dagensskiva.com

48 timmar

Gästrecension

Calla: Televise
Televise (CD) Calla
2002
The Arena Rock Recording Co./Rykodisc
8/10

Känslodyningar

Lyssna

Sök efter skivan

Det finns artister man vill lyssna på för att få utlopp för den ilska, sorg, glädje eller vad det nu må vara för känslor man bär inom sig. Det är band som skriver låtar där dessa känslor initieras, accelererar, och sedan ställs på sin spets och som gör att man ibland nästan känner sig emotionellt dränerad efter att ha lyssnat på dem. Det behöver inte alls till storslagna arrangemang för att åstadkomma detta utan kan ibland räcka ganska små medel. Sättet att frasera ett ord. Böjning av en ton på en halvdistad gitarr. En ensligt återkommande hook. Men det skall väcka någonting i mig. Få mig att känna.

Som när Eddie Vedder (Pearl Jam) i slutet av live-versionen av ”Black” från ”Live in Atlanta” skriker ut ”I don't think these people understand that we belong together!”. Smått plågad och definitivt i desperation. Eller Jon Davis (Korn) smått epileptiska utbrott där orden bubblar upp och spottas fram och man börjar inse att gränsen mellan ilska, frustration och galenskap så sakterliga börjat suddas ut. Och när Thom Yorke (Radiohead) sprött och i halvfalsett sjunger de sista raderna ur ”Fake Plastic Trees”, då ryser jag fortfarande ibland…

Men när de stora överväldigande känslorna är över (vilka de än nu var). När lugnet åter lagt sig över dig och du tycker dig nästan kunna sträcka ut handen och ta på tystnaden. När du inser att det stora rummet är tömt på allt folk, så när som på dig själv och din älskade, och din kropp talar om för dig precis hur trött du egentligen är och du nästan inte vet om de skälvande andetagen som ekar mellan väggarna tillhör dig eller den andra utmattade själen i rummet.

När det är över.
När stormen bedarrat.
Det är då.
Det är då du hör tonerna av Calla.
Och du älskar vad du hör!

Någon verkar ha gjort sångaren, och tillika textförfattaren i denna Texas-originerade och numera New York-baserade trio, Aurelio Valle väldigt illa. På det första spåret på skivan, som för övrigt rymmer 10 stycken låtar, sjunger han till exempel raden ”I can get the same effect, if you strangle me…”. Men han låter inte arg eller förbannad utan snarare uppgiven och med en liten släng av en nyfödd objektivitet.

Genomgående för alla låtar är också en känsla av rofyllnad men som man ganska snart upptäcker rymmer så mycket mer. Under ytan bubblar fortfarande känslorna upp, men denna gång mycket svagare än i sin första tappning. Som om de endast vore dyningar av något som varit. Där finns ilskan, besvikelsen, bitterheten, saknaden, men också kärleken och passionen. Valle omsöm viskar fram orden med en stämma som man ibland befarar skall brista, men hela tiden klarar sig, och ömsom tar han i så mycket han förmår för stunden. Men som jag skrev, detta är endast dyningarna och han orkar helt enkelt inte mer än så här just nu. Men sångerna måste sjungas ändå.

Musikaliskt handlar det om ganska sparsmakade arrangemang med bas, gitarr och trummor och ibland med inslag av en del effekter och tillsammans med sina bandkollegor Wayne B. Magruder och Sean Donovan skapar Aurelio Valle en luftig och spänstig, om än mörk och drömsk, ljudbild som känns väldigt välgjord just på grund av det utrymme varje instrument tillåts få. Ibland kan man få en känsla av att musiken trevar sig fram och inte riktigt vet vart den skall ta vägen men den leds alltid rätt av malande basgångar och fasta rytmer.

Jag skulle vilja dra paralleller med deras musik för att ge er någonting mer att relatera till och i press-releasen beskrivs de som ”Post My Bloody Valentine make up music… that you listen to at 3am.”. Tja, varför inte? Eller kanske som om Massive Attack gått och skaffat sig ett par gitarrer och istället dragit ur några sladdar för det finns lite av den mörka och dunkla känsla som huserar på ”Mezzanine”-albumet och trip-hop-referenserna är faktiskt inte så långt borta som man skulle kunna tro när det gäller ett amerikanskt gitarrbaserat band. Och apropå det sistnämnda; kanske är det så här som B.R.M.C. hade låtit om man hållit dem vakna tre dygn i sträck och sedan bad dem framföra något?

I vilket fall…

Calla är kärlek och passion.
Calla är mellankoli och sorg.
Och väldigt vackert.

Och det är när ni båda sitter där på golvet halv fyra på morgonen ackompanjerade av nattens dyningar och hör outrot till ”Don't hold your breath”, eller kanske till ”Televised” för att sedan avnjuta det sista spåret ”Surface scratch” innan ni båda faller i sömn, som ni förstår varför jag ger denna skivan 8/10.

Och jag tror att ni kommer hålla med mig.

Henrik Claesson, sommargäst

Publicerad: 2003-08-16 00:00 / Uppdaterad: 2003-08-16 00:00

Kategori: Dagens skiva, Gästrecension, Lördag, Recension | Recension: #2142

18 kommentarer

skaffe ett liv

suck Oregistrerad 2003-08-16 00:30
 

tredje.

Bra recension.

trea Oregistrerad 2003-08-16 00:33
 

fjärde.

Bra. Mycket bra.

More.E.Sea Oregistrerad 2003-08-16 00:51
 

höhöhö, först va? hohoho

who? Oregistrerad 2003-08-16 01:06
 

Arena Rock brukar vara pålitliga vad gäller bra grejer. Måste nog kollas upp…

JL Oregistrerad 2003-08-16 01:44
 

recencera AFI´s senaste!!!!!

åtta Oregistrerad 2003-08-16 02:45
 

Henrik Claesson = Cassius Clay? (av pretantionerna gissar jag)

sherlock Oregistrerad 2003-08-16 09:37
 

Jag tycker att det låter ganska vackert…

maria Oregistrerad 2003-08-16 09:49
 

jag förstår inte varför ni inte recenserar några av Edith piafs alster. varför inte liksom?

Hon är ju bra.

non je ne regrette rien Oregistrerad 2003-08-16 11:25
 

Cred för att Jonathan Davis nämndes i recensionen.

Icepick Oregistrerad 2003-08-16 12:10
 

Väldigt bra skiva. 7/10 kanske, men jag har inte hunnit lyssna in mig tillräckligt kanske. Första delen av skivan känns lite starkare.

Bra recension!

dog door Oregistrerad 2003-08-16 14:56
 

Bra recension, trots att det kanske inte låter som om det skulle falla mig i smaken… ”Calla är mellankolli”

Men som sagt en bra recension som får mig att nästan vilja införskaffa skivan i alla fall.

passar dessutom på att hålla med åtta om att en recension av AFI hade varit på plats.

Colon Oregistrerad 2003-08-16 15:48
 

Är det maxim som gjort recensionen?

watson Oregistrerad 2003-08-16 21:56
 

seg recension. halva var ju bara en uppsats om känslor

pelle Oregistrerad 2003-08-17 12:16
 

Bra skrivit om en grym skiva. Och 79:- på Ginza är ett FYND

My Name Is Prince Oregistrerad 2003-08-18 00:33
 

Henrik, är du säker på att du inte ska bli (låt-)författare? Synnerligen välskrivet!

Malin Oregistrerad 2003-08-18 09:44
 

Den som vill höra hur Calla kan ladda ner följande låtar från insound (2 från Televise och 2 från skivan innan, Scavangers):

http://www.insound.com/mp3/download.cfm?mp3id=752 – Fear of fireflies (Scavangers)

http://www.insound.com/mp3/download.cfm?mp3id=753 – Traffic sound (Scavangers)

http://www.insound.com/mp3/download.cfm?mp3id=1486 – Don't hold your breath (Televise)

http://www.insound.com/mp3/download.cfm?mp3id=1644 – Televised (Televise)

Insound är för övrigt värd att kolla in ändå (http://www.insound.com). Mycket bra nerladdningsbar musik.

Henrik Claesson Oregistrerad 2003-08-20 11:06
 

Som väntat var det inget för mig…

Colon Oregistrerad 2003-08-23 16:22
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig