dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Basil Poledouris: Conan the Barbarian
Conan the Barbarian (CD) Basil Poledouris
1982
MCA Records
8/10

Ljudvågor av kallt stål

Lyssna

Sök efter skivan

Basil Poledouris är inte Nina Rota eller John Williams. Han har inte fått äran att göra musik för de mest inkomstbringande eller de mest kritikerrosade filmerna. Det är just detta som avgör om du är en känd kompositör eller ej.

Jag vill inte placera in Poledouris bland de stora filmmusikskompositörerna, men jag kan konstatera att musiken till filmen ”Conan the Barbarian” slår allt som gjorts för film. Och denna musik finns förstås på skiva. Precis som det ska vara. Den har dock inte nått den popularitet som den är värd, för allt för många tror att filmen är dålig vilket den givetvis inte är och varför skulle man då överhuvudtaget köpa skivan med musiken när man inte ens lyssnar på filmmusik i allmänhet?

Svaret är att det är till skillnad från många andra soundtracks (ett ord jag inte kommer använda mer än nödvändigt här) en genomgående utmärkt skiva, men det kanske inte är så lätt att känna till. Jag antar att Poledouris mest kända verk är musiken till ”Robocop”.

Jag gillar den moderna musiken som Eric Serra gjorde till Luc Bessons tidigare filmer samt Kenji Kawais annorlunda toner till Mamoru Oshiis tecknade filmer. Gemensamt för dessa är variationen och experimentlustan som är så konsekvent genomgående och som gör varje stycke till en unik upplevelse som man vill lyssna på om och om igen. Poledouris musik till ”Conan the Barbarian” har vissa likheter. Den är inte lika annorlunda och unik utan lite mera traditionell filmmusik men ändå med en mycket god variation vilket gör att musiken långt ifrån låter likadant hela tiden, som den tenderar att göra i filmer. Lägg därtill att den trots sina många stämningslägen är gjord på ett stenhårt sätt vilket gör att en genuin enhetlig stämning genomsyrar hela skivan.

Det är skrämmande att producenten Dino de Laurentis föreslog att popmusik skulle användas till filmen – men regissören John Milius övertalade honom att Poledouris skulle göra den.

En dålig film har sällan bra musik. Just ”Conan the Barbarian” är på många sätt en riktigt bra film, och Poledouris har lyckats utnyttja möjligheterna. Filmen har fler olika stämningslägen än vad många känner till och jag kan tänka mig att dessa inte alls skulle framträda utan Poledouris musik. Den är också väldigt kompromisslös och mer extrem än annan filmmusik. Mindre mesig.

Den är gjord med många akustiska instrument, med mycket fiol och blås, medan man inte använt synth eller vanliga trummor. Trots att detta inte är något direkt sällsynt är musiken så mycket mer personlig än vad den kunde vara. Musiken tycks vara från en annan tid, precis som det ska kännas. Bland det viktigaste är att Poledouris verkligen lyckats få fram det rätta ljudet som påminner om stridstrummor, som vi föreställer oss att det ska låta. Och det låter vissa gånger som att musiken framförs med benrester från skelett.

I mitt tycke lyckades inte James Horner med detta när han gjorde musiken till ”Braveheart”, det var mest bara en massa meningslöst dunkande i stridslåtarna. Detta att jämföra med Conan-musiken som bitvis vibrerar av puls.

Sex-åtta av de 16 låtarna kan jag kategorisera som mer konventionell filmmusik. Resten är verkligen helt spektakulära stycken, med bland annat körer som framför latinska verser till musik inspirerad av Carl Orffs ”Carmina Burana” (men ännu maffigare). De första spåren är tunga och hårda låtar där Poledouris plockat med väldigt många olika instrument som sedan följs av betydligt mer mjuka toner, bland annat den helt fantastiska ”Theology/ Civilization” som i sig är ett mästerverk som verkligen griper tag i lyssnarens kropp med dess förmåga att skapa känsla av glädje och gemenskap. Jämfört med John Williams musik till ”Star Wars” känns det som att Poledouris sparat på instrumenten. Medan Williams plockar fram allt han kan hitta (förvisso ofta med rätt bra resultat) lyckas Poledouris skapa det riktigt stora med ganska lite. Vad han lyckas med som jag inte tror att någon annan gjort är det välgjorda arbetet med trummorna.

Tyvärr kommer vi då till själva skivans svaghet. All musik från filmen är inte med. Och det är verkligen synd. Det finns scener då Poledouris i minuter endast använder sig av trummorna, och vid de tillfällena känns det verkligen som att man inte är långt från den hyboriska världen där Conan befinner sig. Förvånande nog är inte heller den bästa melodin med på skivan, när tjuvarna tar sig in i Seths torn samtidigt som en offerritual pågår. Denna innehåller helt bisarra, märkliga toner som jag verkligen skulle vilja ha på skivan. Men detta är en ytterst personlig åsikt, jag kan tänka mig att de flesta inte alls skulle ranka just denna låt som den bästa ur filmen.

Med på skivan är dock musiken när Dooms anhängare kastar sina facklor i basängen, en riktigt mäktig men ändå harmonisk låt med en känsla av eftertanke och avslutning.

Men när ska man lyssna på en skiva med musik från en film? Som dessutom har en sådan djup variation med så många stämningar? Det kan man göra vid olika tillfällen. Om man kan festa till dunkande disco-musik kan man festa till filmmusik från Conan också. Däremot är jag osäker på om skivan passar till att läsa Conan-noveller eller plugga inför tentamen eller prov.

Den lär i alla fall få även de morgontrötta att vakna på morgonen då den verkligen stimulerar adrenalinflödet. Min bedömning är dock att det fattas flera minuters värdefull musik på skivan vilket inte gör själva skivan till en hundraprocentare, vilket den lätt kunde varit. Se dessutom upp för den ännu mer förkortade versionen. Det som kan vara av godo på den är att det stämningsfulla introt inte saknas där. Jag vill dock påpeka att det finns en fullständig version av skivan, men hur man får tag på den har jag ingen aning om, men om du skulle göra det kan du njuta av mer än 110 minuters musik, det är förstås en dubbel-cd!

Tim Hermansson

Publicerad: 2004-01-31 00:00 / Uppdaterad: 2004-01-31 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2423

19 kommentarer

Gott GurKa, där tog du allt spörtpriset

mmm Oregistrerad 2004-01-31 00:03
 

Haha, inte trodde man Tim skulle dyka upp här.

Strange One Oregistrerad 2004-01-31 00:15
 

Säkert hög Tim-lön för den recensionen…=)

wow! Oregistrerad 2004-01-31 00:25
 

Ja Tim-lönen kan man mäta upp i Tim-glas!

dschumoristen Oregistrerad 2004-01-31 00:37
 

Han får nog en del sTim-pengar för den där…….

Krug Oregistrerad 2004-01-31 00:59
 

sist?

Max maximal och linus minus Oregistrerad 2004-01-31 01:10
 

tönt!

surkart Oregistrerad 2004-01-31 02:54
 

hans soundtrack till starship troopers är inte dumt det heller

per j Oregistrerad 2004-01-31 07:36
 

Kan inte dagensskiva bara ta o LÄGGA NER sina gästrecensioner?? Vem FAN är Tim? Från ÖREBRO?? Ooohhh, så OVÄNTAT!! Gästrecensionerna är bara till så att ni kan låta ERA OBETYDLIGA KOMPISAR få synas lite och göra något ”KUL”.

LÄGG NER! Oregistrerad 2004-01-31 09:15
 

Kan inte du ta ditt pick å pack och dra härifrån?!! Din attityd klarar vi oss väldigt bra utan.

Dessutom kan du ju använda ditt vanliga nick, eller är du för feg och ynklig för det?!!

Hur som helst. Måste försöka se filmen igen. Det var nog minst tio år sen sist.

Och då ska jag passa på att lyssna mer på musiken. Bra recension.

Trip Fontaine Oregistrerad 2004-01-31 10:14
 

hihi skön recension :D

Daflos Oregistrerad 2004-01-31 12:45
 

ÄNTLIGEN, vilken film, vilken musik, vilken guvenör!!! :)

schamash Oregistrerad 2004-01-31 16:19
 

aaaldrig att jag kommer läsa den här recensionen,alldeles för lång

no way in hell Oregistrerad 2004-01-31 16:22
 

ja den tar säkert en Timme att läsa.

gunde Oregistrerad 2004-01-31 16:36
 

Är den nya killen Timanställd här eller?

dschumoristen Oregistrerad 2004-01-31 17:33
 

helt klart en (t)imponerande lång recension ;P

din mama Oregistrerad 2004-01-31 18:02
 

mama,vad gör du här??

son Oregistrerad 2004-01-31 21:33
 

sinoaninani

Mannen Oregistrerad 2004-01-31 22:40
 

har varit i fjällen och sitter och kollar recensioner jag missat. fan det väldigt oväntat att just denna skiva, som vi lyssnat på både igår och idag, skulle bli recenserad just nu! kanske är det guds vilja.. eller croms! cool recension av grym skiva!

Mart Oregistrerad 2004-02-02 00:43
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig