dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Congos: Congo Ashanti
Congo Ashanti (CD) The Congos
2003
Congos Production/Indigo/Blood and Fire/Playground
8/10

Ännu bättre på egen hand

Lyssna

Etiketter

Sök efter skivan

Jag vet ju att jag kommer att svära i någon sorts kyrka nu.

För när Mojo listar 50 oumbärliga reggaealbum då finns ”Heart of the Congos” där. När Steve Barrow (Mr Blood & Fire själv) gör en rough guide med 100 skivor reggae, ja då finns den där också. Han skriver till och med att det är deras enda mästerverk. När det diskuteras roots och vägar vidare från Bob Marley är den så gott som alltid den som nämns först.

Finns det en reggaekyrka heter den ”Heart of the Congos”.

Så jag svär väl då.

Jag tycker att ”Congo Ashanti” är bättre.

Skivan som kronologiskt följde på det kanoniserade mästerverket är inte likt föregångaren inspelad i Lee Perrys allra mest mytomspunna Black Ark. The Congos är inte ens riktigt desamma den här gången.

För i den här egenproducerade inspelningen från Harry Js studio handlar det mer eller mindre om Cedric Mytons soloshow. Det är hans oemotståndligt vackra falsett som står ensam i centrum. Den forne frontkamraten Roy ”Ashanti” Johnson har flyttat till bakgrunden. Det är också Cedric som bestämt mest hur knappar skulle vridas och spakar dras i studion.

Resultatet är en rakare och på sätt och vis enklare rootsskiva än föregångaren. Den är inte lika mycket av lager på lager på lager och ljud på ljud på ljud. Det är mindre av Lee Perry helt enkelt. Jag upplever det här som en personligare och samtidigt mer lättillgänglig skiva. Melodierna är ännu skarpare här.

I sin ursprungliga form innehöll den här skivan bara åtta spår. I god Blood & Fire-tradition finns här fyra spår som inte hör till originalalbumet (även om det inte är B&F-männen själva som valt ut dem den här gången). Fyra låtar som talar direkt till de ”Heart of the Congos”-troendes hjärtan. För här är det tillbaka till arken och Boris Gardiners mäktiga bas. Och just de där fyra spåren får mig att tveka i min övertygelse. Kanske är ändå ”Heart of the Congos” och Black Ark-inspelningarna bättre?

Men jag behöver bara lyssna på den allra vackraste ”Youth Man” för att stilla mina tvivel. En låt så spröd och själfylld att jag är beredd att sätta den på topp tio vackraste reggaesångerna någonsin.

Så här sisådär femton år efter att det här albumet släpptes är det svårt att förstå att det inte slog vitt och brett redan då (tillsammans med föregångaren så klart). Men god musik blir aldrig för gammal och ”Congo Ashanti” är en vällagrad skiva som kanske når ut nu när den ges en andra chans.

Varsågoda att säga emot mig.

Patrik Hamberg

Publicerad: 2003-12-11 00:00 / Uppdaterad: 2007-05-02 13:27

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2354

15 kommentarer

Dimman spår din framtid i kastanj och asbestånga. En främling är i antågande.

Dimman Oregistrerad 2003-12-11 00:01
 

vad är dealen med att komma först?

Hampe Oregistrerad 2003-12-11 00:02
 

ÅRETS SKIVA

ALLE APA Oregistrerad 2003-12-11 00:02
 

Låter intressant detta!

Ja, jag är en av dem som tycker att ”Heart of the Congos” är tokbra.

Hilly Oregistrerad 2003-12-11 00:07
 

Argh! Attans, Min klocka går efter, annars skulle jag vara först

Satan Oregistrerad 2003-12-11 00:08
 

Visst fan blir jag vyfiken. Tror iofs inte att jag kommer tycka bättre om den än ”Heart of the Congos”. Mindre Lee Perry låter som mindre mästerlig reggae i mina öron.

The Heart Of The Congos är enligt mig världens genom tiderna bästa reggae-skiva!

ice age Oregistrerad 2003-12-11 00:09
 

Jag har förresten också två andra Congos-album från samma period i ungefär samma stil, ”Image Of Africa” och ”Face The Music”, båda enkelt utgivna på VP. Ingen aning om de kommer ut i snyggare utgåvor med extraspår på B&F/Indigo. Det beror kanske på hur försäljningen går för denna.

Alias Oregistrerad 2003-12-11 07:07
 

En av årets mest intressanta recensioner! Jag känner ingen som ogillar Heart of the Congos. Det är en sån skiva som alla tycker om ifall de har minsta intresse för musik. Om Congos andra skivor är i samma stil måste jag nog överväga att skaffa dem ändå. Jag är lite rädd för det bara.

Vismut Oregistrerad 2003-12-11 07:55
 

Alias: Tack för klargörandet. Var lite osäker på vem som egentligen bar huvudansvaret för låtvalet när jag skrev igår och B&F:s sajt funkar ibland lite som den vill (igårkväll inte alls). Tyska som är Indigos språk behärskar jag inte alls.

Vismut: Jag gillar också ”Heart of the Congos”, men just nu gillar jag den här mer.

Om jag skulle knyta an till Kjells betygsdiskussion häromdagen så skulle ”HotC” kanske ändå få ett högre betyg efter innovationsskoefficenten. Om jag som vanligt skulle sätta betyg efter gillande skulle den nog landa på samma. Jag har större favoriter i reggaebacken.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-12-11 09:08
 

Ah! Spännande. Jag undrade just vad detta var för konstig B&F-utgåva som inte hade ens ett ord av Steve Barrow i häftet. HOTC är fantastisk, så denna kommer absolut få sin chans!

Större favoriter i reggaebacken, säger du? Vilka skulle det vara? Här är några superduperfavoriter ur min reggaeback:

* The Royals – Pick up the pieces

* The Heptones – Cool Rasta

* Lee Perry – Superape

* Horace Andy – In the light

* The Wailers – Soul Rebels

* Bob Andy – Songbook

…och naturligtvis hur många fantastiska samlingar som helst…

Olf Oregistrerad 2003-12-11 10:19
 

Vismut: Jag tycker Heart of the congos suger getpung. Rootsreggae är grymt trist!

hej Oregistrerad 2003-12-11 10:57
 

Vismut: Lyckliga du! Jag känner ingen som vet vad HOTC är…

Olf Oregistrerad 2003-12-11 11:01
 

men olf, låt dem höra den då. de kommer inte att ångra sig.

s e o Oregistrerad 2003-12-11 13:30
 

Neeej… De skulle väl inte ångra sig, men de skulle inte bry sig heller. Jag känner lixom ingen som bryr sig om musik. Det är mest det.

Olf Oregistrerad 2003-12-11 13:33
 

har aldrig köpt den för att den bara verkar finnas på mer eller mindre värdelösa jamaicanska pressar. Men personligen har jag svårt att tro att den är bättre än HOTC. Har den någon låt som är lika mästerlig som Congoman t ex? Eller Ark of the Covenant ELLER fisherman!

Vill inte spela den klassiska tvivlaren. Ska kolla upp den.

Ett reggaetips som jag kan ge just nu är faktiskt två skivor från en grupp jag aldrig hör någon tala om: Twinkle Brothers. Kolla in Coutrymen och Love. Båda finns för ca 100kr på cd och fullpris på vinyl. Underbara skivor! Dreader than dread.

kalcidis Oregistrerad 2003-12-11 20:34
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig