dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Grandaddy: Sumday
Sumday (CD) Grandaddy
2003
V2/Bonnier Amigo
8/10

Silicon Valley-country

Lyssna

Sök efter skivan

”Blue Velvet”, David Lynch, 1986. Slutscenen.

Kyle MacLachlan och Laura Dern har överlevt sina strapatser i mörkret vid stadens utkant och är tillbaka bland vita spjälstaket, nyvattnade gräsmattor och brandmän som brett leende vinkar i slow motion. En liten fågel, en rödhake, landar på fönsterbrädet och bilden av förortsidyllen är lika vykortslik som den är välkoreograferad.

Men.

Men om man tittar närmare ser man att fågeln egentligen är en mekanisk attrapp, på utsidan klädd med fjädrar men med kugghjul och mekanik under skalet. En slags förvillande illusion, en sista brasklapp om att allt kanske inte alltid är vad det förefaller vara.

Pang. Grandaddy på pricken.

Om man verkligen lade manken till så skulle man nog kunna stämma skäggmurvlarna från Modesto, Kalifornien, för bedrägeri. Eller åtminstone falsk marknadsföring. Eller något.

För det är ju så med Grandaddy. Det är ju så med deras musik: den seglar under falsk flagg och saker och ting är aldrig vad de tycks vara vid en första anblick. När Jason Lytle, Tim Dryden, Kevin Garcia och Jim Fairchild traskar in i din farstu, med truckerkepsarna bakskjutna i nacken och hillbillyskäggen utbredda som solfjädrar så tänker du, ”psykotiska mormoner.” Du tänker, ”Pick-up-körande-Jerry Springer-moonlightin'-white trash.”

Men du har bara gått på en nit igen.

Faktum är att ett mer sofistikerat band får man leta efter.

På ”Sophtware Slump” tog man i så att hjärnskålen nästan klövs i ansträngningarna att envetet förstöra varje tillstymmelse och ansats till en trallvänlig melodi: dränkte det i kakafoni eller vände partitur bak och fram och ut och in tills var och varannat spår brännmärkts för evigt med det jättelika järn som skribentkåren märkt ”PRETTO” (just det, med stora bokstäver).

”Sumday” är en mer lättlyssnad skiva än dess föregångare. Men samtidigt inte.

Hela tiden flyter musiken med allt det logiska flödet hos programkoderna som strömmar ut i fiberoptiska kablar genom tomma korridorer i Silicon Valley. Det är fluffiga ljudmattor, utsirade med lågmälda detaljer – lite speldoseklingande keyboardplink här, lite Converse-hasig gitarrdist där – och allt är broderat över ett fabrikat av uppgiven, slokörad vemodighet.

För under de dåsiga, sockervaddsinspunna slingorna vilar en kärv krasshet, som vassa glasskärvor från krossade Dr Pepper-flaskor förrädiskt dolda bland tuvorna på en smaragdgrön gräsmatta. En vetskap om ett resignerat accepterande.

För Jason Lytle drömmer: han drömmer om en enslig, timrad stuga uppe i bergen, inkapslad i lummig lövskog med en porlande bäck utanför fönstret. Men han är fast, instängd i ett högteknologiskt samhälle han inte förstår. Han är inlåst bakom surrande hårddiskar och flimrande monitorer och fjättrad av SCART- och TP-kablar.

På förra plattan sjöng han om en ”Broken Household Appliance National Forest”, där diskmaskiner låg i drivor i gröngräset och ugglor flög in och ut genom ugnsluckor. På ”Sumday” heter närmsta släktingen ”The Group Who Couldn't Say”, en bitterljuv berättelse om några företagsdrönar som är så uppslukade av karriär och framgång och saker man kan beställa i postorderkataloger att de helt glömt hur det är att vara utomhus:

”And Darryl couldn't talk at all
He wondered how the trees had grown to be so tall
He calculated all the height and width and density
For insurance purposes”

I texthäftet till ”Sophtware Slump” fanns en väldigt talande bild av en kille iförd cowboyhatt och en keyboard under armen. Alla ord eller beskrivningar blir överflödiga. Grandaddy är ett Flying Burrito Brothers (eller, ännu hellre, Beach Boys, men då funkar inte liknelsen lika bra) uttvingade på informationsmotorvägen.

Synd bara att det tidigare så uppfriskande maskineriet börjar svacka olycksbådande mot slutet, dess bakvagn släpar tungt i marken i kurvorna och lämnar ett bälte av muttrar och kugghjul efter sig som mekaniska inälvor. Den avslutande trion ”OK With My Decay”, ”The Warming Sun” och ”Final Push to the Sum” utgör kort sagt en allt annat än värdig final på en platta som i min bok kommer skrivas deras bästa hittills.

Fan.

Start to fade right here…

Kristofer Ahlström

Publicerad: 2003-06-13 00:00 / Uppdaterad: 2003-06-13 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2027

21 kommentarer

Där ser man!

Typografen Oregistrerad 2003-06-13 00:02
 

eraserhead.

gusc Oregistrerad 2003-06-13 00:02
 

Jag håller nästan de tre sista spåren som den bästa delen av skivan…”Final push to the sum” är en väldigt vacker låt…

Åge Oregistrerad 2003-06-13 00:15
 

Jag skippade första stycket eftersom jag inte sett filmen än och vill inte veta slutet. Kan man läsa det eller ska man vänta till efter filmen setts?

Ghwomb Oregistrerad 2003-06-13 00:19
 

Hopplöst pretto recension. Jag brukar inte klaga, men det blir för mycket krystade liknelser. Det räcker med skivan. Fast kul att den fick 8.

Peter Oregistrerad 2003-06-13 00:26
 

Kristofer är kung på DS. Han har helt klart den mest vässade stilistiken och de högsta ambitionerna. Alla hans recensioner är storslagna epos, eller vill vara det, vilket i sig är fullt tillräckligt för att vara bäst. Jag tar av hatten trots att Kristofer har varit den skribent som jag avskytt mest i hela världen. Inte för att han någonsin har skrivit dåligt men när han skrev för Musiklandet tyckte jag att han hade en dryg, arrogant och osympatisk ton i sina krönikor. Men nu känns han ödmjukare och jag kan äntligen beundra ohämmat för hans PERFEKT skrivna recensioner. (Ända invändningen jag har, och den är väldigt liten, är att Kristofer har skrivit den här recensionen kanske tre gånger redan. Jag syftar på filmreferenserna. Men å andra sidan, är man kung och måste sno idéer (för det måsta man alltid när man är maratonskrient, det ligger i sakens natur) så är det väl klart att man snor från sig själv i första hand eftersom det inte finns någon bättre. Fuck it, glöm den här invändningen.) Kristofer, jag skulle sätta pengar på att du går en bländande framtid till mötes.

Piotr Oregistrerad 2003-06-13 00:45
 

skitbra recension..

ännu bättre skiva, ”now it's on” är min låt sommaren 2003!

dryghuvet Oregistrerad 2003-06-13 01:26
 

lite väl mkt anmärkningar för någon som skiver parenteser inom parenteser.

Anonym Oregistrerad 2003-06-13 02:21
 

Piotr´har rätt. Skitbra recension. Lite lång bara.

Griff Oregistrerad 2003-06-13 07:12
 

vilket problem har du med nästade paranteser?

bwd Oregistrerad 2003-06-13 07:54
 

jag gillar recensionen (och älskar skivan) men den inleds väl likt Sonic-recensionen, även om Kristofer gör det ännu snyggare och går liksom Lynch ännu längre ner i den amerikanska (mar)drömmen… jag hoppas att det är en tillfällighet, och ingen stöld av en bra liknelse…

henko Oregistrerad 2003-06-13 10:42
 

Denna skiva ska nog köpas. Recensionen var ganska usel, bara massa metaforer och onödiga formuleringar. Känns som recensenten vill stila och trixa, det håller inte. Håll det lite enklare nästa gång. Ibland känns det som om skribenterna på ds har komplex för att dom inte kommit längre i sin karriär en en gratis sida på internet, men misströsta ej, alla måste börja någonstans.

Phille Oregistrerad 2003-06-13 11:54
 

Ser du något fel med en gratissida på internet? Vad måste man göra som musikskribent för att man ska ha ”kommit långt i karriären”?

Steyr Oregistrerad 2003-06-13 12:38
 

Verkligen inte, hela konceptet är ju kanon.

Långt i karriären, hmmm. Tjäna pengar är väl en fördel?

Phille Oregistrerad 2003-06-13 13:27
 

Bra recension. Inte pretto alls. På vissa verkar det som det vore negativt att tänka till innan man skriver.

Själv har jag inte denna skiva än. Jag var väldigt peppad tidigare, men så hörde jag spåret på Sonicskivan och blev lite beskiven. Jag ska dock köpa den så fort pengar finns.

fileunderwater Oregistrerad 2003-06-13 17:08
 

spåret på sonic-skivan är den sämsta låten på grandaddys nya. man tröttnar på den efter andra lyssningen.

talande att det är just den som sonic väljer (ja, jag har inte så mycket övers för en del av recensenterna där. två av dom får gärna stanna på aftonbladet)

gfgg Oregistrerad 2003-06-13 20:02
 

Bra recension,sen verkar det som om en del personer som inte kommit någon stans allas i karriären gillar att gnälla på dom som skriver för internet-sidor. Stackars dom.

Krossa Jantelagen Oregistrerad 2003-06-13 20:04
 

jag håller med om att skivan är deras bästa men att Software slump skulle vara svårlyssnad, VA? knappast enligt mig fast denna är ännu mer direkt

jonny vogel Oregistrerad 2003-06-16 16:44
 

Sophtware är bättre, men inte så värst svårlyssnad väl? Hewlet's Daughter är ju en klockren hit.

pkg Oregistrerad 2003-06-16 17:27
 

var det här verkligen en recension?

sami Oregistrerad 2003-11-28 13:16
 

sami: nej, det är en dåligt skriven dikt.

christopher Oregistrerad 2003-12-30 21:50
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig