dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Faust & Dälek: Derbe Respect, Alder
Derbe Respect, Alder (CD) Faust & Dälek
2004
Klangbad/Staubbold/Import
4/10

Bring the ruckus

Lyssna

Sök efter skivan

Jag har aldrig, vad jag vet, lyssnat på Faust. De spelade krautrock i början av sjuttiotalet, har jag läst mig till. Okej. Och krautrock är lite som postrock för mig – en genrebeteckning jag inte lyckats komma underfund med. Jag vet fortfarande inte riktigt vad som definierar någon av dem.

I vilket fall tror jag mig vara ganska säker på att jag aldrig hört Faust. Några som däremot lyssnat sönder sina inköpta Faust-skivor är däremot Dälek. MC Dälek själv i synnerhet. På New Jersey-trions två album ske en stor del av inspirationen till det pårökta skräckfilmskaoset ha kommit just från Faust.

Dälek är väl ungefär så nära Faust jag kommit tidigare.

I Däleks händer har Fausts sönderslitna ljudinferno tvingats samman med långsamma och ödesmättade hiphop-beats och maniskt rappande. I synnerhet på ”From Filthy Tongue of Gods and Griots” blev resultatet ibland bokstavligen talat förkrossande bra, men bitvis sprängdes musiken sönder för mycket så att endast ett atonalt mässande och svajande skelett stod kvar på scenen.

På ”Derbe Respect, Alder” har Dälek fått jamma ihop med sina förebilder, ett jammande som efter två års tid resulterat i drygt 45 minuter musik. Eller, ja, ”musik” är kanske att tänja begreppet lite väl långt. På ”Derbe Respect, Alder” är det ljuden som tagit över. Man har helt enkelt dragit ut ”Black Smoke Rises” över nio spår. I gränslandet mellan kroumata och ”Den nakna lunchen”.

Jag var spänd på ett nytt släpp från Dälek, men allt det som gjorde ”From Filthy Tongue of Gods and Griots” har mer eller mindre kastats ut. Även om Dälek redan då balanserade på implosionens vassa knivegg fanns det ändå en struktur och en riktning. Än viktigare, det fanns en dynamik. En dynamik mellan det vassa, vassa och elaka å ena sidan och det varma, bräckliga och mjuka å den andra. Som den kitschigt plastiga slingan i ”Hold Tight” som gjorde vansinnet än mer påtagligt. ”Derbe Respect, Alder” saknar också ett andningshål i stil med melodiskt malande ”Forever Close My Eyes”, komplett med plågat skrikande gitarrer.

Istället blir det här mötet en olidligt lång ”Black Smoke Rises”. Visst, ibland är det svårt att inte fascineras av kaoset, men för det mesta är musiken väldigt långt från mig. När skivan når avslutande ”T-Electronique”, som ska vara en remix av en Faust-låt, vaknar både den och jag till. För en stund blir ”Derbe Respect, Alder” knäckande bra när Dälek och Faust ångvältmaler sig igenom sex och en halv minut distrap som hämtad från Rubberooms källare. Men det är för lite, för sent.

För alla som tycker att Themselves, Man'sbestfriend, NMS och cLOUDDEAD gör mesig och MTV-trallig pophiphop.

Och kanske för alla krautrockare.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-05-06 00:00 / Uppdaterad: 2004-05-06 00:00

Kategori: Recension | Recension: #2608

7 kommentarer

Jag vill inte vara jobbig Ola, men heter inte Däleks debut From Filthy Tongue of Gods and Griots?

Hursomhelst så är det en riktigt bra skiva, förutom cirka 15 minuters ljudskit i mitten av skivan som verkligen förstör upplevelsen.

Medlem 2004-05-09 02:13
 

Ja, eller om man ser "Negro, Necro, Nekros" som den egentliga debuten. I vilket fall hade det smugit sig in ett "the" för mycket i titeln. Borta nu. Tack för påpekandet.

Ola Andersson Redaktionen 2004-05-09 02:40
 

vad snål du är Ola; här har vi en helt unik och osannolik kombination av hip-hop/kraut och du ger 4/10. Hur skall musik utvecklas utan experiment och galna infall?

Medlem 2004-05-11 21:37
 

watcher: Nja, helt unik är den väl inte eftersom "From Filthy Tongue of Gods and Griots" också har starka kraut-inslag. Den skivan gavs ut av Fausts egna etikett Klangbad och Dälek ska ha blivit kontaktade av Faust-medlemmar som erbjöd dem att ge ut skivan. "From Filthy Tongue" är alltså i mina öron betydligt mer nyskapande än denna, som för mig närmast är att likna vid ett halvt oorganiserat Faust/Dälek-jam. Det föregående Dälek-albumet är mer fokuserat och, ja, har tydligare konturer. Det här är på sätt och vis systerskivan med outtakes från den första.

Men som sagt, det här är säkerligen musik som kan tilltala andra människor än mig. Jag bedömer skivan utifrån hur bra jag anser att den är, inte efter hur nyskapande den är. I så fall skulle både Dizzee Rascal och The Streets fått betydligt högre betyg.

Däremot kan jag nog rekommendera dig att kolla in både denna och "From Filthy Tongue". Berätta gärna vad du tycker.

Ola Andersson Redaktionen 2004-05-11 21:54
 

"from filthy tongue…" släpptes väl av ipecac?!

Medlem 2004-05-12 00:16
 

Otydlighet från min sida: cd-versionen släpptes av Ipecac, vinylversionen av Klangbad. Det är alltså den senare jag avser.

Ola Andersson Redaktionen 2004-05-12 00:43
 

aha, ok.

Medlem 2004-05-12 11:36
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig