dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Wiley: Treddin' On Thin Ice
Treddin' On Thin Ice (CD) Wiley
2004
XL Recordings/Playground
7/10

Så låter en eskimå

Lyssna

Sök efter skivan

En av det senaste halvårets mest (sönder)spelade plattor har varit Dizzee Rascals ”Boy in da Corner”. Det har nog inte gått en enda vecka sedan den kom förra året som jag inte fått höra den spelas i alla fall en gång på jobbet.

Artonårige Dizzee lät som ingenting annat. Och antingen hyllade man honom eller så förstod man ingenting utan kände sig bara gammal. Vilket det nu var så var de flesta överens om att det inte lät som något de tidigare hört. Något knasigt galet sprunget ur British garage och 2-Stepscenen.

Nu är Richard ”Wiley” Cowie här. Och det är inte svårt att höra att dessa två har hängt ihop tidigare. De har båda tillhört Londons Roll Deep Crew och de låter så pass samma lika att en första flyktig lyssning av ”Treddin' On Thin Ice” lätt skulle kunna luras till att det faktiskt var Dizzee.

Men Wiley lägger sig på en lite mjukare och snällare nivå. Hans röst karvar inte lika hårt. Och musiken är inte riktigt lika elak och kantig. För dem som tyckte att Dizzees avskalade ljudbild var alltför knasig är detta ett mildare alternativ. ”Treddin' On Thin Ice” är lite mer lättlyssnat.

Jo men, du vet. Eskimå.

Eski-boy gör eski-beats. Eller grime, som andra bestämt sig för att kalla det. Men det bästa sättet jag kan beskriva det är faktiskt att Wiley låter som om han vore Dizzees snällare brorsa. När jag pratar med någon som aldrig hört talas om honom heller, stöter jag alltså automatiskt på problem. Då får han helt enkelt vara en hårdare och råare motsvarighet till The Streets.

En av höjdpunkterna på skivan är ”Special Girl”, där man har samplat SWV:s (Sisters With Voices) ”That's What I Want” från 1992. Och det spåret är ungefär så melodiskt som det över huvud taget blir på skivan.

”Treddin' On Thin Ice” kommer inte gå på knock på samma sätt som ”Boy in da Corner” gjorde. Men å andra sidan kommer nog Wileys eskimåsound upptäckas och förstås av fler.

Susanna Huldt

Publicerad: 2004-05-02 00:00 / Uppdaterad: 2004-05-02 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2598

15 kommentarer

wow

Medlem 2004-05-02 00:00
 

ah, jag tyckte ju att jag kände igen namnet..

Medlem 2004-05-02 00:02
 

Hmm…

Medlem 2004-05-02 00:05
 

En skitnödig skiva.

Bajsmannens bror Oregistrerad 2004-05-02 00:30
 

Skitnödiga är vi allihopa till och från……

Krug Oregistrerad 2004-05-02 00:31
 

Har inte Wiley gjort en skiva innan denna som hette Eskimo?

Men jag måste säga att dizzee rascal kittlar lite mer även om Wot do You call it, reason och next level är några riktiga guldkorn.

Rikard Oregistrerad 2004-05-02 08:16
 

Man måste recensera WATCH THEM DIE för att få komma till paradiset.

the shape of punk to come Oregistrerad 2004-05-02 08:23
 

what u call it GARAGE? 2 STEP? URBAN?

willy Oregistrerad 2004-05-02 09:38
 

the eskimo's will rule the world!

rasputin Oregistrerad 2004-05-02 12:00
 

Vilken smörja. Hörde singeln i musikbyrån. Det var sämre än Audio Bullys, om någon minns dem, haha. Men detta verkar ju som bäddat för en lång och hållbar karriär, i en vecka.

Usch. Oregistrerad 2004-05-02 12:31
 

I England far Wiley inte alls bra betyg, men i Sverige verkar alla bli galna over hans skiva (okej, kanske inte dagensskiva). I Sverige ger alla the Streets ljummet betyg, men i England far han bara galet hoga betyg. England gillar the Streets, och Sverige ar nere med Wiley. What's up with that? Betyder det att England ar mer reaktionart, eller att Sverige FORSOKER vara lite tuffare? Va, vad betyder detta? Sverige verkar aven gilla Princes senaste skiva, som alla andra land hatar. Hej hej hej! Sverige mot varlden! Boom! Boom! Let's go back to my room! Kinahattar till salu. Emaila mig.

Henrik Schyffert Oregistrerad 2004-05-02 13:02
 

Men det finns ju ingen "Special Girl" på skivan, försökte hitta på DC och glömde kolla låtlistan först. Sussi – vilken menar du?

Medlem 2004-05-02 13:12
 

Bilbältet> Ibland blir det knas. Sorry. Låt nummer 7 (som på låtlistan jag plockade på internet hette "That's What I Need") heter på min skiva "Special Girl". Verkar som om det är det som stämmer, ändrar i bonusinfon.

Låt nummer 7 alltså. "Special Girl" (feat. Kano).

Susanna Huldt Redaktionen 2004-05-02 17:47
 

För lågt betyg. Den här är bättre än Dizzeeskivan.

Medlem 2004-05-02 21:52
 

jo, han har väl redan haft en ganska lång karriär.

till usch Oregistrerad 2004-05-09 12:47
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig