dagensskiva.com

48 timmar

Text

Tio tokbra

Bara bra grejer.

01. Dave Clarke feat. DJ Rush ”Way of Life” (Singel, 2003)
Chicago-house anno 1984 inspelad i Detroit 2004, komplett med metalliskt piano och väsande hi-hat. Jamie Principle en massa år senare. God damn!

02. Soul II Soul feat. Caron Wheeler ”Keep On Moving” (Singel, 1989)
Ibland dyker det förflutna upp från ingenstans och man påminns om att Jazzie B en gång gjorde den förmodligen bästa soul som kommit från de brittiska öarna.

03. Hird ”I Love My Friends” (Låt på kommande samling, 2004)
Nya DNM-samlingen ”Jazzflora – Scandinavian Aspects of Jazz” är lite för jazzig för mig. På fel sätt. Men Hird levererar som alltid varm, bubblande house av allra djupaste slag. När kommer fullängdaren?

04. Erlend Øye ”Last Christmas” (Låt från samlingen ”Seasonal Greetings”, 2002)
Fel på så väldigt många sätt, men när jag av en slump återupptäckte Erlends version av Whams fantastiska julbagatell efter ett känsloladdat avsnitt av ”Scrubs” var en julsång på akustisk gitarr helt rätt.

05. Curtis Mayfield ”Superfly” (Fantastisk filmmusik, 1972)
Den 14:e januari gick Ron ”Superfly” O'Neal ur tiden, utan att särskilt många la märke till det. Som en hyllning har Curtis briljanta filmmusik gått varm sedan dess. Ett måste i alla hushåll.

06. Pitch Black ”It's All Real” (Singel, 2004)
Alltså, okej. Jag gillar DJ Premier. Väldigt mycket. Men hur kan man inte göra det när han droppar ännu en funkbomb med ihopsnurrade stråkar?

07. Klement, Bonelli & Rochdee ”Nocturne” (Tolva, 2003)
Sju och en halv minuts repetitiv deep house som liksom bara ligger och tuggar på. Borde verkligen vara hur trist som helst. Men så kommer det där försynta pianot och de där fantastiska stråkarna som bara går om och om igen och helt plötsligt är sju och en halv minut alldeles för kort.

08. Ian Pooley feat. Rosanna & Zélia ”Caração Tambor” (Singel, 2000)
Ibland händer mirakel även på McDonalds. Halvvägs genom en cheeseburgare dansar Ian Pooley ut ur högtalarna och förvandlar hela stället till en karneval. Fortfarande den bästa sambahouse som någonsin kommit från Tyskland.

09. Jasper Street Company ”To God Be the Glory” (Låt från samlingen ”15 Years of Soulful House”, 2003)
Ett av mina dsc-nyårslöften var att lyssna på mer house (jaja, och mer reggae och ragga). Så får det också bli. Det är något visst med Gud. Det är det verkligen.

10. Junior Jack feat. Robert Smith ”Da Hype” (Singel, 2004)
Housekillen Junior Jack (eller Room 5), som jag gillar och Anders hatar, slår sig ihop med Robert Smith och gör filterhouse med en melodi som hämtad från ”Head on the Door” och en syntslinga lyft från Human Leagues ”Don't You Want Me” kan förstås inte bli annat än briljant. Ett musikår som börjar med ett sådant samarbete kan förstås inte heller bli dåligt. Så är det bara.

Ola Andersson

Publicerad: 2004-01-29 20:58 / Uppdaterad: 2004-01-29 20:58

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig