dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Decapitated: The Negation
The Negation (CD) Decapitated
2004
Earache/Wicked World/Sound Pollution
6/10

Återväxten tryggad

Lyssna

Sök efter skivan

Nåja, ett band gör ingen genre, det ska medges. Ändå är det skönt att unga band dyker upp och gör det med besked på samma sätt som Decapitated har gjort. De har kallats underbarn och vid tidigare släpp nämndes allt som oftast den unga medelåldern, men nu är det dags att bortse från detta och inse att Decapitated numera är ett väletablerat band på den internationella dödsmetallscenen med sina tre album i ryggen.

Den polska scenen ter sig allt mer tilltalande tycker jag. Vader, Behemoth och nu Decapitated. Visserligen också stolpskott som Darzamat, men det ska väl vara ett undantag som bekräftar regeln också eller?

Troligen hade jag förr eller senare upptäckt Decapitated, men att det blev förr och inte senare tackar jag Kentha Philipsson från The Project Hate, som efter en stunds diskussion om Behemoth tipsade mig om Decapitated och drog av en låt när han var gäst-DJ på Kåren i Örebro i höstas. Jag gillade vad jag hörde och det var en nyfiken Lundström som petade i skivan i CD-spelaren när ”The Negation” anlände i postboxen.

Decapitated tar sikte på Florida. Jag anar att ett band som Morbid Angel gått varm i stereon nere i Polen, och skulle jag välja på sentida Morbid Angel och Decapitated hamnar min röst på polackerna tio gånger av tio.

Det är nåt märkligt med den amerikanska dödsmetallen. Visst, det är tekniskt som bara den och snabbt går det, men jag tycker att det ofta kan bli lite väl torra låtar. De europeiska banden får till ett helt annat sväng. Undantagen finns givetvis, men det är mitt intryck. Överbevisa mig gärna.

Och det är i svänget Decapitated övertygar mig. Det går stundtals hypersnabbt, men manglet styckas lika ofta upp för partier av antingen dubbeltramp eller ”vanlig fyrtakt”. Likt landsmännen i Vader har de en dynamik som är beundransvärd. Att de har den goda smaken att hålla sig till en total speltid runt en halvtimma, samt håller solona hyfsat korta tilltalar mig också. Allt känns väldigt väl avvägt.

Favoriterna på skivan är inledande ”The Fury”, som levererar en smäck med sina kvicka baskaggar, samt titelspåret och avslutande Deicide-covern ”Lunatic of God's Creation”. Det är också de låtar som sparar mest på krutet i form av grind, men även tvåtakts-thrashiga ”Lying and Weak” går hem. Fast oftast går skivan från början till slut. Dels för att den är så pass bra och dels för att Earache styckat upp skivan i 99 spår, tio per låt, för att motverka att skivan sprids på nätet. Det är ganska jobbigt att klicka sig fram till ”The Negation” som hamnar på spår 60…

Tyvärr når inte Decapitated upp till de riktiga höjderna. Några drag av torrheten som nämndes tidigare återkommer även här och sången blir lite väl endimensionell. Jag är den förste att uppskatta ett bra growl, men jag ser gärna att det späds ut med lite höga skrik, som exempelvis Corpsegrinder i Cannibal Corpse gör så föredömligt.

Vill man se musik som någon slags tävling kan man säga att Decapitated ändå ger veteraner som Cannibal Corpse och Deicide något att bita i inför sina släpp senare i år.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-02-03 00:00 / Uppdaterad: 2004-02-03 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2426

17 kommentarer

.

m Oregistrerad 2004-02-03 00:00
 

Dimman ger Olga en stor fet morgonpuss på munnen! Hon ler lyckligt.

Dimman Oregistrerad 2004-02-03 00:02
 

Är Lunatic of God's Creation, inte en cover av Deicides låt från deras debut?

Ghwomb Oregistrerad 2004-02-03 00:10
 

Vadå, jag har inte hört skivan men är inte ”Lunatic of God's Creation” Deicide-covern?

Hobo The Lucky Bastard Oregistrerad 2004-02-03 00:11
 

The Klas Romb connection?

Linus minus och Max maximal Oregistrerad 2004-02-03 00:16
 

Trodde för en knapp sekund att det stod Desaparecidos. Blev glad och sedan besviken. Inte mitt te. Men polsk musik är ju den mest spridda så det är ju lite kul.

Björn Oregistrerad 2004-02-03 02:16
 

[inte]

Björn Oregistrerad 2004-02-03 02:17
 

Så klart det är ”Lunatic of God's Creation” som är Deicide-covern. Jag är förvirrad. Vetefan hur det slank igenom. Ändrat. Struten är på, och det är nästan så att jag borde bränna in ett uppochnervänt kors i pannan som straff. :)

Tomas Lundström Oregistrerad 2004-02-03 08:29
 

Igen visar Tomas sin okunnighet på metal-området. ”Den polska scenen ter sig allt mer tilltalande”. Polsk metal har ju varit ett begrepp sedan Krabathor och Vader. ”Och nu Decapitated”. Vadå: ”och nu”???Det är ju knappast som om det är deras debut! Kolla du hellre in Sceptic,då.

Gran - Without Grief - Oregistrerad 2004-02-03 08:29
 

Gran: Nej det är ingen debut, men det är min första kontakt med Decapitated. Och just Polen har varit, förutom Vader och på senare tid Behemoth, höljt i dunkel för mig. Kanske ska börja med att skriva till ”för mig” i tid och otid, men det trodde jag framgick eftersom det är jag som skriver recensionen. Men skapar det oklarheter ska jag givetvis bättra mig.

Tomas Lundström Oregistrerad 2004-02-03 08:47
 

Bra recension.

Hilly Oregistrerad 2004-02-03 10:03
 

Fråga, om du nu säger dödsmetall till death metal, säger du även hårdklippa till hard rock? Om du nu ska översätta en genre måste du väl översätta alla? :\

Sympatisk Oregistrerad 2004-02-03 12:09
 

Hårdrock?

Johnny Oregistrerad 2004-02-03 12:23
 

Gran – Without Grief – :

Nu måste jag ta stackars Tomas i försvar. Killen skriver ju att ”Den polska scenen ter sig allt mer tilltalande tycker jag.” Därmed indikerar väl Tomas inte att den polska metal-scenen BÖRJADE med Vader, och även om han skriver ”och nu Decapitated”, så måste väl detta inte betyda att det är deras första släpp, utan snarare att det är det släpp som tilltalar Tomas mest, dvs. de börjar komma in i samma klass som Vader och grabbarna. Nej, själv tykcre jag det var en bra recension där Tomas helt klart visar att han har både koll på referenser vad det gäller metal och att han är en klart duglig skribent!

Mr. Snoid Oregistrerad 2004-02-03 18:05
 

Och hur i h-e kan du mena att Tomas uppfattade detta som debuten när det i inledningen av recensionen står ”De har kallats underbarn och vid tidigare släpp nämndes allt som oftast den unga medelåldern, men nu är det dags att bortse från detta och inse att Decapitated numera är ett väletablerat band på den internationella dödsmetallscenen med sina tre album i ryggen.”

Du kanske ska läsa recensionen innan du bestämmer dig för att gnälla och briljera med din name-dropping.

Mr. Snoid Oregistrerad 2004-02-03 18:11
 

Kommentarerna av ”Gran -Without Grief -” samt ”Sympatisk” är väl ren och skär ironi eller? Måste börja kolla in detta forum regelbundet nu…. Ett gott skratt vankas titt som tätt!

MS-DOS Oregistrerad 2004-02-03 20:57
 

Var väl inga större ”fel”. Sök på Lars Fredriksen And The Bastards.

En av de mest korkade recensionerna jag läst, blir så jävla lack.

”och för sig handlar låtarna om någon Cambell, vilket är ett kul koncept, men jag fattar det inte riktigt.”

Va i helvete driver snubben med oss? Idiot!

Kolla även in kommentarerna, de är kloka.

Fritz Egger Oregistrerad 2004-02-03 23:16
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig