dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Bobby Conn and The Glassgypsies: The Homeland
The Homeland (CD) Bobby Conn and The Glassgypsies
2004
Thrill Jockey
7/10

Shame on you Mr. Bush

Lyssna

Sök efter skivan

För några veckor sedan satt Mattias Alkberg en tidig morgon i ett ekande tomt globen. Det var dagen innan schlagerfinalen och P3 hade gjort det geniala draget att ta in schlagerglättighetens absoluta motsats i själva händelsens högborg. Alkberg sa förstås saker som att det svenska folket måste vara dumma i huvudet som lyssnar och engagerar sig i sådana imbecilla sångtävlingar. Avslutningsvis fick han läsa en dikt han skrivit, om Norrland, för Andres Esteché som man kan tänka sig såg väldigt frågande ut. Jag kan tänka mig att det scenariot är ungefär lika bisarrt som att se Bobby Conn live. Det är åtminstone vad jag hört eftersom jag råkade missa honom på hans turné som nyss drog genom Sverige.

På omslaget till ”The Homeland” tronar en pyramid med ett stort solöga på toppen över ett midgårdsliknande landskap med en golfbana i förgrunden. På baksidan står Bobby Conn och hans glaszigenare och ser glassiga ut. Ögat kan se ganska vänligt ut tills man inser att ”The Homeland” är en cynisk och kraftig protest mot hemlandets storebrorsstyre. När man var liten och levde i en plyschinsvept värld förstod man aldrig den politiska propagandan bakom sina sagoböckers förtrollande estetik. Att de elaka kungarna från västerlandet skulle kunna vara något annat några småpurkna monarker fanns inte.

Jag har aldrig förstått mig på The Beautiful South, för det första har jag aldrig lyssnat på dem ordentligt, utan stängt ute det lättuggade skvalet. Om man lyssnar på dem ordentligt däremot blir man lätt mörkrädd. På ett sätt är det ganska smart för om man gör avgrundsdjup musik når den väldigt få förutom suicidala svartrockare. Men om man däremot gör den tuggummirosa får man ut den överallt (och tjänar snuskiga pengar på den), till och med spelad på seveneleven. Den uppenbara risken är att ingen bryr sig så länge det är lättlyssnat, oavsett om gruppen sjunger om kannibalism, orättvisor eller märkeskläder.

Bobby Conn gör lite samma sak fast väldigt mycket bättre. Han gör någon slags rockdisco med ofta schyssta sjunga-med-refränger med explicita politiska texter. ”Shame on you Mr. Bush” ungefär, fast med singalong och sköna syntslingor. Han är mycket mer städad än sitt rykte, bara ibland flippar han ut lite och låter som 70-tals Bowie i silversminkning. Min gissning är att produktionen har en betydande del i hur ”The Homeland” ser ut. John McEntire som ligger bakom så fantastiska konstellationer som Tortoise och The Sea and Cake producerar och han gör det med samma genialiska återhållsamma galenskap.

Revolutionen kommer bli televiserad och den kommer dofta disco och förhoppningsvis ledas av Bobby Conn.

Marie Lindström

Publicerad: 2004-04-04 00:00 / Uppdaterad: 2004-04-04 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2546

15 kommentarer

bra recension! hmm..,

lars Oregistrerad 2004-04-04 01:29
 

marie är tillbaks! hurra!

J Oregistrerad 2004-04-04 01:45
 

Tror knappast ANDRES var frågande inför frågan. Han är jätte smart!!!

fame factory fan Oregistrerad 2004-04-04 02:32
 

Andres! Muihi.

Mulijahma Oregistrerad 2004-04-04 02:37
 

JÄTTE SMART! fatta!

juuuur Oregistrerad 2004-04-04 11:05
 

recensionen kändes lite märklig på nåt vis… man kunde fått lite mer information om låtarna och stilen och vad som är bra/dåligt med den…

acrackinwhichaflowergrows Oregistrerad 2004-04-04 11:34
 

nej den här recensionen var inget bra!!

den inledningen är bara krystad och jättefel!!

buuu!!

kritiker Oregistrerad 2004-04-04 11:53
 

Made in Canada står det väl på typ alla Merge's skivor, inte sådär superoriginellt.

The Major Oregistrerad 2004-04-04 12:54
 

eller så var jag ironsik…

öh Oregistrerad 2004-04-04 13:45
 

Jag sa boom boom boom värst vad Bobby "Con" är dålig. Skitdålig. Brrr… vill man ha disco kan man väl bara köpa lite riktig disco istället. Och det var VÄLDIGT länge sedan John McEntire gjorde något bra (senaste Tortoise skivan? Gäsp!). Prutt! Prutt!

Pep Oregistrerad 2004-04-04 16:55
 

Marie Lindström, varför skriver du inte hur skivan låter? Det är väl ändå den som recenseras och således meningen med recensionen? Även om man vet HUR Bobby Conn låter (t ex om man hört hans tidigare skivor), så vet man ju ändå inte hur nya skivan låter. Tråkigt att bara bli hänvisad till betyget. En skivrecension ska ju vara ett underlag för ett eventuellt skivköp (även om det inte är så i praktiken, iom att man laddar hem den och lyssnar själv innan), men såna här recensioner skulle eg bara behöva innenhålla en några få saker, och ändå hålla samma 'klass'; namn på artist och album samt betyg, eftersom man ändå är tvungen att ta hem skivan för att bilda sig den minsta uppfattning. Detta gäller inte bara dig Marie, utan även större delar av dsc-redaktionen. Ni var mkt bättre på detta förr, vad har hänt?

lsb Oregistrerad 2004-04-04 17:55
 

Såg bobby live, och int va de speciellt bra int… Äckligt amerikanskt

B D Oregistrerad 2004-04-04 18:33
 

Det visuella är bra mycket roligare än musiken, live då.

Mos Oregistrerad 2004-04-04 21:30
 

Staden idkar ingen handel, det är tråkigt i land.

Svinet Grinet Oregistrerad 2004-04-04 22:29
 

lsb: en recension är sannerligen en hänvisning eller en konsumentupplysning om man så vill, men inom de ramarna är det ganska fritt. Att skriva så att alla blir nöjda går inte men jag försöker göra det till rolig läsning snarare än att räkna upp effektpedaler och riff. Just i den här recensionen tycker jag att jag beskrev hur musiken låter, det är upp till läsaren med lite fantasi känna hur det låter. Skriv gärna en gästrecension själv och demonstrera hur du vill att recensioner ska se ut.

Anonym Oregistrerad 2004-04-05 22:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig