöta underfundigheter om kärlek i allmänhet, står Gibb på gaybarrikaderna och kämpar för att vara så bögig i ditt ansikte det bara går.

Eller vad sägs om en rad som ”My body is an exit wound” i en låt som heter ”I Want Another Enema”?

”Mississauga Goddam” är inget stridsrop efter rätten för homosexuella att gifta sig eller adoptera. Här handlar det snarare om att våga stå ut, att inte glida ner i någon metrosexuell ”Queer Eye for the Straight Guy”-gråzon med familjeliv, khakis och button down-skjortor.

- Homosexuella som gifter sig städar undan allt det som är coolt med att vara gay, det faktum att det gör heteros väldigt obekväma och tvingar dem att tänka på sex och vad det egentligen betyder, sa Gibb i en intervju med Dagens Nyheter.

Medan ”Mississauga Goddam” må vara en queerteoretisk programförklaring, så låter man aldrig musiken skylas av budskap. Blundar man spelas det upp scener av sidbenade, anemiska anorektiker, tätt packade under ett moln av förångad svett, som vore de stammisar på Paradise Garage. I deras kroppar vibrerar basen från glädjepiller som ”The Fear is On” (denna plattans ”Ban Marriage”) eller ”The Good of Life” (som ju dykt upp i tidigare versioner). För att sedan glida ner i en stilla postcoital comedown till de Paul Simon-tintade betraktelserna i titelspåret.

Hidden Cameras fortsätter med andra ord att skapa och stöpa den snyggaste, mest tidlösa och självklara popmusik som aldrig föddes innanför väggarna på Brill Building: stråkar, handklapp, glockenspiel, stämsång och tamburiner som rullar ut i Spectorska åskknallar. Allt detta bildar ramar till fantastiska detaljer, som raden ”I gave him some tambourine” i ”Music is my Boyfriend”, givetvis uppföljt av en rusigt rasslande tamburin insmugen bakom sången.

Ett par spår (”We Oh We”, ”In the Union of Wine” och den på gränsen till hårslitande påfrestande ”B-Boy”) lyckas inte nå upp till den makalösa zenith där kompositioner som ”Doot Doot Ploot”, ”The Fear is On” och ”That's When The Ceremony Starts” befinner sig, men det säger mer om de senare än de förra.

”Mississauga Goddam” är den vackraste föreningen av homosexualitet och kristendom den här sidan metodistkyrkorna i San Fransisco.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-07-02 00:00 / Uppdaterad: 2008-01-30 12:09

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2704

19 kommentarer

trist att hela recensionen handlar om homosexualitet och inte skivan.

Andres Löko Oregistrerad 2004-07-02 00:04
 

"'Mississauga Goddam' är den vackraste föreningen av homosexualitet och kristendom den här sidan metodistkyrkorna i San Fransisco."

harkel och host, men glommer vi inte en ganska viktig housescen i New Jersey?

Medlem 2004-07-02 00:05
 

he he,rolig rubrik!

skalle-per Oregistrerad 2004-07-02 00:09
 

bra recension baby!

Interla: ja, jag hoppas dom inte stammer oss.... Oregistrerad 2004-07-02 00:09
 

…ringer namnet CeCe Rogers en klocka? kanske?

Medlem 2004-07-02 00:13
 

Samma upplägg och samma betyg som Crickets recension. Först massor om hur öppet homosexuell Joel Gibb är och sist lite om hur bra skivan är. Troligen en slump, men kändes lite konstigt att läsa två så likartade recensioner samma dag.

Medlem 2004-07-02 01:01
 

för att hålla med Andres Löko; pretentiöst som vanligt, Ahlström

voskresneje Oregistrerad 2004-07-02 02:25
 

vad i helvete sjunger han i början av the fear is on?

Medlem 2004-07-02 02:32
 

he robbed me?

Medlem 2004-07-02 02:34
 

Varför sånt ståhej om att den och den är bög eller inte, tröttsamt.

Spelar det nån roll?

Bra musik behöver inga ursäkter.

Medlem 2004-07-02 07:27
 

trist att det ska vara så religiöst

e Oregistrerad 2004-07-02 07:45
 

Hur vet du att Ecce Homo inte var en 8-spårsdemo?

Medlem 2004-07-02 08:25
 

Bra skrivet.Kanske lite för långt.

the pope smokes dope Oregistrerad 2004-07-02 09:23
 

Swarth: Det är av yttersta vikt att betona Gibbs sexuella läggning, då han skapar sin musik utifrån detta läge. Att inte peka på att Hidden Cameras företräder gaypop skulle vara som att skriva om Nina Simone utan att nämna hennes inblandan i Black Pride-rörelsen.

M: Ecce Homo var en 4-spårsdemo, alltså inspelad på en fyrkanalsporta. Hur många låtar det var på skivan är en helt annan femma (det var för övrigt 9 st).

Maxim: Beauty lies in the eye of the beholder. Notera att det står "vackraste" i recensionen.

Voskresneje: Det är synd att du och jag inte delar åsikter om epitetet "pretentiös". Kanske vi skulle träffas någon dag och filosofera kring saken? Skicka mig ett mail, vetja! Jag lyssnar på och respekterar dina åsikter!

Kristofer Ahlström Medlem 2004-07-02 09:56
 

Prettobög!

svenne Oregistrerad 2004-07-02 11:12
 

Haha jag kommer ihåg det där med Satans Synagoga! Det var roligt!

Bögnojig Oregistrerad 2004-07-02 13:16
 

Borde det inte vara en 4-kanalare för att förtydliga då?

Medlem 2004-07-02 14:59
 

Bra text! "Smell of our own" var verkligen en grym skiva så det blir väl till att skaffa den här också!

jamboree Oregistrerad 2004-07-02 15:16
 

Götta, nice review. Det är alltid viktigt med ståndpunkter och åsikter förankrade i artistens musik, för det kommer idag inte upp till ytan så mycket som det borde göra!

chewiez Oregistrerad 2004-07-07 09:56
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig