dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Tomas Andersson Wij: Stjärnorna i oss
Stjärnorna i oss (CD) Tomas Andersson Wij
2004
Warner/Metronome
9/10

Kung eller en jävla sopa

Lyssna

Sök efter skivan

”Det var längesen tanken föddes
att alla ska ha samma chans
Vi stiftade nya lagar
tills fattigdomen inte fanns
Ändå sitter vi runt bordet
dukat med allt det bästa i världen
och några tar vad de vill ha, medan andra
inte förmår att lyfta armen”

Orden är så hårda och träffsäkra att de borde få varje människa som tror på samhället och människors kollektiva kraft att gråta. Av vällust. Eller av ångest. De är inte agiterande. Bara berättande. Men, oerhört politiska.

De kommer från slutraderna i ”Tommy och hans mamma”. Låten som inleder den här skivan.

”Som jag ser det har Sverige odlat en sorts inomvärldslig frälsningslära som går ut på att materiellt välstånd, politiska reformer och tekniska framsteg ska frälsa oss.
[...]
Vi är helt torsk på nyttotänkande i Sverige. Endast det är värt nåt som kan vara till nytta på ett mätbart plan. Det har gjort oss andligt försvagade. Vi har inte så mycket att sätta emot i det krig mot medkänsla, intelligens och god smak som pågår nu.”

Andra ord, men samma mening, i en intervju. Formuleringar och tankar som dessa genomsyrar hela ”Stjärnorna i oss”. Pretentiöst, javisst. Det finns saker som inte kan beskrivas vardagligt oengagerat och fåfängt tillrättalagt för att inte märkas eller sticka ut. Ibland måste det stora orden tas till. Ibland måste de stora tankarna få luftas.

I lite drygt fyrtio minuter flyger Tomas Andersson Wijs tankar fritt. Och det är det som gör den här skivan så knäckande.

För den avklädda form han och Robert Qwarforth valt att klä vemodet och eftertänksamheten i gör att alla pusselbitar faller på plats den här gången. Rösten och gitarren står i centrum. Mjukt och följsamt inramad av en lövtunn produktion där piano, stråkar och tassande trummor och bas hjälper till att bära fram orden.

Eftersom det är orden det handlar om. De berör mig. Förstör mig. Tröstar mig. Med stort hjärta och knivskarpa formuleringar berättar Tomas Andersson Wij om min värld. Landet jag föddes i. Samhället jag vill vara med och förändra, men aldrig hinner med, eftersom jag är för upptagen med jobb, familj och andra saker som fyller mitt trettioplus-liv i medelklassförorten.

”En sak har jag lärt mig nu
livet är inte ute efter mig
En sak har jag fattat äntligen
livet vill mig inget ont
Och det jag inte kan förändra
det kan jag acceptera
Och det jag kan acceptera
det är redan förändrat”

Raderna kommer från ”Tommy och hans mamma” igen. I en intervju har Tomas Andersson Wij liknat dem vid ett livsmotto. Du kanske har förstått det nu. Det här är en man som har en del att säga.

Bland annat om det omänskliga sätt vi behandlar medmänniskor:

”Och om du än en gång
måste lämna allt
då är mitt hem ditt hem
Om du än en gång
måste lämna allt
då är mitt land ditt land

Planet landar nu
polis och hundar här
i Sverige kallt och rått
Planet öppnas nu
polis och hundar här
Ser dig gå av
och föras bort”

Orden kommer från ”Sommaren 77″. En låt som är en mörk själsfrände till Kents ”Sverige”. En beskrivning av en verklighet väldigt få av oss någonsin kommer nära – och inte vill komma nära. En bild som är jävligt verklig för människorna vi inte har plats för. Som vi kallar illegala.

Han skriver om saknad och omöjliga relationer. Tomheten efter uppbrottet, separationen. Sätter ord som gör väldigt ont på självklarheter vi känner igen. ”Sången om dig och mig” kommer skära i mångas hjärtan.

”Den här stan är som en minneslund
kaféer gårdar parker hus
håller kvar en tid som inte längre finns
håller kvar dig och mig
[...]
Om det nångång blir så svart
att du undrar om nån enda
på riktigt älskade just dig
nånstans hör du mig sjunga
sången om dig och mig”

Och allt sammanfattas i monumentala ”Blues från Sverige”. Ett dokument som bär på samma kraft som filmer signerade Roy Andersson eller Lukas Moodyson.

”I ett inglasat centrum irrar människan
hon har glömt adressen”

Tomas Andersson Wij skriver de mest intressanta berättelserna om landet jag lever i just nu. Han får mig att lyssna, känna igen mig och tänka. Jag är riktigt upprörd över att hans tidningsprojekt Von Oben inte resulterade i mer än några få nummer. För det var den mest läsvärda tidskrift det här landet begåvats med på mycket länge. Det stör mig att jag missade hans sommarprogram en junidag för länge sen. Jag är besviken över att jag inte såg intervjun med honom i SVT:s 21:30.

Det enda som gör mig besviken med ”Stjärnorna i oss” är att jag velat höra fler nya låtar. Tre av elva låtar finns med på EP:n ”Blues från Sverige”, vilket gör att den här skivan lite grann känns som version 2.0 av EP:n. Men, samtidigt har de låtarna en given plats även här. Vemodet och melankolin kräver det.

För två dagar sen gick vi in i Apans år. Men, något säger mig att det kommer bli Tomas Andersson Wijs år. Det stora genombrottet kommer nu. Vilket är oerhört glädjande.

Kung eller en jävla sopa?
Till och med din morsa vet vilket.

Fredrik Welander

Publicerad: 2004-01-23 00:00 / Uppdaterad: 2004-01-23 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2412

37 kommentarer

momma didn't raise no fool

monoton Oregistrerad 2004-01-23 00:04
 

Det här tycker jag inte om!

Kid Oregistrerad 2004-01-23 00:57
 

”Han får mig att lyssna, känna igen mig och tänka. Jag är riktigt upprörd över att hans tidningsprojekt Von Oben inte resulterade i mer än några få nummer. För det var den mest läsvärda tidskrift det här landet begåvats med på mycket länge. Det stör mig att jag missade hans sommarprogram en junidag för länge sen. Jag är besviken över att jag inte såg intervjun med honom i SVT:s 21:30.”

jag skriver under på vartenda ord. för mer taw-hyllningar från mig, se taw-trådarna i forumet.

The Major Oregistrerad 2004-01-23 01:12
 

baloney

jis Oregistrerad 2004-01-23 01:38
 

Jag såg intervjun. Jag håller med om recensionen. Och jag vidhåller att Tomas är landets smartaste musiker, med mest vettiga saker att säga…

Waddle Oregistrerad 2004-01-23 01:56
 

lyssnade på vi är värda så mycket mer idag och dog nästan. ska hämta ut stjärnorna på söndag. ser fram emot det.

lo and behold Oregistrerad 2004-01-23 03:22
 

En ny platta med Sveriges mest begåvade singer-songwriter. Skriver texter som utklassar allt motstånd. Glädje!

Hilly Oregistrerad 2004-01-23 06:02
 

Han är helt otrolig den här killen…när man lyssnar på texterna kommar man ofta på sig själv sittandes med ett fånigt leende på läpparna, eftersom de är så otroligt träffsäkra och sanna.

Lucy in the sky with diamonds Oregistrerad 2004-01-23 08:06
 

buuuu för sån där rödvinsvänster! buuuu för återuppståndna proggrörelsen!

Malte Ivarsson, Moderat Oregistrerad 2004-01-23 08:30
 

Jag har sett ”Vi är värda…” på CDrean och efter att ha läst den här recensionen verkar det som att det är musik som jag ska lyssna mer på!

Choklad Oregistrerad 2004-01-23 08:30
 

löjligt att kokettera med att du klarade dig utan att namedroppa lundell, winnerbäck m.fl… dutti du är

Ribbentropf Oregistrerad 2004-01-23 08:46
 

Rödvinsvänster är ett begrepp som inte passar in på Tomas Andersson Wij, trots att jag och andra recensenter nog får det att verka så ibland…läs mer om honom på hans hemsida så förstår ni att det inte stämmer.

Anledningen till att jag inte nämner Lundell, Winnerbäck, LeMarc och Hellstrand i recensionen är att jag gjort det i mina tidigare TAW-recensioner. Men jag kände trots allt att de måste finnas med i sammanhanget. Inte minst för att TAW nått en nivå i sitt låtskrivande som dessa herrar varit uppe på tidvis i sina karriärer också. De har väldigt många saker gemensamt, men lika många inte…

Fredrik Welander Oregistrerad 2004-01-23 09:21
 

varför måste man alltid komma dragande med politik när det gäller TAW? Musik och politik hör *INTE* ihop!!!!!!!

sane Oregistrerad 2004-01-23 09:43
 

Åhh fan vad bra han e ra…mkt.

Jag ska iaf på konserten på Södra Teatern den 18 februari, kommer ju bli fett.

Perkulator Oregistrerad 2004-01-23 09:49
 

mmm, jag blir varm av den här mannen. igår hade han ett simpelt skivaffärsframträdande, det värmde och gladde mig. ep:n är som vackrast när man åker tåg genom en mörk närkeslätt. får se vad denna skiva har att ge.

politik och musik hör inte ihop. vem är dum nog att påstå något sådant.

glamflikka Oregistrerad 2004-01-23 10:40
 

Den som vill diskutera politik och musik kan göra det här: http://www.dagensskiva.com/discuss.asp?diskID=383233

Fredrik Welander Oregistrerad 2004-01-23 10:57
 

Jag vill tycka om Wij men hans musik gör mig bara låg. Det är hur han sjunger… Funkar inte för mig fastän jag vet att det är bra ärlig musik.

Calle Oregistrerad 2004-01-23 12:19
 

Det är ju precis sånt här man går och längtar efter hela tiden. Jag läste recensionen här. Läste recensionen på Aftonbladet. Lyssnade på två låtar. Bokade direkt bijetter till konserten. Och nu måste jag bege mig ut och köpa skivan. Fan va glad man blir ibland!!!

Jocke Oregistrerad 2004-01-23 12:24
 

har inte lyssnat på människan sen jag såg honom live för 2 år sen och då lät det emmellanåt som tomas ledin. men hyllningarna här kommer nog få mig att dra hem albumet på mp3 ikväll och lyssna i alla fall.

she got me coming through the dog door Oregistrerad 2004-01-23 12:34
 

Andersson Wij vill berätta något. Det är så'n musik som lever länge, det är så'n musik vi kommer att gilla när vi är 65, det är så'n musik som verkligen betyder något.

Bacchi buller Oregistrerad 2004-01-23 14:22
 

Angående konvolutets bild och recensionsrubriken: En kung bör inte ha händerna i byxfickorna. Det är där de jävla soporna återfinns.

..och Nilsson var namnet Oregistrerad 2004-01-23 15:04
 

Crap! Dravel och allämnt humbug!

dexter_st_jock Oregistrerad 2004-01-23 15:11
 

duär duktig welander. favo!

Emma* 5 år* Oregistrerad 2004-01-23 15:24
 

kul…nästan exakt de tetrader som fredrik nämner är de jag la märke til och gillade extra mycket då jag hörde han igår på najz prajz i örebro…annars har jag inte hört skivan men låtarna han spelade var mycket vackra….kul

pelle Oregistrerad 2004-01-23 16:17
 

hurra!

röd/red Oregistrerad 2004-01-23 17:53
 

Egentligen en stor fet idiot, men samtidigt den där smarte. Man undrar vem som är vad och hur det kan gå jämt ut.

eq Oregistrerad 2004-01-23 20:29
 

Musik för tonåringar som tröttnat på Ultima Thule. Gääääääääääsp.

arg skåning Oregistrerad 2004-01-23 21:01
 

Robert Qwarforth, är det hans artistnamn?

Skanky Oregistrerad 2004-01-23 23:15
 

Haha, arg skånings kommentar var det löjligaste jag hört på länge

Bengtove Oregistrerad 2004-01-23 23:47
 

Låter ju ganska bra… kanske ska köpa den här skivan.

Arg skåning verkar inte tycka om någon musik.

valle Oregistrerad 2004-01-25 18:03
 

Oj vad jag hoppas att den här ska vara lika bra som hans första album. Jag blev besviken på hans andra, ”Vi är värda så mycket mer”. Texterna var bra men musiken sönderproducerad. Hoppas, hoppas att den här är bättre… Fredrik är min favoritrecensent, hans betyg brukar stämma med vad jag tycker.

DarkStar Oregistrerad 2004-01-25 21:54
 

Detta är nästan lika bra som ”Ett slag för dig”, som för övrigt är ett suveränt mästerverk av denna nationalskald.

Christian Oregistrerad 2004-01-25 22:06
 

Skivan är mycket bra, kanske till och med bättre än ”Ett slag för dig”. Singeln Blues Från Sverige måste tillhöra en av den svenska pophistoriens största stunder. Så bra är den!

Filip Oregistrerad 2004-01-27 20:10
 

En fråga till recenscenten och alla som lyssnar på denne mans musik: hur skulle ni definiera denne artist? Vilken genre?

Peter Oregistrerad 2004-01-31 17:40
 

fantastisk, det finns inte mycket mer att säga, otrolig låtskrivare.

Medlem 2005-03-10 21:46
 

solklar 10a

Medlem 2005-05-25 04:44
 

solklar 10 skrev någon.

instämmer fullt ut.

wij och "stjärnona i oss" är slående berörande. fantastiskt vacker skiva rakt igenom.

10/10

Medlem 2005-05-26 01:04
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig