dagensskiva.com

48 timmar

Recension

James Brown: Live at the Apollo (1962) Expanded Edition
Live at the Apollo (1962) Expanded Edition James Brown
2004
Polydor Chronicles/Universal (Import)
9/10

Hej kanon!

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Jag har ett problem (ja, kanske flera då – men här kommer ett av dem ut i ljuset). Jag har svårt att köpa skivor jag vet att jag kommer att gilla. Skivor med mina favoritartister som kanoniserats som deras självklara mästerverk. Så istället för att köpa James Brown ”Live at the Apollo” inspelad 1962 har jag samlat på mig mer tvivelaktiga titlar som James Brown & Friends ”Soul Session Live” (inspelad 87). Jag har också självsäkert hävdat att 62:an inte alls är mr Browns bästa livealbum (trots att jag då inte hade hört den fram tills för ett par veckor sedan).

Men så kom den i en nymastrad och utökad version som placerades som lågprisskiva. Mer för mindre. Slag i saken. Flygpost över Atlanten till Örebro.

Eftersom det här är inspelat 1962 och ni redan läst umpton texter om skivan vet ni att det handlar om pre-funk-James – The Godfather of Soul med andra ord. Soul på gränsen till rock (a billy). Och en kvidylande JB som skär hål i själen och drar upp revor i hjärtat. Som får damerna att skrika och herrarna att grina. Alla dansar souldans. Allt låter så där härligt varmt skrapigt och småtrasigt som bara tidiga liveinspelningar gör.

Det är faktiskt helt sjukt bra.

Och där smällde jag in ännu en spik i kanonkistan.

Men det här är inte James Browns bästa, bara hans mest sålda.

Hur mycket bättre nymastringen låter vet jag nu inte, men gissningsvis ett par snäpp varmare eftersom den förra utgåvan släpptes 1990 (den vassa diskantens era i cd-produktionens historia).

Det nya materialet består uteslutande av singelversioner av albumspåren. De taper som en gång fanns med fler låtar från konserten är sedan länge försvunna eller förstörda, så där finns inget mer att vänta (om inte någon hittills okänd samlare gör sig till känna med ett magasin fyllt av omhändertagna inspelningar).

”Think” levereras i en version som saktats ned i förhållande till albumversionen och tidigare bara tillgänglig som radiopromo (sången låter minst sagt skum). Medleyt i en tvåminutersvariant som bara innehåller ”I Found Someone”, ”Why Do You Do Me” och ”I Want You So Bad”. ”Lost Someone” i en knappt tre minuter lång version (istället för albumets nästan elva minuter). Och slutligen ”I'll Go Crazy” utan James klassiska ”You know I feel alright”-vrål som intro.

Lider du av samma sjuka som jag har jag kanske hindrat dig från köp en gång till nu. Om inte, är det här precis rätt tillfälle att köpa skivan. Men så vitt jag kan se har svenska Universal inte släppt ut den serie med nymastrade JB-produktioner som hittat ut i åtminstone USA och UK redan. De kanske väntar in julen? Men det behöver ju inte du göra.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2004-05-27 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-17 15:21

Kategori: Recension | Recension: #2647

2 kommentarer

Ja, Patrik, denna "sjukdom" är vi fler om. Det är på sätt och vis synd att du ger dig till känna i en bonusrecension som få verkar läsa. Jag har typ inga Beatlesskivor (eller jo, jag har ganska många men inte alla) för att jag vet att de är grymma. Vi vill överraskas. Vi letar kickar. Vi letar fantastiska skivor som ligger utanför kanon, vilket får oss att känna oss lite speciella. Man kanske borde göra avkall på denna strävan ibland. Det är ju omöjligt att vara orginell och egentligen är det direkt felaktigt att hålla på att tycka en massa om till exempel James Brown utan att ha hört de centrala skivorna. Minns Gradvalls recension av Pink Floyds "Animals" i Feber för några år sedan, där han kröp till korset som dissare av Pink Floyd utan att ha hört några skivor.

Medlem 2004-05-29 20:22
 

[...] Live at the Apollo (1962) Expanded Edition Say It Loud – I’m Black and I’m Proud Funky [...]

 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig