dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Milton Henry: Who Do You Think I Am?
Who Do You Think I Am? (LP) Milton Henry
1985
Wackies 2450
10/10

En andra chans att upptäcka en klassiker

Lyssna

Sök efter skivan

Min reggaebana började med att min storebror någon gång under slutet av 1970-talet införskaffade Bob Marleys album ”Kaya” och spelade det oavbrutet en hel sommar. När sedan Marleys ”Uprising” kom ut köpte jag det och sedan var jag fast. Jag började läsa reggaetidningar/böcker, springa på skivmässor och senare även importera skivor från den legendariska reggaepostorderbutiken Dubvendor i London.

Numera är det hela mera stillsamt och jag har vidgat mina musikaliska vyer lite men återkommer ständigt till reggaen. Och tack vare den flitiga återutgivningen av mer eller mindre udda material hittar jag fortfarande musikaliska guldkorn i baktakt.

Under mitten av 1980-talet var det desto mer aktivt. Jag brukade köpa bland annat tidskriften Black Beat International för att få näring till mitt allt större reggaeintresse. I ett nummer hyllade de en skiva av Milton Henry som hette ”Who Do You Think I Am?”. Jag hade aldrig hört talas om honom men tänkte att jag ändå skulle försöka få tag på detta album.

På den här tiden var det mycket svårare än nu att få tag i ovanligare reggae än Aswad och dylikt, men genom en importfirma som egentligen var specialiserad på rock fick jag tag på ett exemplar och kunde bara stämma in i hyllningarna. ”As close to Studio One as you ever get” har jag för mig att recensenten i Black Beat International skrev och det är en mycket bra beskrivning av skivans stuk med den viktiga skillnaden att ljudet är mycket, mycket bättre på ”Who Do You Think I Am?” än på vilken Studio One-produktion som helst.

Det är en fantastisk skiva och när EFA för några år sedan började med återutgivning av det New York-baserade skivbolaget Wackies produktioner har ni nu chansen att införskaffa detta mästerverk producerat av Lloyd ”Bullwackie” Barnes. Plattan är inspelad både i Channel One Studios på Jamacia samt i Wackies egna studio i New York.

Milton Henry har en bra och soulig röst utan att låta för ”smörig” och bland körarartisterna återfinns Max Romeo, Sugar Minott och Sonia Lovejoy. Tillsammans med det tunga kompbandet som består av bland annat Jackie Mitto, Bagga Walker, Owen Stewart och Fabian Cook samt en blåssektion blir det till en lysande musikalisk helhet.

Alla låtar är bra på skivan men de som sticker ut förutom titelspåret är ”Let The Sun Shine In”, ”Good Old Days”, ”Them A Devil” och ”You Don't Have To Know Me”.

Om ni hittar den så köp!

Jesper Lewén

Publicerad: 2004-01-24 00:00 / Uppdaterad: 2004-01-24 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2413

13 kommentarer

näst först

s Oregistrerad 2004-01-24 00:03
 

Nolife

tigu Oregistrerad 2004-01-24 00:03
 

intressant skiva, men det hade varit roligt om recensionen recenserade skivan i mer än en mening. man får ju inte precis något grepp om hur det låter, mer än att det är reggae och att Miltons röst är ”bra och soulig”.

den nye Oregistrerad 2004-01-24 00:22
 

ÄH! Ge dig du den nye…

jason X Oregistrerad 2004-01-24 00:42
 

Vem är Jesper? Alltså vilket förhållande har han till musikbranchen eller till dsc-redaktionen? Det är jag nyfiken på.

Björn Oregistrerad 2004-01-24 01:42
 

denna skiva går inte ens att hitta på slsk. vilket betyder en del eller?

oves son Oregistrerad 2004-01-24 01:59
 

wackies har alltis snygga omslag

kalcidis Oregistrerad 2004-01-24 02:21
 

Om figuren Jesper Levén: vilsna akademiker ska INTE bli lärare

Till dsc: fortsätt att vara fullständigt planlösa i ert val av recensenter och skivor; ni är ett fanzine utan linje men med elefantiasis och rätt många läsare. Dvs ni är en helt osannolik hybrid utan tidigare motstycke i svensk musikmedia.

Bortom gott och ont, bara annorlunda….and I like it.

Metarecensenten Oregistrerad 2004-01-24 11:37
 

Bubbleman e gay…

Mats Oregistrerad 2004-01-24 13:01
 

Jag gillar mycket från Wackies. Jag har dock inte hört den recenserade plattan.

Nu är det Basic Channel som sköter återutgivningarna. http://www.basicchannel.com/label/Wackies

Sedan finns en Wackies-special på http://www.firecorner.com/

Alias Oregistrerad 2004-01-24 14:52
 

Att recensera något svårtillgängligt är ju extra givande… =)

LP + 80-tal = make my day... Oregistrerad 2004-01-24 22:28
 

Lugn, lugn, snart ges den ut i ny utgåva – på Naxos :-)

sladder Oregistrerad 2004-01-24 22:31
 

Kan alla som inte lyckats få recensera en skiva ta o dra. Är trött på alla djävlar som alltid tror, o tycker, att dom är bättre än andra. Ta er frustration över era misslyckade liv o låt folk vara. Konstruktiv kritik är alltid ok och ibland nödvändigt. Men bara för att man är en sopa, som inte lärt sig att torka sig själv, ska man inte klaga på folk som engagerar sig i nåt. Antagligen tar ni inte lärdom av detta. Ni kommer nog sitta framför era datorer o bittra ner allt ni kan men jag ville få detta sagt en gång för alla!

Junior. Oregistrerad 2004-01-30 16:42
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig