dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Man'sbestfriend: The New Human Is Illegal
The New Human Is Illegal (CD) Man'sbestfriend
2004
Morr Music/Import
5/10

Kompakt kaos

Lyssna

Sök efter skivan

När jag hörde talas om det här projektet blev jag faktiskt lite förvånad över att den elektroniska etiketten Morr Music var hemadressen. Dels för att det här i grund och botten rör sig om hiphop och dels för att Man'sbestfriend till vardags varit sin egen etikett rätt trogen under åren.

Bakom Man'sbestfriend döljer sig nämligen ingen annan än Anticons Sole.

Jag vet faktiskt inte varför Sole valt att ge ut ”The New Human Is Illegal” på Morr istället för Anticon. Det vore en sak om han vaknade en morgon och bestämde sig för att kitschglittrande filterhouse var stora grejen, då skulle jag på något sätt kunna förstå att han valt att söka sig någon annanstans för att nå ut med sin musik. Men Man'sbestfriend är faktiskt en ganska typisk Anticon-skiva. Särskilt som polarna Odd Nosdam, Dose och Jel.

Ibland kanske det bara är skönt att komma iväg, antar jag.

Även om Dose och Jel bara spelat en mindre roll, Sole har gjort det mesta själv, så är det på något sätt ganska naturligt att de återfinns på ”The New Human Is Illegal”. Musikaliskt rör sig Sole nämligen betydligt mer i de klaustrofobiska ljudorgier som Themselves gett ifrån sig, än den musik man vanligtvis förknippar med Sole.

Sole är ju den store traditionalisten på Anticon.

Medan de i andra kollektivet allt som oftast arbetat med musik som brutits ned i sina minsta beståndsdelar och sedan tvingats ihop med lödtenn och slägga, har Sole arbetat med ganska traditionella hiphop-rytmer. Inte så den här gången. Istället är det sönderstyckade och ofta rätt förvirrade ljudkaskader som många gånger snudd på dränker Soles rap. Dessutom verkar dist-knappen använts flitigt på såväl musik som röst.

Tyvärr, säger jag.

”The New Human Is Illegal” blir helt enkelt för kompakt för mig. Musiken tillåts aldrig få sin form innan den slits i bitar igen och matas ner i en ny digital köttkvarn. Avsaknaden av beat och melodier blir särskilt tydlig i ”Dreams About Afghanistan or Oakland” där gitarrbaktakt blir ett andningshål. Även om Sole ibland lyckas hitta balansen mellan musik och kaos, som i ”Idol Victim” eller sönderdistade ”Be Happy”, blir den drygt timslånga helheten tyvärr lite för lös i kanterna. Faktiskt så till den grad att jag tappar intresset för att lyssna på vad Sole egentligen har att säga.

Man'sbestfriend är nog mest för dem som är helsålda på Anticons mest kaotiska och snedtrippade schizofrenistunder. Övriga kan kolla in Soles ”Bottle of Humans” eller ”Selling Live Water” istället.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-02-29 00:00 / Uppdaterad: 2004-02-29 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2473

11 kommentarer

ish

kalcidis Oregistrerad 2004-02-29 00:00
 

återigen ägda av jag som kom först, hahaa!

JAG Oregistrerad 2004-02-29 00:00
 

onej

JAG Oregistrerad 2004-02-29 00:01
 

och tänkt då på att jag han sammanfatta min åsikt om musiken på tre bokstäver OCH komma först.

För Sole och anticon-stallet är inget annat än ish.

kalcidis Oregistrerad 2004-02-29 00:30
 

och tänk då på att jag lyckades skriva hann med endast ett n. För precis så duktig är jag.

kalcidis Oregistrerad 2004-02-29 00:35
 

kalcidis: snälla, berätta mer, berätta mer. Om varför du kommer först och om vad du tycker om denna skiva, trots det faktum att ish är ganska uttömmande.

allas Oregistrerad 2004-02-29 16:07
 

Kul att ett Morr-släpp uppmärksammas! Gärna fler recensioner i ådran ”kitschglittrande filterhouse”!

Le Ton Oregistrerad 2004-02-29 16:23
 

allas: jag hade gjort men jag hinner inte. För idag ska jag rädda världen.

kalcidis Oregistrerad 2004-02-29 19:52
 

hej jag!

pepa Oregistrerad 2004-02-29 20:22
 

jag gillar Anticon-gänget iaf. Åtminstone Sole, Alias och Sage Francis. Men Sage kanske inte är en riktig Anticon-kille? Men nåt åt det hållet iaf. Men det är i princip också nästan den enda hip hop jag gillar. Men då har jag iofs knappt lyssnat på nån annan. Non Prophets är grymma också, men där är väl Sage Francis med?

jag borde recensera en hip hop-skiva

days of war, nights of love Oregistrerad 2004-02-29 22:48
 

>Non-prophets

Och där står Joe Beats för produktionen! Han är het, checka, checka..

Boounce är en topp tio-låt nästan

simon Oregistrerad 2004-03-09 01:12
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig