dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Timbuktu & Damn!: Live!
Live! (CD) Timbuktu & Damn!
2004
JuJu Records/PGM
10/10

Lougna daj, lougna daj!

Lyssna

Sök efter skivan

Nej, jag kan inte. Jag har gått och väntat på att jag ska lugna mig ett tag nu. Tänkte ge det någon vecka, sen skulle jag nog tröttna och inte bli lika glad längre. Men varje gång jag tar och spelar den igen, så slår det mig. Den här skivan svänger så jäkla hårt.

Timbuktu och Damn! har förevigat sin hyllade turné från 2003 genom denna liveskiva. På Kalas fick de hela publiken att festa. ”Till och med alla där borta som står och väntar på Håkan.” På Hultsfred satte de ett Hawaii i solsken i gungning. Och överallt fick de stående ovationer.

Jag ser ofta inte meningen med just liveskivor. De flesta håller väl med om att det är svårt att bränna in på en 12 centimeters skiva, vad som tog något så mycket större att åstadkomma. Men för Timbuktu och Damn! går det förvånansvärt bra. Visst är skivan bara ett litet smakprov av vad konserterna bjöd på, men gosse vad det svänger.

Damn!, som är med och tävlar om titeln som stans bästa liveband, funkar helt hänsynslöst upp Timbuktus hip hop. Skivan inleds med hjälp av The Shadows klassiker ”Apache” för att senare plocka in Eurythmics ”Sweet Dreams”. Innan skivan avslutas med extranummer har man även hunnit blåsa tonerna ur ”Spottieottiedopaliscious” med Outkast, blivit backade av Peps Persson på ”Dynamit” och bjudit på äkta skånskt mellansnack.

Timbuktus texter och Damn!s funksväng är intensivt. För att inte glömma DJ Amato och Chords. Jag kan inte komma på något sätt de kunde gjort det bättre. Och jag kan inte komma på någon som skulle kunna göra det bättre än vad vad just de gör heller.

Och det är överhuvudtaget inget snack om saken. Detta är sommarens skiva.

Susanna Huldt

Publicerad: 2004-07-01 00:00 / Uppdaterad: 2008-07-11 17:55

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2703

45 kommentarer

Inte den här…

Medlem 2004-07-01 00:00
 

hmm

sd Oregistrerad 2004-07-01 00:00
 

nog för att timbuk är bra live, men en skiva som innehåller kalkonernas kalkon – "ett brev" kan ALDRIG vara värd 10/10

Medlem 2004-07-01 00:00
 

en bra recension på en mycket bra platta.

Medlem 2004-07-01 00:15
 

sunkskiva

spunkfejs Oregistrerad 2004-07-01 00:21
 

Jag Drar borde ha varit med! men den kom inte med pga att de inte fanns någon bra inspelning på den =(

Medlem 2004-07-01 01:01
 

"Jag drar" är vidrigt bra!

7uan Oregistrerad 2004-07-01 01:04
 

Men hurrni, egentligen. kan en skiva med Timbuktu få en tia? I vilken värld då?

Mycket få skivor förtjänar detta betyg. Jag har inte hört skivan, men jag vet endå att detta inte är en av dem!

snorren i örat Oregistrerad 2004-07-01 01:14
 

ooh! bra rec!

Medlem 2004-07-01 01:26
 

Bra skiva! bra rec

Medlem 2004-07-01 01:59
 

Håller med nov.nseo. Ett brev är den sämsta svenska låten sedan allt jose gonzales släppt. En skiva med ett brev kan aldrig få mer än 4/10.

Medlem 2004-07-01 02:45
 

"Ett brev" är fruktansvärt dålig. I den låten klädde Timbuk av sig totalt. Han borde kunna så jäkla mycket bättre.

Å andra sidan – ett Damn! som samplar "Sweet dreams (are made of this)" måste jag få höra.

Medlem 2004-07-01 06:58
 

fruktansvärt segtuggad lundafunk. jag hade gett skivan 3/10.

razzputin Oregistrerad 2004-07-01 08:23
 

Jag antar att "razzputin" precis som den "subtile snorren i örat" inte hört skivan. Roligt att ni har en åsikt ändå (inte endå). Om det är meningsfullt att skriva ner en sån åsikt, det är en annan sak.

Medlem 2004-07-01 09:57
 

JAg anser att "Ett Brev" är svensk musikhistorias största mästerverk!

Gott folk Oregistrerad 2004-07-01 10:11
 

Jag antar att alla som klagar på "Ett brev" inte har hört den här skivan. För versionen på skivan är fullständigt strålande!!

Medlem 2004-07-01 13:42
 

en underbar skiva.. har spelat den om och om igen på cd en vecka nu!

Medlem 2004-07-01 13:42
 

Skittråkig och skitnödig skitskiva!

Egon Skit Oregistrerad 2004-07-01 14:12
 

denna skiva är såå fet! varför skulle inte timbuktu förtjäna en 10a?

Medlem 2004-07-01 14:46
 

Oj nu blev det väl lite fel va? 10 av 10? En skiva som får det betyget ska vara så pass bra att de blir en odiskutabel klassiker som kan plockas fram om 10 år och fortfarande vara lika klockren. De här låtarna är ju redan bortglömda. Konstigt

Sören Oregistrerad 2004-07-01 19:46
 

>>>vibe

Läs vad Sören skrev. Han har alldeles rätt.

snorren i örat Oregistrerad 2004-07-01 22:03
 

om dom kanske hade bytt ut ett brev mot jag drar…? jag drar en låt som jag inte alls tyckte om på skivan men när man hörde den live… den skulle varit med!!!

lund Oregistrerad 2004-07-02 01:03
 

Här dök mitt förtroende för dagensskiva.com totalt!!! Visst är det en bra skiva, men det finns oändligt många fler plattor som recenserats här som är betydligt bättre och fått 6/10 eller 8/10.

Precis som Sören skrev, en 10/10 måste ju vara en odiskutabel klassiker. När båda Timbuktus senaste "klassiska" album fått 7/10, så tycker jag att detta album känns som en klockren 6/10… Detta livealbum kan inte vara tre snäpp bättre än hans hyllade album… (Är det så att sommarrecensionerna har börjat, och det riktiga arbetet med betygen inte fungerar då, eller?)

Nu känns det i vilket fall inte längre som att betygen har någon mening, eller ens "bra betyg hos Dagensskiva.com" – det är ju tydligen helt upp till den som recenserar att dela ut ett sånt starkt och viktigt betyg som 10/10)

Besviken Oregistrerad 2004-07-02 14:13
 

Besviken: Ja det stämmer. Det är helt upp till den som recenserar att dela ut 10/10.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-07-02 14:30
 

Synd – för då har ju betygen ingen betydelse längre… Ett album som beskrivs som klassiker i nästan all press, och även här (timbuktus senaste) får 7/10, och så kommer detta livealbum och plockar en 10:a? Jag trodde att typ betyg över 8 var något som verkligen betyde något och att man tvungen att väga sitt beslut på något sett.

Nåja, från och med nu är alltså dagensskiva inget mer än skojiga recensioner – betyget betyder ju ingenting mer än en sammanfattning av recensionen.

tråkigt.

inte mindre besviken... Oregistrerad 2004-07-02 14:57
 

inte mindre besvkien: Hur menar du att det där skulle gå till? Det är klart Susanna tycker att skivan är en tia. Varför skulle hon sätta sitt betyg utifrpn vad andra tycker? Det om något vore ju helt orimligt.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-07-02 15:31
 

Alla som dissar eller klagar på den här plattan: Såg ni Timbuktu & Damn förra sommaren? Det var det bästa som stått på en svensk scen på mycket, mycket länge. Jag var inget större fan och köpte The botten… för att det kändes fräscht och kul, gillade väl plattan, men inte överdrivet mycket till att börja med. Sedan när jag såg den här line-upen live för första gången var det som att få en ordentlig smocka mitt i fejjan. Fy fan vilket röj!!! Jag såg dem sedan flera gånger under sommaren och det var lika bra varje gång. Jag har ännu inte hört skivan, men kan den bara på ett hyfsat sätt förmedla det som presterades förra året, så är det tveklöst en svensk klassiker. Det kommer att festas mycket till den här plattan i sommar!

Ivan C Oregistrerad 2004-07-02 15:34
 

besviken (och andra): en klassiker kan man inte utse förrän det gått, säg, tio år (minst). Först då vet man om den hållit mot tidens tand. De enda betyg som verkligen betyder något är en persons förhållande till en skiva, här och nu. Inte ett betyg baserat på att någon vill vara först med att skriva den ständigt föränderliga musikhistorien.

Fast det är ju bara min åsikt, då då. Jag kanske borde objektifiera den en smula?

Ola Andersson Redaktionen 2004-07-02 17:15
 

tycker det är ascoolt av Susanna att våga bränna till med en 10:a!

Medlem 2004-07-02 23:13
 

har inte hört skivan. antar att det blev 10/10 mer som en uppmaning till fler att kolla in skivan (än vad som skulle ha gjort det om den fick t ex 8/10), sen tycker säkert Susanna att det här är en jättebra skiva. Samtidigt är det nog lite lättare att sätta en tia på en svensk skiva, eftersom det ligger närmare i hjärtat och kulturen. Jag tänker lyssna på skivan i varje fall, och det hade jag inte gjort om den fick 7…

Medlem 2004-07-02 23:17
 

"Jag drar" en så där låt som orginalversion? Va? Den e ju bland de bästa! den och "Mvh"!

mack2 Oregistrerad 2004-07-03 04:21
 

klockren skiva

Medlem 2004-07-03 12:35
 

Kan det även tänkas komma en recension på Helt Off i framtiden?

Erich Oregistrerad 2004-07-03 15:53
 

skivan är skitbra, kommer med största säkerhet få mer speltid i min stereo än var the botten fick.

Förra sommaren såg jag timbuk med damn flera gånger, bland annat helsingborgspelningen från vilken några av låtarna på skivan kommer ifrån. Otroligt bra varenda gång. dem röjde t.o.m. sönder grytan i helsingborg vilket torde vara omöjligt.

nå whatever, recentionen var skön, det är jävligt bra låtar rakt igenom även om man saknar "MVH" och "Jag drar" men misströsta inte, andra godbitar finnes.

det känns som att timbuk släpper sommarens soundtrack två år i rad med precis samma låtar, om det inte vore för regnet skulle det nog vara verklighet.

saarvi!

Medlem 2004-07-03 17:18
 

Erich: Det hoppas jag. Är väldigt nyfiken på att få höra skivan.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-07-03 17:41
 

Patrik, för mig så har dagensskivas betyg varit något som gett mig vägledning och haft en stor betydelse (även om jag inte varit av samma åsikt jämt), då jag trodde att betygen var vägda och seriöst genomtänkta. en 10:a betyder för mig att det inte kan bli bättre, och det skall bli spännande att se vad nästa Timbuktu platta får, eller vilka andra plattor som i årets slut också varit fullpoängare och framför allt vilka album inte varit lika "fulländade" som denna 10:a innebär att detta älbum är… o.s.v.

- Jag trodde att ni hade några riktlinjer när det gällde betygen, men inser att så inte är fallet… Vilket får mig att tycka att ni borde flytta betyget längst ner, efter namnet på den som recenserat. För betyget har ju ingenting med skivan att göra, utan bara vad personen i fråga tyckte (och inte ens i jämnförelse med andra skivor, eller ens i förhållande till andra recensioner här på sajten)

Besviknare Oregistrerad 2004-07-04 20:49
 

Besviknare: Det är klart att betygen är vägda och genomtänkta, men de är alltid bara en persons åsikt om hur bra skivan är. Så fungerar det på alla håll.

Patrik Hamberg Redaktionen 2004-07-04 22:37
 

Besviken/inte mindre besviken…/Besviknare>> Det är svårt att ställa skivor mot varandra när vi är så många recensenter, som skriver om samma artister. Vi är aldrig helt eniga om vilken siffra en skiva ska få. Säg att Patrik skriver om debuten från en artist. Han tycker den är helt okej och ger den en sexa. Om jag hade skrivit om den hade det kanske blivit en åtta, eftersom jag gillar den som fan. När uppföljaren kommer ska jag recensera den. Jag tycker då inte att den är lika bra, men ändå kanke en sjua. Men måste jag då sätta en femma, för att sätta den i förhållande till Patriks recension av debuten?

Ett betyg på en skiva är och kommer alltid att vara någons subjektiva bedömning. Det finns ingen objektiv betygsättning. Att en enig kritikerkår sätter högst betyg på en skiva betyder inte att det är det objektiva RÄTTA betyget. Det betyder bara att man är eniga om att "tycka att den är bra". Jag avvaktade med denna recension i ett par veckor för att inte sätta ett för snabbt högt betyg. Men för mig känns det efter flera veckors kompakt lyssning som en riktigt bra skiva. Och ja, betyget är vägt och seriöst genomtänkt. Jag tycker att det är en tia. Live with it.

stofer>> Kul, hoppas du tycker den är bra

Susanna Huldt Redaktionen 2004-07-05 13:04
 

10/10 är den inte värd.

Spelningen som musikbyrån visade från Lund förra året var 10/10. Så… More like 7/10, om du frågar mig.

Elp Oregistrerad 2004-07-06 13:55
 

hade det inte varit för denna recention hade jag nog livit mäkta besviken på mig. en 6a till både mew och josé men en 8a till miss universum? grrrr….

glad sommar för fan! ses på next i augusti..

misha Oregistrerad 2004-07-16 10:57
 

och jag kan ju stava. blivit skulle det ha stått och det var ju dig jag hade blivit besviken på och inte mig. dessutom är ju hela mitt inlägg ett smärre skämt. känner mig lite tvungen att skriva det eftersom det verkar sitta folk här som hänger upp hela sin världsbild kring ett betyg på en skiva. haha, ja jävvlar…

misha Oregistrerad 2004-07-16 11:07
 

Vill egentligen bara vara en besserwisser och påpeka att den "Apache" som de gör är mer en cover på Sugerhill gangs version av Shadows låt. Och när kommer recentionen av Helt Off's platta? Inte för att jag inte redan har bestämt mig: Det är sommarens andra 10/10:a. Och Susanna har ju utan tvekan koll på vilka skivor som ska få poängen. Ord up!

Messerschmitt Oregistrerad 2004-07-29 14:29
 

Klart 10/10 har lysnat på den i ett par åe nu å den blir alldrig sämmre !! Bästa spåret e helt klart. Strö lite socker på mig. äkta kärlek till musik.. vad mer kan man säga
har du inte lyssnat på denna platta då har du missat nått.

P-O Oregistrerad 2007-10-21 04:35
 

den dummaste hypen någonsin på dsc?

Medlem 2008-06-23 23:23
 

[...] Timbuktu & Damn! inte turnérar i sommar har de som plåster på såren valt att ge bort det gamla livealbumet, fantasifullt döpt till Live!, från turnén 2003 alldeles gratis. Nej, jag kan inte. Jag har gått och väntat på att jag ska [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig