dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sepultura: Roorback
Roorback (CD) Sepultura
2003
SPV/Sound Pollution Distribution
7/10

Groove

Lyssna

Sök efter skivan

Inledningen på öppningsspåret ”Come Back Alive” får mig att tänka på ”Refuse/Resist” från 1993 års ”Chaos A.D.” Övergången till tvåtakt förvånar och glädjer mig. Det är lite krut kvar i Sepultura fortfarande!

Sepultura har likt Metallica levt två liv; före och efter den svarta skivan i Metallicas fall och före och efter Max Cavalera i Sepulturas fall. Jag ska inte sticka under stol med att jag fortfarande håller tiden fram till breaket med originalsångaren som den bästa. Plattor som ”Chaos A.D” och ”Roots” betecknas av mig som moderna klassiker som bör finnas i var mans skivsamling om man har nån dragning åt musik av det hårdare slaget.

Efter Max plötsliga avhopp stod ett stort utrymme att fylla och mannen som fick jobbet var Derrick Greene. Första plattan med honom, ”Against”, markerar starten på ett nytt kapitel och ett nytt sound i Sepulturas historia. Kapitlet gick vidare med ”Nation” och soundet förstärktes, men jag tycker varken ”Against” eller ”Nation” var några höjdarplattor. Det saknades en enhet, det lät splittrat och jag var tyvärr på väg att anse Sepultura som ett avslutat kapitel. Ett bolagsbyte senare verkar gnistan ha återkommit för Sepultura låter angelägnare än på länge.

Tvåtakten i inledande spåret överges ganska snart till förmån för det groove och gitarrljud vi har lärt känna igen Sepultura för på de senaste utgåvorna. Skillnaden mot de föregående är att det numera märks tydligt att Derrick klivit in i rollen som frontfigur för Sepultura. Låtarna känns mer enhetliga och hans röst gör sig bra mycket bättre med det nya materialet. När han häver ur sig ”All Lost, We Are All Lost” i ”More Of The Same” finns en efterlängtad pondus i hans röst som bådar gott.

Trummorna har alltid varit en central bit för Sepultura. Igor Cavalera är fantastiskt kompetent trummis och hans brasilianska rötter märks av i musiken och har karaktäriserat Sepultura sedan ”Roots”. Tribaltakterna är fortfarande i allra högsta grad närvarande och det är faktiskt ganska sällan som Igor ligger på ett vanligt rakt komp. Den lekfullhet han utstrålar när han vandrar på trummor och cymbaler är smittande. Det svänger. Tillsammans med basisten Paolo Pinto utgör han rytmsektionen i Sepultura och med de åren dessa två herrar har i ryggen kan ni ana att detta är tajt.

Den stora frågan folk fortfarande ställer sig är huruvida detta är något som håller samma klass som något Max var med på. Frågan känns inte speciellt aktuell längre. De kan inte återskapa ”Chaos A.D” eller frammana samma tyngd som de gjorde på ”Roots”. Det betyder ändå inte att detta är dåligt. Kanske är det dags att acceptera att Max är borta. Det är ett nytt kapitel och det är Derrick som står för sången. Visst är Max en fantastisk sångare, men det som presteras på ”Roorback” går heller inte av för hackor. Sepultura av idag står på egna ben och lutar sig inte på gamla meriter.

Öppnande ”Come Back Alive” är redan en favorit i mina öron, drivet finns, refrängen och snabbheten. Sedan dras det ner på tempot till förmån för groovet och det har jag lite svårt för, jag gillar fart. Avslutningen på låten ”The Rift” där Igor rullar på dubbelkaggar med snygga break är en höjdpunkt. Solot i efterföljande, lite lugnare ”Bottomed Out”, där Andreas Kisser spelar solo på ett så melodiöst sätt som jag inte hört från hans sida sedan ”Arise” är en annan bland höjdpunkterna.

”Roorback” är ett klart framsteg jämfört med de senaste givarna från Sepulturas sida, men jag vill ha mer fartdängor. Groovet har de redan, se till att få in lite mer fart också.

Tomas Lundström

Publicerad: 2003-06-19 00:00 / Uppdaterad: 2003-06-19 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2053

23 kommentarer

mohahaha, först!

ijah Oregistrerad 2003-06-19 00:11
 

by the way, en 7:a? sepultura e sjukligt dåliga i alla väder! varför?

ijah Oregistrerad 2003-06-19 00:12
 

nja…

Kalle Oregistrerad 2003-06-19 00:21
 

ijah: Utveckla. Vad är din favoritmusik, Håkan Hellström?

watcher of the skies Oregistrerad 2003-06-19 00:34
 

Håkan, Kent, The smitts, dexy´s, Millencolin…durå?

ijah Oregistrerad 2003-06-19 01:04
 

jag ville bara veta om kommentaren kom från ett metallhuvud eller ej.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-06-19 01:28
 

ijah: hur smart va den där kommentaren egentligen?

boris Oregistrerad 2003-06-19 02:44
 

riktigt bra recension som gor mig ganska nyfiken pa skivan.har ju inte lyssnat pa sepultura sedan 1996 eller sa.

Eilert Oregistrerad 2003-06-19 05:48
 

Hah! ijah… vilken löjlig kommentar… väx upp, skaffa jobb, skägg o allt som hör till… ägd!

Iaf… tyckte att Roots skivan var det bästa sepultura presterat… efter att Max lämnade dem för att starta ett nytt band.. soulfly, har jag inte längre lyssnat på dem så mycket. Isället gick jag över till att lyssna på just soulfly. Som sagt ”Against” var ingen höjdare o även jag gav upp hoppet om sepultura… Men nu blev jag lite sugen på att ta en titt på de gamla rävarna igen..

bra recension förresten..

SOULFLY Oregistrerad 2003-06-19 07:18
 

Det är lite märkligt det där. Det fanns stunder när jag lyssnade på förra plattan, ”Nation”, fanns det stunder då jag kom på mig själv med att tänka ”det här låter ju nästa som Sepultura”. Märkligt.

Som så många andra anser jag ”Roots” och ”Chaos A.D.” var hörnstenar i varje metalskalles skivsamling. Vare sig Soulfly eller Sepultura har kunnat skapa något riktigt bra sedan ”Roots”. Så är det bara. Efter att ha läst recensionen ska jag dock ta mig tiden till att lyssna och se om det här kan vara något att ha.

SOULFLY: tycker du på allvar att senaste Soulfly-plattan är bra? Tycker den är helt patetisk. På de två första finns det i alla fall tendenser till bra låtar.

Martin Oregistrerad 2003-06-19 08:35
 

Själv har jag inte lyssnat på Sepultura efter Chaos AD. Tyckte inte om Roots alls och det jag har hört från de med Derrick på sång har inte direkt varit upphetsande. Såg näromdagen en video på ZTV, singeln från senaste skivan, och den var rätt hemsk. Men efter att ha läst denna recension kanske man ska ge de en chans ändå.

Jocke Oregistrerad 2003-06-19 08:43
 

Martin: Nej.. du syftar på skivan ”3″ eller hur… nej.. tycker inte den är ngt vidare.. finns ett par låtar som är ok… tycker även att deras andra skiva är rätt tråkig med en del toppar. Deras debut är däremot grym…

Anledningen till att jag bytt från sepultura till soulfly.. var max cavaleras… han är ju helt enkelt bäst… nästan iaf. Men d är tusen ggr bättre än sepulturas 2 senaste alster… obs! ej denna inräknad!

svarar det på din fråga?

SOULFLY Oregistrerad 2003-06-19 10:13
 

Kalas! Den här skivan ska jag definitivt kolla in. Bra recension, kul att ni tar in högkvalitativ metal som den här skivan.

Sepultura gjorde tilsammans med Max världens bästa hårdrock.

kung louie Oregistrerad 2003-06-19 10:55
 

Härmed kräver jag att varje recension hädanefter skall innehålla följande mening ”rullar på dubbelkaggar med snygga break”.

Metallmannen Oregistrerad 2003-06-19 12:15
 

brabra, ta nu och recensera nya NOFX!

dollfuss Oregistrerad 2003-06-19 17:52
 

brabra, ta nu och recensera nya NOFX!

dollfuss Oregistrerad 2003-06-19 17:52
 

men vaddå det är ju en dålig skiva.lyssna bara på vapen & ammonution.melodier, texter, musik…allt som man kan önska!

ijah Oregistrerad 2003-06-19 20:14
 

>>>ijah: popsnören skall inte diskutera metall.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-06-19 20:47
 

för att popsnören ser ljuset bortom mörkret eller kanske inte ens ser mörkret.väx upp istället så kan vi diskutera sen!

ijah Oregistrerad 2003-06-19 22:42
 

ijah: om du inte gillar metall är den här avdelningen inte rätta platsen att racka ned på genren som sådan.

watcher of the skies Oregistrerad 2003-06-19 23:04
 

inte hört sepultura.

nofx? dagensskiva borde hålla sej ifrån skränig californiapunk.. recensera riktig punk istället.

bra skrivet btw

palm Oregistrerad 2003-06-19 23:24
 

ta bort de två sista orden så blire likadant

ijah Oregistrerad 2003-06-19 23:25
 

Det är bara flickor som lyssnar på Kent och Håkan Hellström.

the shape of punk to come Oregistrerad 2004-04-03 12:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig