Gästrecension
- Milton's (CD) Milton Nascimento
- 1989
- Columbia
Med ett hjärta lika stort som Amerika
Lyssna
Externa länkar
- Officiell sajt
- På portugisiska. Dags att gnugga språkknölen.
- Gilberto Gil
- Milton samarbetade med en annan stor brasiliansk artist, tropicalisten Gilberto Gil, på skivan "Gil & Milton" från 2000. Här är hans sajt.
När jag var liten hade vi en hund som hette Milton.
- Efter hästen? Brukade folk fråga, det fanns en hopphäst som var populär på den tiden som hette likadant.
- Nej (vem i hela världen namnger en hund efter en häst?), efter Milton Nascimento.
- ???
Hästen Milton är tydligen mer berömd i Sverige än Nascimento är, men sångaren Milton är sedan länge en av Brasiliens största artister och internationell stjärna inom brasiliansk pop och jazz. Han har spelat in skivor ändå sen slutet av sextiotalet och håller fortfarande på idag, naturligt nog med skiftande resultat genom alla åren.
Anledningen till att han var värd att uppkalla en av mina familjemedlemmar efter var en enda skiva, ”Milton's” från 1989. Pappa hade den på kassettband, avspelad från nåns LP. Det var då allt han, eller jag, hade hört av Milton. Först nu när jag har skivan på cd vet jag vad låtarna heter. Inte för att det spelar nån större roll.
Många av låttitlarna på skivan är på engelska, men texterna är på världens vackraste brasilianska portugisiska, eller ordlösa variationer på ”irarererirariro” och ”lalalalala”. Några ord förstår jag, som de om att Milton aldrig är en främling i San Vicente, Amerikas hjärta. I det inledande spåret, skriven till skådespelaren River Phoenix, förstår jag nästan ingenting av orden, men exakt vad han menar.
”Milton's” är en mjuk och nära skiva. Ljudet byggs oftast upp av lätta lätta rytminstrument, akustisk gitarr, bas, ofta är Herbie Hancocks jazziga piano med. Och så Miltons röst.
Alltifrån nästan ljudlösa gurglanden och stönanden i bakgrunden, till varma kärleksord, till en ljus röst som är så tunn och spänd så den nästan spricker. Bara nästan.
Milton är en av de där sångarna som aldrig riktigt tar i från maggropen när de sjunger, men som ändå lyckas uttrycka precis allt. En låt som ”Good Fruit” försvinner nästan för den är så lätt och tunn, men det gör den inte mindre innerlig. I Miltons egen ”La Bamba” stegras tempot, men istället för en stor batteria finns bara några få musiker med fjäderlätta handlag och tillsammans med Miltons falsett och tävlande kör skapar de någon slags oförlöst sambaeufori.
Kanske är det i spänningen mellan det mjuka, lätta och den känslokraft som aldrig riktigt får utlopp som magin med ”Milton's” uppstår. Kanske är det bara den oändligt vackra och kärleksfulla rösten. Alldeles säkert skulle skivan inte nå särskilt långt om den inte innehöll så fina melodier. ”La Bamba” är bara ett exempel, en annan favorit är ”San Vicente”, som Milton spelade in första gången redan, såvitt jag vet, 1972. Eller lyssna på ”lalalalalalalalalala”-sjungandet i ”Like Us”. Eller ”Sock Ball, Marbles” där den mest smittande slinga visslas fram.
Den vars hjärta Milton Nascimento inte lyckas smälta med sin sång, den har inget hjärta i kroppen. Milton behöver inga yviga gester, inga stora ord. Det räcker med ”iroro rirariroro irirere rira riro”.
Publicerad: 2003-06-21 00:00 / Uppdaterad: 2003-06-21 00:00
21 kommentarer
?
#
1. Vilket namn är Malena känd som på DSC
2. Är Malenba snygg. Förlåt men jag(vi killar/män undrar faktist). Så patetiska är jag(vi?).
#
bra recension! en dag ska jazzen komma till mig eller jag komma till den, tills dess får jag försöka hålla denne man i åtanke.
#
Bra och intressant recension! Kul att läsa om en skiva som kanske inte är lika ”uppenbar” som många andra sommargästers.
#
Både flott och opretentiös recension. Rolig läsning!
Just tell me that you'll dance at the end.
#
det här verkar intressant. men vilket alias har skribenten på forumet?
#
Bra bra bra!
Och bonusinfon!
Oj oj flicka, jag tror jag är kär…
Har tyvärr aldrig hört talas om honom (vilket i mitt fall inte säger mycket…). Men bara namnet ”Nascimento” borgar för kvalité (Edson Arantes do N….).
Skall kollas upp.
#
[lyssnade på Dexy's när jag läste recensionen]
#
men deftones då??
varför inte…
#
Orka bara läsa ”Med ett hjärta lika stort som Amerika” och tanken slog mig. Har Amerika ett hjärta överhuvudtaget?
#
Är det bara jag, eller är alla (manliga) dsc-besökare väldigt desperata kåtbockar?
#
amerika kanske inte har ett hjärta, men själva landytan är stor. lika stort är miltons hjärta, menar hon väl.
#
Här skriver någon en svinbra recention och allt ni undrar om den som skrivit den är snygg eller ej. Det är ju så att man får AIDS. Stick och brinn med er.
#
Amerika är inte samma sak som USA, bara så ni vet.
#
Vad tråkigt det måste vara att vara panikvänster som ser världen i svart och vitt…
”Öhhh, Amerika kan väl inte ha något hjärta, heller?!?!”
Sorgligt…
#
alla människor här är inte som htlb. jag blev bara nyfiken på musiken. låter som sommarjazz?
#
Är det alias som gjort recensionen?
#
Det finns väl inget som säger att denna skribent är aktiv på forumet? Alla kan bli sommargäst och man är ”DSC- besökare” bara man läser recensioner och struntar i forumet.
#
…men Statemachine då? *snyft*
#
En vild gissning:
Marlena förälskade sig i olycklig kärlek och litteratur; varpå hon döpte sin hund till Milton (efter mannen som skrev Paradise Lost). På senare år går hon ner sig i Hellström, som berättar om hur fantastisk musik som görs i Brasilien i var och varannan tidskrift. Marlena läser och tar efter. Numera är byrackan döpt efter en brasse.
#
Köp även Milton Nascimentos mästerverk ”Courage”. Fantastisk skiva.
#
Kommentera eller pinga (trackback).