dagensskiva.com

48 timmar

Text

Tio tokbra, 2003-08-12

Jodå. Det är kul med listor. I brist på bättre att göra blir det en till. Tio väldigt bra grejer, i ingen särskild ordning alls.

01. Richard X ”Presents His X Factor: Volume 1″ (Kommande album)
Ännu ett bootleg-album. Men alla som återanvänder ”Walk On By”, ”Obsession”, ”The Finest”, ”Freak Like Me”, ”Ain't Nobody” och ”You Used to Hold Me” samt arbetar med Kelis, Sugababes, Caron Wheeler, Tiga, Jarvis Cocker och nästan-Popstars-bandet Liberty X är värda respekt.

02. Elton John ”Are You Ready to Love? (Ashley Beedle's Love and Protection Mono Edit)” (Vittolva, 2003)
Okej, kanske inte tidernas största omstöpning, men en bra låt är en bra låt och Ashley Beedle är Ashley Beedle. Och så lite schyssta wacka-wacka-gitarrer, förstås.

03. Outkast ”Ghetto Musick” (Singel, 2003)
Det största som hänt hiphopen den här sidan ”Pony”. Big Boi och Dre är fullständigt galna förstås. Precis som alla banbrytande funkare.

04. Frankie Knuckles ”Motivation” (Album, 2002)
Hur? Jag bara frågar: Hur kunde jag missa den här förra året? Sjuttiofyra minuter gospelhouse ihopmixade till en enda lång hureremöjligt-jättefest i regi av housens gudfader. Om Gud finns låter han nog så här.

05. Dead Prez ”W-4″ (Albumspår, ”Revolutionary But Gangsta”, kommande album)
Kommer ett album den här gången? Ingen vet. Men eftersom Kraftwerk faktiskt lyckades leverera i år kanske inget är omöjligt. Den som väntar sig en ny ”Let's Get Free” kommer bli besviken, men här finns ljusglimtar. Vemodiga storstadsbluesen ”W-4″ kommer att få skallarna att muttra om r'n'b-sellouts, men för alla andra är det stor musik.

06. Fannypack ”So Stylistic” (Kommande album)
Jadå. Tre tonåriga tjejer från Brooklyn som plockade från ”Becoming Wannabe” med sitt halvtaffliga rappande. Men vad gör det när musiken är ett enda stor jättedykning i calypsoelectro, Miami Bass, hiphouse och nittiotalets tidiga eurodance. Skits där de snackar om killar, ringer mamma och ber om väckning, diskuterar vad de vill avbildas som på omslaget (sjöjungfru, kanin) och grälar i största allmänhet. Dessutom börjar en av låtarna med ”This is our least favourite song on the album. We're sorry”. Tillsammans med Northern State något av det roligaste i hophop-väg i år. Skallarna hatar det här förstås.

07. Cunninlynguists ”Sloppy Seconds vol. 1″ (Mixtape, 2003)
Inte nog med att de fått till ett av årets bästa album, nu ger de oss en av årets bästa mixtapes. Ett måste, tillsammans med Bubba Spraxxx mixtape.

08. D.Kay ”Devotion” (Tolva, 2003)
Ta syntslingan från DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince ”Summertime” och refrängen från Ten City magiska ”Devotion”. Kranka upp allt till 170 bpm, släng in en massa d'n'b-trummor och dansa som en tokig hela natten lång. Soul:r har gett oss oförskämt bra, själfull drum'n'bass senaste åren.

09. Dub Taylor ”Sweet Awakening” (Albumspår, ”Experience”, kommande album)
Förförisk och sval house man aldrig vill ska ta slut.

10. David Banner feat. Pastor Troy ”Fuck 'Em” (Albumspår, ”Mississippi – The Album”, 2003)
Ibland behöver man inte säga mer.

Ola Andersson

Ola Andersson

Publicerad: 2003-08-12 19:09 / Uppdaterad: 2003-08-12 19:09

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig