dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Nappy Roots: Wooden Leather
Wooden Leather (CD) Nappy Roots
2003
Atlantic/Warner
6/10

Nämenvafan?

Lyssna

Sök efter skivan

Spår 13.

Så långt kommer jag innan ”Wooden Leather” straffar ut sig själv. Helt på egen hand. När Nappy-kollektivet baxar in alla Marshall-stärkare de kan hitta och headbangar loss till en ”Judgment Night”-marscherande rockriffsorgie.

Det är ungefär aldrig ett gott hiphop-tecken.

Med sin gospelfärgade sydstats-hiphop grävde Kentucky-sextetten på sina två första skivor ut en alldeles egen grop, precis bredvid Goodie Mob. De riktiga arvtagarna till Goodie-imperiet. Med ”Watermelon, Chicken & Gritz” fick de inte bara till ett av fjolårets bästa hiphopalbum, utan också ett av årets bästa album överhuvudtaget.

Höga förväntningar, om vi säger så.

Och så landar ”Wooden Leather” och, ja, når väl inte upp till förväntningarna om vi säger så. Men jag håller ut, med förhoppningen att det nog blir bra. Det blir bra. Förr eller senare. Sedan rusar ”War/Peace” (mer känt som ”Spår 13″) igång och sticker effektivt ihjäl alla överlevande små motståndsfickor av hopp som fortfarande finns kvar.

När den första chocken lagt sig är det bara att acceptera att Nappy Roots gått vidare. Utvecklat sitt sound. Det är bara att gilla läget och lyssna igen. Och då, ja då hör jag… fortfarande ett album som inte är i närheten av föregångaren.

Men mycket är sig ändå likt. Nappy Roots håller sig fortfarande långt borta från storstadsbetongen. Precis som hos Goodie Mob andas samtliga bilder i cd-häftet lantlig idyll snarare än drive-bys. Och sina bästa stunder är ”Wooden Leather” lika delar organisk hiphop och vackra gospelharmonier. Och med få undantag är det då Kentuckys mesta funkar bäst.

Lite ironiskt har de bästa låtarna i den gamla Nappy-skolan alla gäster som hjälper till med sången. I ”Roun' the Globe” är det Playas Black som rycker in, medan både ”Sick & Tired” och ”Push On” gästas av Anthony Hamilton som gör en fantastisk insats. Hans röst smälter perfekt in i den lätt vemodiga och tillbakalutade landskapet, sedd från en sydstatsveranda i ett sömnigt solnedgångssken. Det finns ett par pärlor till att hitta.

Men så finns det som sagt nya influenser också och två av dem är särskilt märkbara. Dels en smak av Saint Louis (säg hej till Nelly) och dels en smak av Atlanta-scenen och Timbaland. Saint Louis-bidragen känns allihop rätt trista, men överraskande nog har Briss lyckats långt bättre än vad jag trodde. ”Twang” är faktiskt en av albumbets bästa låtar med sin mellanöstern-studsiga Timbaland-disco.

Den här gången har gruppen även bjudit in Raphael Saadiq (för att fixa till några hitar, skulle en cyniskt lagd person kunna resonera) och han har lyckats förena det bästa hos Raphael Saadiq och det bästa hos Nappy Roots i ”Work in Progress”. ”Leave This Morning” är däremot betydligt svagare. Den funkar, men är långt ifrån det bästa han eller Nappy Roots gjort tidigare.

Men ja, så var det resten av låtarna som sagt. Och inte bara Spår 13, då. För mycket av materialet är lite för anonymt och trist. Men värre: jämfört med de tidigare skivorna känns det som om de den här gången försökt bli några andra än Nappy Roots. Som om de försökt göra en skiva som ska sälja istället för en ny Nappy-skiva.

Jag vet inte om det är någon ”tredje skivan”-förbannelse som drabbat gospelhiphopen, men precis som när Goodie Mob lämnade rötterna i södern och gav sig iväg på ett världspartaj känns Nappy Roots musik den här gången lite mindre angelägen. Visst. De har utvecklat sig. Kul för dem. Mindre kul för mig.

Södern finns kvar. Jag hoppas Nappy Roots hittar tillbaka dit nästa gång.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-09-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-04-13 15:58

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2168

17 kommentarer

ja

mats nyström Oregistrerad 2003-09-03 00:02
 

Nah, det var ju inte direkt det jag ville höra…

Ska lyssna på hela plattan imorrn sen får vi se om det blir nåt köp.

Mos Oregistrerad 2003-09-03 00:12
 

Ojdå. Den kommer med posten idag, jag antar att jag måste lyssna på den med såna där jobbiga öppna sinnen. Men det här var ju inte så roligt.

Karensdagsmannen Oregistrerad 2003-09-03 07:46
 

men BCQ då? Jag vill spanka Elissons ass!

nisse pisse aprikos pung Oregistrerad 2003-09-03 09:20
 

Nyhet: Iron Maiden kommer till Sverige i höst! Dom som gjorde låten 666. Köper man biljett genom dagens skiva?

Pär Oregistrerad 2003-09-03 10:29
 

Nyhet och nyhet….biljetterna släpptes den 18 augusti och de tog slut samma dag, så du är nog lite sent ute grabben

badlydrawnboy Oregistrerad 2003-09-03 10:37
 

..menar du att det var Maiden som gjorde den låten..? Snart säger väl någon att de gjorde Fear of the dark också..

zaphod Oregistrerad 2003-09-03 10:46
 

Jorå, det va de

Anonym Oregistrerad 2003-09-03 12:36
 

haha.. vad vore livet utan ironi..

mossa och stek Oregistrerad 2003-09-03 13:11
 

Pær: finfin meta ironi. Fight the power!

hans (i norskt blåstæll) Oregistrerad 2003-09-03 13:44
 

up the ironi!

p Oregistrerad 2003-09-03 14:15
 

Får vi se en recension på Mars Volta snart eller? Årets pretentiösaste platta hittils. Fast bra.

Laila Oregistrerad 2003-09-03 14:30
 

Jag fattar ingenting av den här recensionen. Rena grekiskan för mig. Ska man gå nån kurs, eller helt enkelt kasta in handduken?

Calle Oregistrerad 2003-09-03 16:28
 
muffeln Oregistrerad 2003-09-03 17:55
 

Usch! Det här tycker jag är dålig musik…

Bullit Oregistrerad 2003-09-03 23:27
 

Ola:

Vad menar du med ”Smak av Atlanta (säg hej till Timbaland?)

Orangutan Man Oregistrerad 2003-09-05 10:01
 

Orangutan Man: Att ”Twang” låter väldigt mycket Atlanta i största allmänhet. Dessutom låter den i synnerhet som en av de bästa Timbaland-låtar Timbaland aldrig har producerat.

Hmmm… När jag skrev det var allt jättetydligt, men nu när jag läser det är det inte alls särskilt tydligt. Så för att förtydliga: Timbaland har alltså inte rötterna i Atlanta, Georgia, utan i Norfolk, Virginia. Jag har ändrat i texten så att det förhoppningsvis är lite tydligare.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-09-05 13:38
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig