dagensskiva.com

48 timmar

Recension

The Darkness: Permission to Land
Permission to Land (CD) The Darkness
2003
Atlantic
2/10

Håll käften och gör något eget

Lyssna

Sök efter skivan

Det första jag hörde om det här bandet var redaktör Hambergs korta beskrivning i listan över nya skivor som kommit till redaktionen. I den enda meningen stod ”uppskrivet i England”, ”tidiga Queen”, ”AC/DC” och ”Rainbow”.

När jag så började lyssna på skivan tänkte jag: ”Aaach – tidiga Queen fast utan deras talang”, ”yuck – AC/DC-riff utan Malcolm och Angus” och ”låter lite Rainbow blandat med Scorpions och Deep Purple, fast kassare”.

Jag har jobbat på det sedan dess. Försökt att passera gränsen där man slutar höra referenserna och där skivan får ett eget värde, ett alldeles eget rum i medvetandet och slutar snylta på andras redan grävda gångar. Men det är mycket svårt.

De ord som kommit till mig är mest långa haranger om vilken fantastisk artist Freddie Mercury var, om hur lata många artister ter sig i mina öron och till och med haranger om hur svårt det skulle vara för mig att använda stora plastörhängen – och varför.

Därför tänkte jag börja med att skriva en lång harang om vilken fantastisk artist Freddie Mercury var och varför man ska låta bli att imitera honom.

Freddie Mercury hade en magnifik röst. Både hans tenor och hans falsett var något utöver det vanligt mänskliga. Queens låtar var också något utöver det vanliga (i alla fall på 70-talet, när de gav ut en uppsjö fantastiska skivor). Hård rock, burleska chansoner, hjärtknipande ballader, allt till fullo behärskat av Mercury och hans charmiga vansinne. Och balansen mellan det fjolltramsiga och det strängt domderande var alltid säkert avvägd. Med bländande humor ägde han publiken och gick som en perfekt gud på scenen. (Jag har sett Queen, så jag vet faktiskt detta.)

Drygt tjugo år senare har alltså The Darkness sångare Justin Hawkins bestämt sig för att låta som Freddie Mercury lät då. Det är inget som går att ta miste på, som att Hawkins bara råkar ha en röst som påminner väldigt mycket om Mercurys. Nej, sångmanéren är noga efterhärmade och inövade, det råder det inga som helst tvivel om.

Det känns mycket märkligt eftersom han, om han lät exakt som Mercury, skulle vara helt onödig. Det behövs liksom inte en ny. Och eftersom han faktiskt inte klarar av att låta likadant (hans falsett är så usel att jag knappt ens blir arg, bara perplex) blir det bara hur dåligt och fantasilöst som helst.

Detta leder mig till nästa harang om lata artister. Det är inte lätt att låta ny och intressant när det finns så mycket musik som det gör i dag. Ett nytt sound är oftast (alltid?) stilar i kombinationer som aldrig förekommit förut. Och jag är inte bakåtsträvande på så sätt, jag gillar när sinnesintryck krockar och när kulturyttringar återanvänds i nya sammanhang. Men bara om det görs med ett nytt syfte.

Ett gammalt sound är ett gammalt sound och även om en grupp gör en 80-talssynthlåt i dag måste de göra det med sina 2000-talshjärtan och -hjärnor för att det ska låta bra. Det går ju inte att återanvända känslor. Och att musik = känslor hoppas jag vi är överens om.

Vilket då fick mina tankar att vandra en stund till det rådande 80-talsmodet med plastörhängen och diagonalrandiga pingvinärmade tröjor. Att bara plocka upp nånting ur en 20 år gammal arkiverad hög och säga ”det här är snyggt, det är postmodernt, det är så jävla åtti!” fungerar inte för mig. Det finns ingen framåtrörelse i sånt beteende.

Och den tanken kan jag direkt applicera på The Darkness och deras debutplatta. Det finns ingen rörelse framåt i den. Det är så gjort. Det är dessutom tradigt, simpelt och tråkigt, trots de schysst tunga gitarriffen och de bombastiska ansatserna. Om det inte har framgått tidigare, så gillar jag 70-talshårdrock väldigt mycket. Men inte i uppspydd och omtuggad version.

Det är först när de släpper taget om sina förebilder en smula som det känns någotsånär okej. Men jag kan inte säga att jag gillar en enda hel låt på skivan, så jag låter bli att nämna någon.

(Jag kan förstå om folk som vanligen gillar den betongtrista treackordsrocken gillar The Darkness, för tilltaget att härma några av de bästa och piggaste banden från 70-talet är säkert en frisk fläkt i den annars färglösa och dammiga genren.)

Jag kan inte gilla det här mer än jag gillar ett coverband på ett fjällhotell. Det svänger ibland, men det saknar eget liv. The Darkness har likt en vampyr sugit ut blodet ur boogierock, heavy metal och glamrock från människor som i sin ungdom hade verklig inspiration. Problemet är att inspirationen inte följde med.

Fifi Ström

Publicerad: 2003-09-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 15:54

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2179

77 kommentarer

Ja, de vann inte The Mercury Music Prize i alla fall…

Dizze Rascal greppade den utmärkelsen.

Mos Oregistrerad 2003-09-10 00:06
 

jaja.. ni fattar

störst går först Oregistrerad 2003-09-10 00:06
 

kungen är död..länge leva freddie

päter Oregistrerad 2003-09-10 00:07
 

damit, goddamit!

störst kommer visst tvåa Oregistrerad 2003-09-10 00:07
 

”I cd-häftet finns en bild på Justin Hawkins i en utstyrsel som säkert är en replika av en av Freddie Mercurys kroppsstrumpor, komplett med urringning till könshåret och i en hoppande spagatpose. Pinsamt.”

haha. dags att softa lite? kolla in growing on me-videon. killarna vet att de är pajasrockande rippoffs och de gör det jävligt bra.

nja Oregistrerad 2003-09-10 00:24
 

nja: Det gör Duo Jag också.

Norton Antivirus Oregistrerad 2003-09-10 00:41
 

haha jag gillar det!

sthlm Oregistrerad 2003-09-10 00:53
 

Skönt att lite folk fattar hur jävla kassa the darkness är. Jag har inget emot lite dio då och då, men darkness är typ fotbollskillar som har tatuerat in ”Nilecity 105,6″ på armen, och som lånar mammas gamla frottédräkt till efterfesten så de kan leka Farbror Barbro. Rent ut sagt – mongloida cpjävlar.

pepelipep Oregistrerad 2003-09-10 01:04
 

Det handlar om humor! Jag tycker att The Darkness är hur roliga som helst. Precis som Andrew W.K.

Salut Oregistrerad 2003-09-10 01:06
 

Håller med! Det här är ju hur skoj som helst. Jag menar, försök kolla på videon till ”I Believe In A Thing Called Love” utan att skratta. Omöjligt. Ni kommer alla ändå att dyrka dem inom ett halvår.

Benji Oregistrerad 2003-09-10 06:58
 

”En perfekt gud”… Underbart.

Ralph Oregistrerad 2003-09-10 07:15
 

HiFiMats ÄGER dagens skiva!

sladd Oregistrerad 2003-09-10 07:48
 

Jag gillar Fifi skarpt! Hon skriver snyggt och har spännande musiksmak!

don giovanni Oregistrerad 2003-09-10 07:49
 

vem är sladd? är han snäll?

snodden Oregistrerad 2003-09-10 07:53
 

Tycker att det är fascinerande att artister som White Stripes och Beck hyllas när de plundrar musikhistorien. När The darkness gör samma sak får de kritik för att de inte kommer med något nytt. Om inte annat är Darkness stor humor… Skivan är dessutom helt okej.

Mattias#2 Oregistrerad 2003-09-10 08:32
 

Rätt och riktigt Fifi. Förutom James Carr hade Freddie Mercury nog historiens kraftfullaste röst. Det märks inte minst på A Day At The Races eller News of the World (som är de enda Queenskivor jag har kvar idag). The Darkness är tröttsamma för öronen och pinsamma för ögonen. Dessutom är de för korkade för att huvudet ska orka bry sig.

Vismut Oregistrerad 2003-09-10 08:41
 

Musik och humor hör INTE ihop. Det bara är så.

Peter Oregistrerad 2003-09-10 09:19
 

Till klubben för inbördes beundran och navelskådning: Skaffa lite distans kära människor…

Naveltuss Oregistrerad 2003-09-10 09:25
 

Blir jäkligt glad varje gång de visar ”growing on me”-videon bland alla övriga skittråkiga videos på MTV2.

Men jag är väl konstig.

Glenne Oregistrerad 2003-09-10 09:25
 

Hade det här bandet kommit från Eskilstuna hade de fått en 8:a. Om Kent och BCQ är så j*kla bra, varför är det ingen utomlands som lyssnar på dem?

Fido Oregistrerad 2003-09-10 09:36
 

Bra Rubrik!!

Robert D Oregistrerad 2003-09-10 10:17
 

Musik och humor hör visst ihop. Självdistans och glad galenskap är viktiga komponenter hos de flesta av mina favoritartister (AC/DC och Queen bland många andra). Att våga vara glad och fånig är en styrka, enligt min mening. Särskilt i genrer med en tradition av stenansikten.

Och jag kommer kanske skratta åt The Darkness video, för dom är säkert tokroliga pajasrockare på film. Men jag kommer aldrig att tycka att de är bra på att göra musik, om de fortsätter att vara fantasilösa ripoffs.

Fifi Nylander Oregistrerad 2003-09-10 10:42
 

Jag är rörd över hur fint Fifi skriver om Freddie. Tack.

slq Oregistrerad 2003-09-10 11:27
 

Raveonettes då!?

sanbangamaran Oregistrerad 2003-09-10 12:23
 

Tenascious D?

Jack Black Oregistrerad 2003-09-10 12:49
 

Underbart!!! Stora applåder till Fifi. The Darkness är bara ytterligare ett i en lång rad av talanglösa clowner som tror de kommer med något nytt, som alla får mig att resa ragg.

StalkingButler Oregistrerad 2003-09-10 12:52
 

Det här cementerar det jag alltid vetat, FiFi är bäst på Dsc.

Tholik Oregistrerad 2003-09-10 14:00
 

Jag har en konpis som är döpt efter Feddie Mercury… han heter Freddie :)

åtti-talare Oregistrerad 2003-09-10 14:27
 

Jag tycker framför allt att det var trevligt att man för en gångs skull framhävde vad man på denna förträffliga sida ska tycka är dåligt istället för att försöka toppa varandras pretentiösa recensioner av ”de som kan tävlar om att beskriva sin smärta bäst”-musik. Dessutom tror jag inte att The Darkness har gått ut för att vinna Mest Originella Band, men de har kul och det märks och nog fan blåser det liv i depprockMTV. Angus Young är inte det minsta originell heller t ex, om man ser till hans blues-licks och duckwalk, men han har kul och soul och det skiner igenom. Kan man förmedla en känsla av ngt, vadsomhelst, är man en bra musiker. Kalla mig vad ni vill, men jag får en kick av The Darkness och deras showande. Mer rock åt folket i det bidande höstmörkret!

Naveltuss Oregistrerad 2003-09-10 14:34
 

Nu har Dagensskiva toksågat två av, enligt mig, årets bästa skivor. The Darkness & Electric Six. Så nu undrar jag bara när sågningen av The Star Spangles kommer.

Don Active Oregistrerad 2003-09-10 14:56
 

HifiMats har fått en riktig kultstatus här på dsc. Underbart!

Strange One Oregistrerad 2003-09-10 15:33
 

Ja, men när man får se ngn Queenrecension? De var ju helt otroliga.

Don´t stop me now Oregistrerad 2003-09-10 15:56
 

Mars Volta-recension snart?

Lindman Oregistrerad 2003-09-10 15:59
 

Tänk om Mars Volta och The Darkness kunde ha recenserats ihop. Det hade varit grejer. Tokiga Spinal Tap-killar vs. Genomallvarliga Rush/Marillion-killar.

Ack Ack.

Fan Oregistrerad 2003-09-10 16:57
 

Vilket band som är vad får ni själva lista ut.

Kan ni ha.

Fan Oregistrerad 2003-09-10 16:58
 

Rolig och onödig info: The Darkness plattan är släppt på Mercury MEN det är endast en dist. deal. Den är egentligen släppt på Must Destroy Music som för övrigt också har och kommer släppa svenska Logh… Sug på den.

Jaha? Oregistrerad 2003-09-10 19:32
 

En mycket politisk korrekt recension måste jag säga, grattis! Om hela svenska folket följer kultureliten (och dsc) på denna stig blir snart definitionen av glädje en Jan Troell film

Daniel Oregistrerad 2003-09-10 19:48
 

Ay ay ay, fifi vara tråkigare 'n torkande färg!

el vez Oregistrerad 2003-09-10 21:19
 

Kan bara säga att ni som inte gillar darkness är ett gäng jävla pretto-töntar. Man måste kunna ta saker med en liten nypa salt. darkness är kul och de kan spela, de är inte som parker, som på dagensskiva lyckas få rätt högt betyg. Jag hajar inte hur ni tänker. Jag tänker hylla detta band som faktiskt annamar en av tidernas bästa film SPINAL TAP i sitt musiserande. Grattis till dem, de har kul och gör det de älskar. Till skillnad från många andra band.

Now get your fucking hands of of my woman, motherfucker!

pattsvett Laban Oregistrerad 2003-09-10 21:41
 

Fast kom inte och påstå att The Darkness kommer någonstans i närheten av att vara lika roliga som Spinal Tap. Då är det fan du som är en pretto-tönt.

Fan Oregistrerad 2003-09-10 22:58
 

Jo, de ser ju rätt fjantiga ut i videon. Nä, kan vi inte få en recension av Mars Volta nu? Jag vill inte vänta mer än 38 minuter, max.

Bengo Oregistrerad 2003-09-10 23:28
 

helt enkelt dåligt

dany Oregistrerad 2003-09-11 23:17
 

ja ärligt talat. En recension på årets bästa skiva (Mars Volta – De-Loused In The Comatarium) kan man väl få se

badlydrawnboy Oregistrerad 2003-09-13 11:58
 

Dom är ju svinbra.

Poppa Joe Oregistrerad 2003-09-13 13:20
 

Gillar man The Darkness eller Electric Six så borde man skjutas i skallbenet.

Att Mars Volta låter som Rush är väl inget nytt, det gjorde ju at the drive in också.

Jag håller med flera av ovanstående inlägg dock – Mars Voltas ”De-L..osv” skiva är absolut en utav årets skivor.

Den tillsammans med Brother Alis skiva.

The Decemberist Oregistrerad 2003-09-13 14:29
 

Peter skrev: ”Musik och humor hör INTE ihop. Det bara är så.”

- det mest pretantiösa och idiotiska påståendet på dsc jag någonsin läst.

Mr. Mongoloid Oregistrerad 2003-09-14 14:02
 

badlydrawnboy, här har du din Mars Volta recension:

- Om Rush tagit en rejäl överdos affe och syra hade det antagligen låtit så här illa.

20 eyes Oregistrerad 2003-09-14 14:07
 

De är ju inte direkt allvarliga i det de gör… Det finns en glimt i ögat precis som med Turbonegro. Musikaliskt är det inte så mycket att ha, men deras videor framkallar alltid några garv…

Uffe Oregistrerad 2003-09-16 16:42
 

Sag the darkness i sondags i cardiff. Kanske inte varldens basta skiva men kanske ett av varldens basta live band just nu. forbannat underhallande var det.

”get your hands off my woman motherfucker”

nille Oregistrerad 2003-09-16 18:01
 

Permission To Land är ju lugnt årets bästa rockskiva! När man håller på att jämföra The Darkness med andra band så förstår man inte sig inte på The Darkness och det rockfack som de spelar i. Rock'n'roll ska vara underhållande, så koppla ur hjärnan och ta det för vad det är. Söker man däremot efter ett band som kan rädda världen så är nog betyget rättvist.

Andreas Oregistrerad 2003-09-18 11:47
 

Urrk, jag hatar när man totalsågar band bara för att dom inte är originella. Musik måste inte vara originell för att vara bra. Sådana åsikter är bara elitistiskt skitsnack. Jag kan förstå om man inte ger toppbetyg till band som inte har något nytt att komma med, men att såga dem av den anledningen är ju bara pinsamt. Att The Darkness sen suger ändå är irrelevant, dom klarar av att göra det helt på egna meriter som dålig sång och usla låtar, och inte för att dom inte är originella.

Gunder Oregistrerad 2003-09-23 20:58
 

The Darkness är grymma. Vilken fantastisk sångare! I lovet it.

jum jum Oregistrerad 2003-10-09 18:21
 

Jag tycker bandet är kul. Det svänger. ”I belive in a thing called love”

rev-ola Oregistrerad 2003-10-13 13:00
 

Dålig recension av en dålig recensent med en dålig åsikt på en dålig sida

Clemence Oregistrerad 2003-10-14 14:30
 

Jag står för att vissa låtar faktiskt är rätt bra!

Robert Oregistrerad 2003-10-20 11:16
 

hihihih…the darkness är coola…..

hihihi…guuuuud vad jag älsakar den där konstiga lilla rosa saken som ligger i mitt hörn!!! den e bara för underbar….

hihihih..nattliv!! Oregistrerad 2003-11-04 00:05
 

the darkness är hur coola som helst..

Lisa Oregistrerad 2003-11-06 18:59
 

The darkness rockar på bra.

Lambo Oregistrerad 2003-11-18 19:01
 

du har ju inte förstått ett dyft!!! dem är ju helgjutna!

zoe Oregistrerad 2003-11-21 17:43
 

Freddie Mercury VAR one of a kind. Men jag anser ändå inte att det känns så jäkla relevant när man ska recensera The Darkness, som sagt tidigare, de driver halvt som halvt med sig själva hela tiden och de gör det bra :) Definitivt värda ett högre betyg.

PenDragon Oregistrerad 2003-12-05 11:08
 

Fifi är fan en värre pretto kärring än Natasha i Studio Pop. Slår vad om att hon dyrkar White Stripes, och dom snor ju aaaaaldrig från bluesen och är jätteorginella och dessutom är ju bara Jack så snygg så att man måste älska dom eller hur, tihi? DÖ!

Råtha. Oregistrerad 2003-12-20 00:12
 

Fido–> folk utomlands lyssnar visst på kent! har du missat att de har gjort engelska versioner av vissa skivor? och att de är jävligt stora i norden och har fans över hela världen? kent äger, kom inte och dra skit över dom! och the darkness är också bra, de har ju humor ju!

Sofia Oregistrerad 2003-12-25 00:34
 

Sofiaz–> Är du medveten om att kents engelska skivor floppade totalt och blev helt jävla sågade? Fiasko, stavas det. Kanske hade det gått bättre om dom hade gjort nya texter istället för att översätta dom rakt av. Fast… finns väl inte så mycket att göra när man suger från början.

Vamos Oregistrerad 2003-12-30 04:26
 

Jag gillar humor i musik, har faktiskt Spinal Taps ”The Black Album”, som jag brukar sätta på i fyllan ibland… Men Darkness lyckas inte ens med att vara roliga, de är bara trista korkade idioter. Sen är det ju så att om man vill ha humor i sin metall går det lika bra att sätta på vilket 80-tals metalband som helst (dom var bara inte så jävla medvetna om hur roliga dom var(?) (Thor eller Manowar är ju säkra tips))….

blueMaggot Oregistrerad 2004-01-01 02:58
 

Fakta: The Darkness rockar.

Henke Oregistrerad 2004-01-01 22:57
 

jullåten/videon är faktiskt ganska kul.

babylon zoo Oregistrerad 2004-01-07 20:36
 

på tok för högt betyg

~~floaty~~ Oregistrerad 2004-01-21 14:44
 

Musik ska fan inte vara trams och kul, utan är något man ska ta på fullaste allvar. Den där spandex-dräkten är ju inte ens rolig, så vad är meningen med The Darkness?

Mr. Snoid Oregistrerad 2004-01-21 23:04
 

Musik SKA kanske inte vara kul, men det KAN vara… Att ett par grupper som the darkness kommer upp varje år och sprider lite glädje skadas väl ingen av?? dessutom: så jävla kassa är dom väl inte?!?

johan Oregistrerad 2004-02-04 17:58
 

´man kan ju inte ha mera fel än du Fifi!The Darkness är helt underbara,skivan är fantastisk, de är nyskapande,Justins falsettsång är ju klockren och deras konsert var helt j-vla otrolig!!!Förresten är Justin den sexigaste mannen på denna planeten…

”We´re not here to be polite, we´re here to fucking rock!”

Justin Hawkins, Arenan 14/2

Emelie Oregistrerad 2004-02-16 20:43
 

Det finns ingen ny musik. Man tar intryck och blir inspirerad av den musik som redan finns sedan sätter man sin egen prägel på det man gör. Vilket The Darkness gör med finess. Det handlar om självdistans och humor men det fattar ju inte du som recenserat denna skiva. Jag såg dom live och dom rockade min pung till sjunde himlen!! Long live The Darkness!!!

Wiken Oregistrerad 2004-02-26 19:00
 

Jag har inga åsikter överhuvudtaget om Darkness, men hur kan Bjurman pissa på Darkness och sen stå och hylla E-type i schlagerfestivalen. Det är för mig helt ologiskt.

Pretto Pretto Pretto!

Hela Sverige är ett pretto-land.

A tendency to start fires Oregistrerad 2004-03-08 21:01
 

Håller med det som sagts innan här om Fifis inställning till att använda sig av den existerande musiken för att göra en skiva. Klart man hör varifrån Darkness fått sin inspiration. Precis som man hör vartifrån Håkan hellström fått sin ifrån, eller Nirvana eller Mars Volta. Jag gillar grejen de gör, precis som jag gillar det som Håkan eller tyskarna från lund gör. Varför är du så sur Fifi?

Bilbältet Oregistrerad 2004-03-12 15:12
 

Grym sågning !!!

(jag håller med)

Lysande !! Oregistrerad 2004-05-25 10:32
 

Vilken humorlös pretto recension, skaffa lite distans, det här är ju kass men det vet ju till och med killarna i bandet.

det är kul med pajasrock!

Medlem 2004-08-06 08:52
 

Råtha, vafan?

White Stripes har aldrig sagt att de inte snor någonting. det är för fan blues-rock, sen när låter inte bluesrock djävligt likadant. Annars tycker jag att den skivan de bestämde sig för att inte spela någon blues,några solon eller slidegitarr(white blood cells) är utomordentligt bra och originell. Det är väl ingenting direkt nytt, det kommer alltid finnas korta några ackords-låtar, men de gör det på ett unikt sätt. Jag älskar The White Stripes, men jag var också på The Darkness spelning och tycker faktist att skivan är riktigt underhållande. Partyrock för mig.

Medlem 2004-09-29 23:18
 

Håll käften själv! Visst håller ja med om att Justin inte låter som Freddie… men dels så har inte Justin bett att någon ska jämföra honom med Freddie, inte någon annan heller! Dessutom låter Freddie som en jävla skärring när han sjunger falsett, säger inte att han e dålig men, trackar du ner på mina största IDOLER, så trackar jag ner på dom du jämför dom med! Justin är en jätteduktig sångare och dom har verkligen många fans! Jag är en av dom största!

Ni borde faktiskt visa dom lite större respekt… dom är ett jätteseriöst band och dom kommer att finnas länge så dom e INGEN jävla ploj! Om du nu så ogillar dom så mycket varför lägger du då ut dom? Borde de inte va såna skivor som man gillar eller? Tycker du ska tänka på detta;

"INGEN föds utan fel"

Inte ens du!

FY FAN! Oregistrerad 2004-12-01 20:57
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig