dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Jackson Browne: The Pretender
The Pretender (LP) Jackson Browne
1976
Elektra/Asylum/Warner
8/10

Undergången kommer i parfymgasen

Lyssna

Sök efter skivan

Jackson Browne finns nu också. Han gör nya skivor, turnerar, har mailinglistor på nätet (där jag är med, men aldrig läser inläggen). Jackson finns verkligen med stor tyngd idag också. Hans rent fysiska uppenbarelse är spöklikt oförändrad. En evig ängel med harmoniska drag. Dessutom en kille som skrivit rader av politiskt korrekta texter om USA:s politik, om det ONDA vs det GODA.

Troligen väcker hans blotta uppsyn av välmående Jehovas Vittne-predikant med nystruken skjorta och välansat Prince Valiant-hår stor avsky bland alla som söker en svettig snorlobba med mord, hor och blod på sitt samvete. Dagens ”role model” ska vara ett svin från underklassen som knarkat sig upp i hierarkierna och sedan pinkat på bourgoisiens smörgåsbord så det skvätter havererad gåslever ut i kvällspressen. Kan man kräkas rakt i mikrofonen och sparka ihjäl ett par groupies live är det ännu ett plus. Det är tonårsbrottslingsbilden igen. En snygg profil kan hjälpa men det är förfallsdoften som är viktig. Maxibög med nazisympatier är också fläskigt rätt. Det stora trumfkortet är förstås att TA KÅL PÅ SIG SJÄLV KOMPLETT! Cobain-style. Inget väcker samma respekt. Jag kände precis samma vibrationer, som jag nu beskrivit, i luften vid sjuttiotalets mitt och som duktig popidiot hade jag sålt min själ åt slemödlorna. Dom skrovliga och hånfulla rösterna. Rockhjältar som spydde i knät på intervjuarna och vräkte arton ton Hilton–utrustning ner i poolen. Att supa sig ner på ubåtsnivå och plötsligt krascha med motorcykel eller ett dyrt privatplan var varje rockstjärnas plikt. Dom som inte höll den linjen var suspekta bög-sissies och troligen KRISTNA LÖSS.

Det var så jag tänkte om Jackson Browne. Fram till dess att jag en vårdag kom invandrande över heltäckningsmattorna inne i PK-huset i centrala Stockholm. Där mitt inne i damernas Paradis – underkläderna susade och brusade ur alla montrar- hördes tvärs genom förnäma högtalarröster om extrapris på trosor och luftkonditioneringens ökenvind något annat. En röst ur parfymgasen:

”It's coming from so far away
It´s hard to say for sure
Whether what I hear is music or the wind
through an open door
There´s a fire high in the empty sky
Where the sound meets the shore
There´s a long distance loneliness
Rolling out over the desert floor…”

När ”long distance loneliness” träffar mig byter jag för alltid åsikt. Det är lyckträffs-kitsch ur litterär synvinkel men det var en klubba i tinningen. Jag skaffade allt med Jackson Browne (skivorna hade jag haft, sågat i egna radioprogram och dumpat) och hittade en person som jag hörde sjunga om ensamhet utan tröst och räddning. Ingen räddning alls. Bara några tomma illusionsbubblor av låtsas-lycka – skivan jag skriver om heter ju ”The Pretender”:

”Caught betweeen the longing for love
And the struggle for the legal tender
Where the sirens sing and the church bells ring
And the junkman pounds his fender
Where the veterans dream of the fight
Fast asleep at the traffic light
And the children solemnely wait
For the ice cream vendor
Out into the cool of the evening
Strolls the pretender
He knows that all his hopes and dreams
Begin and end there…”

Om sjunkna drömmar, om vrakgods och spillror. Med en röst som lät 20 år äldre än den var. Mitt i parfymstäppen inne i köpdeltat med kvinnliga expediter smajlande svalt och obevekligt med glödande perfekta tandrader slog blueskraften från Jackson Browne in i mig. Det måste vara just det som alla andra hittar hos svarta blues-sångare. Stolthet och långa berättelser utan machobrunst. Åtminstone vad gäller Jackson. Sydstatsbluesen är jag fortfarande skeptiskt mot. Men ”The Pretender” står sig tvärs genom trenderna. Västkust-country (USCH! DETTA ÄR EN STRUNT-TERM!) kunde det kallas om du ska ha en etikett. Makalösa musikanter gör skivan tidlös. David Lindley på fiol och slide gör att skymning-gryning-känslan aldrig lämnar musiken. Jacksons röst viner över ditt livs ökenvidder. Ensamheten kramar dig hårt och spelar du skivan högt dyker minnen av ansikten och platser upp som i den starkaste spöksonat. Denna skiva bör ej avlyssnas i sällskap med starksprit. Att se vuxna män gråta är ingen fröjd. I synnerhet inte när det syns tydligt att det är du själv som står där i spegeln med rödstrimmiga kinder.

Jo, betyget satte jag mitt i vinden. Siffrorna blåste bort. Jag behöver en tvåsiffrigare skala för att landa rätt.

Kjell Alinge

Publicerad: 2004-05-21 00:00 / Uppdaterad: 2004-05-21 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2634

21 kommentarer

mos…

potatis Oregistrerad 2004-05-21 00:00
 

Björn Kleinhenz då?

Medlem 2004-05-21 00:19
 

Jackson Browne regerar!The Pretender är nästan lika bra som Late for the Sky… Musik på riktigt. Ovanligt nu för tiden.

Ari Behn Oregistrerad 2004-05-21 01:52
 

Nyutgåva?

Medlem 2004-05-21 02:06
 

oj, nu kommer Journal och Henko och resten av gubbmaffian klägga i kalsongerna!

Medlem 2004-05-21 07:37
 

Jackson Browne! Woah! En av världens bästa låtskrivare! Tyvärr kommer inte The Pretemder i närheten av de tre föregående skivorna…

kjelle banan Oregistrerad 2004-05-21 10:50
 

o, så tråkig dagenskiva.com har blivit. gubbmusik. gubbrecensenter. män med gitarrer som sjunger om män och mäns känslor.

gud



tråååkigt!

orridiana Oregistrerad 2004-05-21 11:23
 

Tack för en suverän recension av en kanonbra skiva. Jackson Browne förtjänar mer uppmärksamhet!

Medlem 2004-05-21 13:42
 

otroligt larvig och svamlig recension….

MoFo Oregistrerad 2004-05-21 13:45
 

jackson browne kissar på peaches, miss kitten och loop troop.

Medlem 2004-05-21 14:05
 

vet inte om jag orkar kolla upp nu när alla fina lyssna-på-ny-musik-gratis-program raderats ut av den oförstående musikmaskinen. men recensionen var ypperlig!

Medlem 2004-05-21 16:20
 

recensera sahara hotnights nya…

Medlem 2004-05-21 16:59
 

Jackson Browne är hustrumisshandlare. Sant

Medlem 2004-05-21 17:39
 

tack för era kommentarer. olika skivor varje dag. denna uråldriga blev det nu. håll i hatten. nästa gång blir det glitch-spanking med spoken word. samma sak är tradigt. testa dvoraks 8e symfoni , sportfanatiker.

kjell – bran flakes kanske- ge gärna tips på nytt – standard-utbudet får ni ju oftast. timewarp är bra – men det bygger på att ni håller nyfikenheten kokande.

alinges kommentar från kjell själv Oregistrerad 2004-05-22 00:21
 

Recensentens snack om att Browne inte passar in i dagens hjälte-mall där ärkesvin hyllas faller lite när man åminner sig Brownes äktenskap med Darryl Hannah…

Jag har alltid stört mig på hans fånleende mjukis-image som rimmar så dåligt med det faktum att han inte tvekade att spöa sin fru blodig vid tillfälle.

Musiken är väl ok på sin höjd.

Medlem 2004-05-22 18:24
 

Jackson Browne, förutsett från att han som jag också hört har misshandlat sin fru (tror tillochmed att Joni Mitchell sjunger om det i nån låt..), är en verkligt begåvad låtskivare. Gillar nog "Late for the sky" bättre än denna men "The Pretender" är också schysst. Han spelar väl snart i detta avlånga land har jag för mej. Dit vill man.

västkust-country regerar! Oregistrerad 2004-05-31 11:15
 

Fin recension! Själv håller jag For Everyman högst.

TAW Oregistrerad 2004-05-31 16:51
 

keitel: nej, det gör han inte, han kissar bara på sig i byxorna. det är skillnad. dessutom heter hon inte ens "miss kitten".

usch Oregistrerad 2004-05-31 21:17
 

Älskar Jackson Brownes musik.. Musik som står sig. Jag är 24 idag och upptäckte Jackson för typ 2 år sen. Nu har jag alla skivor. Han berör mer än någon annan. Hans röst, hans melodier, hans harmonier, hans texter.. Ja, vad kan man säga.. Jag tycker det är det bästa som finns!!

Kristoffer Sundberg Oregistrerad 2004-07-22 18:04
 

"berör mer än någon annan" jo, tjena… det är dikt och förbannad lögn, jag har aldrig gillat jackson brown. / Kristoffer Sundberg

Medlem 2005-04-16 03:19
 

Ok. Jag heter Kristoffer Sundberg och bor i Örebro och är en stor fan av Jackson Browne. Föregående är naturligtvis ngn som försöker driva med mig.

Kristoffer Oregistrerad 2007-09-25 18:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig