dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Swan Lee: Swan Lee
Swan Lee (CD) Swan Lee
2004
GoGo Records/Playground Music Scandinavia
8/10

Några av vårens bästa låtar

Lyssna

Sök efter skivan

”Don't fight it
Baby don't run away from me”

Jag sitter en natt och lyssnar på Swan Lee. Låten ”Perfume” förvandlar mina hörlurar till ett skruvstäd som låser mitt fast mitt huvud. Pernille Rosendahls sätt att sjunga får mig att rysa. Hon prickar toner på samma sätt som Björk när hon kliver högt på skalorna.

”A winter has brought you to your knees
Now summer is begging of you please
Don't fight it
Baby don't run away from me”

Hennes ord är riktade rakt till mig. Jag lyssnar. Och berörs. Kallar kårar rusar längs min rygg. Samma känslor som John Frusciante piskat och helat gör sig Pernille Rosendahl till härskare över.

Swan Lee gör sina låtar lugnt och stabilt. Nöter ned mig långsiktigt. Slår hårt med mjuka vantar. Jobbar med nyanser som släpper fram Pernille Rosendahls sång i verserna och ger den draghjälp med tusen mjukt vältrimmade hästkrafter i refrängerna. Låtarna har en förmåga att lyfta.

Högt och ännu högre.

Bandet tog sig över sundet och spelade in stora delar av den här skivan i Tambourine-studion i Malmö. Per Sunding satt i producentstolen och det har tagit Swan Lee en bit framåt. Där de tidigare var bombastiskt vemodiga med dragningar åt John Barry-hållet har de blivit något mer jordiga under naglarna. Countryn har slagit rot även hos Swan Lee. De har gått samma väg som The Cardigans. Men stråkar, elektronik och skyhöga toppar letar sig fortfarande in i låtarna. Och Swan Lees musik låter fortfarande egensinnig.

Weeping Willows senaste alster tröttnade jag ganska snabbt på. Men Swan Lees låtar kommer leva längre. Tack vare att de till skillnad från Weeping Willows inte låter som ett coverband, utan som sig själva. Som Swan Lee.

Den här skivan är helt enkelt mycket bra. Rent av omtumlande ibland. Låtar som ”What you get ..is what you see”, ”Find my way home”, ”Lord knows I can be strong” och ”Perfume” bär på en kraft som kan förändra liv. Starka och sköra på samma gång. Inget annat än vackra. Andra låtar bär popens allra skönaste harmonier och blir till gospel i ”Love will keep you warm”, barfotadans-ledmotiv i ”What is love?”, åka-bil-i-natten-pop i ”Don't take my love”.

Jag spelar den här skivan om och om igen för tillfället. I många olika situationer. Precis som Swan Lees förra skiva, ”Enter”, så växer den till sig för varje gång jag hör den. Den tar allt mer plats. Jag visste redan att Swan Lee var kapabla att hålla mig sällskap sömnlösa nätter. Men, nu har de mer att erbjuda.

De serverar en nästan oemotståndlig helhet av pop som bär på ett vemod vi introverta nordbor känner igen. Och när de här låtarna träffar mig som hårdast är det en fantastisk form av självplågeri att lyssna på dem. Det enda som just nu skulle kunna överträffa den känslan vore om John Frusciante skrev en trasig duett och bjöd in Nina Ramsby och Pernille Rosendahl att sjunga den.

En önskedröm att dö för.

Tillbaka till verkligheten. Swan Lee är ett mycket intressant band. Är du det minsta svag för vemodspop bör du provlyssna på den här skivan nu. Börja med ”Perfume” och ”What you get ..is what you see”.

Låtar blir inte mycket bättre än så våren 2004.

Fredrik Welander

Publicerad: 2004-04-07 00:00 / Uppdaterad: 2004-04-07 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2549

13 kommentarer

Mimikrys nya då?

julle&light Oregistrerad 2004-04-07 00:07
 

är weeping willows senaste alster country?

Pamflettmannen Oregistrerad 2004-04-07 00:56
 

swan lee är ju precis lika tråkiga som the cardigans.

Medlem 2004-04-07 01:37
 

Muihi.

Cocktailklänning Oregistrerad 2004-04-07 08:15
 

Urtrist! Du verkar gilla tonårstexter.

Medlem 2004-04-07 10:14
 

herregud

Medlem 2004-04-07 13:15
 

Jag trodde att den här skivan skulle kunna vara någonting efter ha sett några minuter från ett hultsfredsreportage med Swan Lee samt konstaterat att stora Vega är utsålt. Insåg dock snabbt att det är skit. Det märks att det är dåliga musiker, trots att de haft god tid på sig i studio så är det otight och emellanåt i otakt! Dåliga texter och framförallt dålig engelska. Låtarna är i och för sig bra emellanåt, men det räcker inte. De måste också framföras korrekt. Nej, inte förstår jag hur de kan behöva sätta in en extra konsert på Vega för det här….

Fruddii Oregistrerad 2004-04-07 14:11
 

Kom igen jävla Per Sunding! Kliv ur producentstolen och gör en Eggstone-skiva för bövulen!

Marco Manieri Oregistrerad 2004-04-07 14:48
 

can you bring me sweet flowers in the wintertime…

tesa Oregistrerad 2004-04-07 18:55
 

http://www.musicbay.se/jukebox/playground/swanlee%5Fcdon/

Provlyssna? Oregistrerad 2004-04-07 19:28
 

De er jo dødssyge. Jeg fatter ikke, at Sverige gider spilde tid på Swan Lee. Det kunne ikke være mere glat og intetsigende, og mere åbenlyst et forsøg på at efterabe Cardigans. De har intet at bidrage med. Glem dem.

Pepe Oregistrerad 2004-04-07 20:34
 

Dra inte in John Frusciante i den här skiten!

Medlem 2004-04-08 16:42
 

Dra inte in björk i den här skiten!

von Klosen Oregistrerad 2004-04-15 12:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig