dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dream Theater: Train of Thought
Train of Thought (CD) Dream Theater
2003
Elektra/Warner
4/10

1+1=3?

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Jag har en längre tid funderat på vart alla gitarrsolon tagit vägen. Med stor glädje minns jag mina luftgitarrsutsvävningar till låtar som ”Detroit Rock City”, ”Sultans of Swing” eller valfri Accept-låt. Gitarrsolot för idag en ganska tynande tillvaro eller har jag gått och blivit döv. Alternativt kikar jag på fel ställe.

Ödet tenderar med jämna mellanrum att spela ett spratt och jag var ganska övertygad om att det var ett sådant tillfälle när det damp ner en Dream Theater-skiva i postboxen. Med ett leende mindes jag mina funderingar över gitarrsolot, men det var kanske inte något sånt här jag hade saknat.

Nåja, skivan blev liggande i någon skivhög. Dream Theater har aldrig varit min grej, jag tyckte verkligen inte att jag hade tillräckligt med kött på benen för att skriva om den här skivan och jag glömde närapå bort den. Tills jag började läsa recensioner av den. Några recensenter i initierad metalpress firade julafton två gånger medan de flesta sågade den och mer eller mindre fokuserade på vilka olika märken det är på instrumenten som de använder. De flesta var standardsågningar i stil med ”musikermusik” eller ”gitarronani”. Sågningar som skulle kunna skrivas utan att ens lyssna på skivan egentligen. Bekräftande av fördomar kort och gott. Så jag bestämde mig för att vara den goda recensenten och ge skivan en chans i alla fall, kött på benen eller inte.

Kanske gjorde mina egna fördomar efter att ha läst sågningarna av skivan att jag förväntade mig värsta fusionskivan och blev positivt överraskad istället. Kanske är Dream Theater inte så dåliga som de flesta säger. Framförallt är det hårdare än jag hade förväntat mig och mindre gitarronani.

Dream Theater står med båda fötterna stadigt placerade i klassisk progressiv metal. De personifierar progressiv metal. Att datera den till 1980-talet är lätt, men inte så kul tyvärr. Pretentionerna är skyhöga och av de sju låtarna når alla, bortsett från två stycken varav den ena kan ses som ett intro eller en del av en annan låt, över tiominutersstrecket. Att avvika från fyrafjärdedelstakt är mer regel än undantag. Den melodiska hårdrocken påminner, bortsett från taktbytena, lite om de längre epos som Helloween tog sig an på ”Keeper of the Seven Keys”-plattorna.

”Train of Thought” är en mörk skapelse. Konvolutet och bookleten, med sina snygga expressionistiska bildkompositioner, är svartvita och texterna andas inte direkt sprudlande glädje och lycka. Ljudmässigt hör jag så väl Metallica som Drain, speciellt när det används stämsång som på inledande ”As I Am”. Sången är lite väl gäll för min del, och när James LaBrie drar sig åt de högre tonlägena och låter snarlik Michael Kiske, fast på en dålig dag, vill jag nästan trycka på stopp. Eller handlar det omdömet snarare om mina egna nostalgiska minnen av Kiske, vad vet jag. Helt hundra är det inte i alla fall.

Det svåra med plattan är de intrikata taktbytena (det går inte att dansa till direkt) i kombination med elgitarrsjazzen. Utsvävande gitarrsolon bör hållas kort, men dyker upp lite väl ofta och ibland tänker jag på ”Duelling Banjos”. John Petrucci skulle i mitt tycke också må bäst av att ackompanjeras av en gitarrist till, då ljudet blir lite tunt när det bara ligger en bas i bakgrunden. Att fylla ut musiken med keyboard eller piano kan också vara snyggt, men bör göras med måtta.

Ändå är det mindre solon än vad jag hade räknat med och det, i kombination med att skivan är så pass mörk och musikernas höga tekniska förmåga, tilltalar mig. Trummisen Mike Portnoys utspel på några av låtarna får mig att tänka på trummorna på Mörk Grynings ”Our Urn”. Och det är riktigt snyggt.

”Train of Thought” är inte direkt dålig, men inte så speciellt bra heller. Trots några riktigt schyssta riff, snygga arrangemang och briljant genomförande, med framförallt snygga taktbyten, blir det lite för stelt och i det närmaste matematiskt uträknade låtar. Skivan saknar liv och är inte speciellt ”organisk”. De få gånger LaBrie skriker är också sköna avbrott i den gälla sången och skulle behöva dyka upp oftare.

Rent krasst behöver jag fler höjdpunkter för att jag ska klara nästan sjuttio minuter musik utan att bli uttråkad och leta efter ”skip”-knappen och tyvärr ger skivan mig inte det. När jag vill lyssna på progressiva tongångar kommer det bli Opeth, Mörk Gryning och Green Carnation även i fortsättningen.

Tomas Lundström

Publicerad: 2004-01-08 00:00 / Uppdaterad: 2007-08-20 18:00

Kategori: Recension | Recension: #2389

15 kommentarer

tror också att tiden gått ifrån *den här* typen av progressive metal.

(en märklighet är att den officiella sidan har den brittisk-engelska stavningen ”theatre” medan bandet väl alltid har använt sig av den amerikansk-engelska ”theater”?!)

watcher of the skies Oregistrerad 2004-01-08 22:47
 

Nä, det var jag som var en klåpare och stavade fel bara. Ändrat nu.

Tomas Lundström Oregistrerad 2004-01-08 22:49
 

Betyget är välplacerat tycker jag. Blev personligen väldigt besviken på skivan… o andra sidan är det väl en mindre omöjlighet att göra en likvärdig uppföljare till ett sådant mästerverk som Six Degrees of Inner Turbulence. Blind Faith är definitivt en av deras mest välskrivna och bästa låtar någonsin… och detta kommer från en fanatisk DT-anhängare med allt material de någonsin gett ut. Anyhow, ok recension.

PenDragon Oregistrerad 2004-01-09 00:56
 

Jaså denna var inget att ha? Jag tänkte stifta bekantskap med dem men vet inte var jag ska börja. Jag var mycket nära att lätta på plånboken och köpa

”Images and words” som jag hört ska vara en ”milstolpe”. Är denna en bra början eller finns det någon bättre för en som är insnöad på Opeth/Porcupine tree/Camel/Genesis (~1972)? /Berra

Berra Oregistrerad 2004-01-12 11:06
 

I&W är en klassiker och kan lugnt inhandlas.

klock Oregistrerad 2004-01-12 13:48
 

Håller med om betyget. Dream Theater idag är inte särskilt likt DT för 10 år sen – Six Degrees of Inner Turbulence var bra, men ett steg i fel riktning. Train of Thought är ett steg vidare i den riktningen, tyvärr. De flesta tidigare DT-skivor är ruggigt bra dock :)

Ayn Oregistrerad 2004-01-13 00:11
 

Images & Words och Awake är bra hårdrockskivor men något omogna i låtskrivandet. Det var mycket lyssna-vi-kan-spela-detta-också på den tiden. Deras senaste plattor är mer homogena koncept-skivor med sammanhängande story och bör lyssnas från början i låtföljden på skivan för att man ska förstå. Taktbyten och även stämmningenssvängningar är mer genomtänkta och tar några lyssningar att komma in i och förstå budskapet. Framför allt har texterna blivit mer djupa och på senaste plattan rent politiska ibland. Denna skiva har jag inte hört men har läst att den ska vara deras ”tråkigaste” skiva och bjuder inte på något du inte tidigare hört. Kan det vara så att de har fått slut på ideér och satsar på att spela svårast av alla istället? Nåja, någon ska vara värst..

Fredrik Oregistrerad 2004-01-18 19:34
 

Bästa skivan med DT är i min mening helt klart Metropolis part 2: Scenes from a memory… glöm inte den!

erikm Oregistrerad 2004-01-21 15:24
 

Personligen tycker jag att ”Six Degrees Of Inner Turbulence” är den bästa. Om inte den bästa hårdrocksskiva jag hört någonsin!

Fredrik Oregistrerad 2004-01-31 19:44
 

Håller med den som skrev att "Metropolis pt.II – Scenes from a memory" är DT:s bästa skiva. Kanske framförallt eftersom jag gillar konceptalbum. I övrigt avviker jag nog lite genom att tycka att "train of thought" är ett av de bättre alstren herrarna fått fram. DT gör ju en musik som kräver många genomlyssningar och det är först när man kan varenda krök o kurva som den riktigt börjar växa… från början tyckte jag att denna skiva inte riktigt lyfte mer än till en trea, men nu håller jag den för en stark fyra…. men som sagt det är jag det :-)…. Mycket trevlig recension – med väl utlagd text om betygsättningen – jobba på ;-)

Kåbbe Oregistrerad 2004-06-10 12:19
 

Nu känner jag mig manad att komma med en sen men välbehövd uppdatering.

Måste säga att skivan har växt otroligt… inte minst efter att ha sett den framförd live.

Väntar spänt på recension av Octavarium ^^ Sätter personen i fråga en 4:a på den lynchar jag honom/henne ;)

Medlem 2005-06-08 09:37
 

Jag föredrar nog Awake eller Six Degrees of Inner Turbulence. Scenes from a Memory är också grymt bra men problemet med den är att vissa låtar känns riktigt ointressanta samtidigt som den har låtar som är bland det bästa de skrivit.

Jag diggar den här skivan. Jag föredrar faktiskt när Dream Theater blir hårdare, och de gör det riktigt bra. Systematic Chaos (deras nyaste) är en grymt bra platta.

Rååbin Oregistrerad 2007-06-28 11:27
 

Deras bästa skiva och absolut mest intressant! Älskar soundet de har på skivan och låtarna är så sjuktbra. När jag ska göra en ”best of DT” så kommer (nästan) alltid alla låtar med på den…

10 av 10

oLjud Oregistrerad 2007-08-04 14:50
 

jga tycker att DTs Train of Thougt är en bra skiva, men jag önskar något enormt att dom gjorde något som liknar gamla DT, t ex Awake eller Images and Words. Samtidigt håller jag med om att musiken ibland är lite planerad och omogen på Images and Words. John Petruccis moderna solon är knappast så stilfulla som dom brukade vara, det är bara snabbt som gäller, t ex ”in the name of god” på train of thougt. Den solobiten med keyboard/gitarr tillsammans förstör den kraftfulla stämningen totalt.

erik Oregistrerad 2008-02-14 18:32
 

Argaste plattan (Train Of Thought)
Argaste låten (Honor Thy Father)

Vad de än spelar, så blir det alltid bra.
Lyssna på typ 10 poplåtar. (LÅTER ALLTID LIKADANT!)
Lyssna på typ 10 DT-låtar. (Är det fortfarande samma band?)

Vissa inser bara inte att Dream Theater är kungar!

Marcus Oregistrerad 2008-03-01 23:41
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig