Recension
- Mit Gas (CD) Tomahawk
- 2003
- Ipecac
Till mörkrets hjärta
Lyssna
Externa länkar
- Ipecac
- Bolaget som ägs till hälften av Mike Patton, och som ger ut Tomahawk.
- Mr. Bungles Gula sidor
- Inte helt uppdaterad, men kul läsning.
- Melvins
- Hemsidan som saknar innehåll. Leder till ett par ställen. Till Ipecac bland andra.
- Jesus Lizard
- Fansida som varken är vacker eller helt uppdaterad.
- Faith No More
- En sida av de många.
- Helmet
- Lite information om bandet.
I min värld är en skiva med Mike Pattons namn alltid mer än välkommen. Står det dessutom Tomahawk på omslaget är en plats bokad i stereon från dagen då skivan anländer och ett bra tag framöver. Inte de bästa förutsättningarna för en avmätt recension med ett kallt huvud, så jag låter bli att försöka.
I de flesta fall betyder benämningen supergrupp att man har en lätt sömnig skiva att vänta. Så är det aldrig när det kommer till en konstellation som Mike Patton ingår i. Han är en god garant för att det i sämsta fall blir något som räknas som intressant. Att resten av uppställningen i just den här supergruppen är medlemmar från Jesus Lizard, Helmet och Melvins borde dessutom få övriga supergrupper som sysslar med något närmelsevis liknande att börja fundera över förtidspension.
Glöm alla funderingar på om du kommer att tycka att det här är bra. Har du någonsin tyckt om den mer experimentella sidan av Faith No More tycker du om det här. Det är mer samlat, mer väldirigerat och mer tänkt. Ibland har de missat att vrida till fokus, men det är inte ofta. Skivan är underhållande, givande och som inget annat som görs nu. För de redan invigda kan jag bara vara glad. Tycker du om den självbetitlade debuten tycker du om den här, även om den vid de första lyssningarna verkar ta ett mindre fast grepp om en.
Stämningen är tät som en thriller med våldsamma utfall som skrämmer skiten ur tittaren. Attackerna kommer gång på gång, och man vet aldrig när. Ljudatmosfären mellan utspelen är mörk och lurig med en ton av svärta och äckel. Precis lagom mycket för att kunna hålla sig på rätt sida det svävande vackra, tilltalande och uthärdligt oroväckande. Som om inte det var nog, så finns cirkusdirektör Patton där med en röst som verkar kunna göra precis allt. Det spelar ingen roll om det ska viskas, kvidas, skrikas eller smekas. Alla uttryck finns i hans sångröst. Bara det i sig är skrämmande. Att sen texterna visar att han har lätt att identifiera sig med ett sinnerubbat alter ego lyfter det hela ännu mer.
Trots alla lovord kan jag inte hålla mig ifrån att bli frustrerad. Jag hålls hela tiden på behörigt avstånd. Det verkar finnas en plastfilm kring bandet. Duane Dennison, John Stainer, Kevin Rutmanis och Mike Patton vill antagligen att det ska vara så. Tanken verkar vara att de har skapat något de vill visa upp, sen struntar de i om jag känner mig delaktig eller inte.
Utan att göra någon större jämförelse, så har jag mer än en gång tänkt på att musiken verkar passa in i Bret Easton Ellis värld. Allt är ett väl regisserat skådespel med polerad yta, men under ytan finns något som skrämmer, något man inte har full koll på, något man inte kan styra över.
Publicerad: 2003-06-03 00:00 / Uppdaterad: 2003-06-03 00:00
27 kommentarer
sablar, resencenten hann före
#
m
#
Mike Patton är den enda vettiga artisten i världen.
#
Vettig vet jag inte,…men han gör jäkligt spännande grejer emellanåt..
#
Bra recension, har dock inte hört skivan, än.
#
jag tycker skivan är grym. den blir lite tråkig mot slutet men den är klart bättre än debuten.
#
Otroligt ansträngd recension på en säkert mycket bra skiva. Mike Patton står i en egen klass
#
Nej inte ansträng men väldigt klumpigt skriven.
#
skitbra skiva ju! Jag tycker dom har höjt sig rejält sen debuten, lite tydligare melodier den här gången, ibland låter det nästan lite faith no more
#
skaffa er ett liv strax efter det att ni skaffat skivan. eller skriv själva och länka från forumet.
#
jättebra skiva
#
http://www.cricket.nu
yes boss allright!
#
Jag tycker att debuten var helt klart bättre. Den var mer, stabil och lite mer diffrent än denna. Men denna platta är hur bra som helst den med..
#
pep: gillar du rugby alltså? kul! det har inte så mycket med musik att göra, men kul sport, verkligen.
#
Hmmmm årets skiva…kanske!?
#
jag tror pep..menar att cricket.nu också är en musiksajt
#
thecricket.nu kanske..?! ja just det!
#
jo thecricket är ju kända för att recensera musik i stil med tomahawk…
#
Mike Patton är skitbra, men när ska ni skriva om nåt riktit bra svenskt, typ the flare-up eller liknande? De rockar!
#
Underbar skiva med underbara artister…
#
Lynchianskt skulle man nästan kunna säga om musiken. Patton är ett galet geni, Mit Gas står i en klass för sig. Bra recension.
#
ja fy fan, helt sjukt bra skiva/grupp/medlemmar
#
Det tar ett bra tag innan den här skivan sätter sig. Även fast jag i det närmaste har allt vad Patton har gjort så tyckte jag att den här skivan var svår att få grepp om, till en början. Den fastnade inte direkt, vilket debuten gjorde. Jag säger inte att varken debuten eller Mit Gas skulle vara lättillgängliga, men någonstans skiljer de sig åt. Nu efter en 10-15 genomlyssningar står det klart för mig att Mit Gas är minst lika otrolig som debuten, och dessutom en aning mer genomarbetad och koncentrerad, vilket kan ses som motsägelsefullt, men tanke på det första svala intrycket den gav mig.
#
Mike Patton…gäääsp..
#
men DUB, du verkar ju jättetrött.
Jag fattar inte riktigt att ni tycker den här skulle va svårar att få grepp om än debuten, tycker att det är totalt tvärtom, jag diggar mest typ första halvan av debuten medan Mit Gas tycker jag är grym rakt igenom.
#
Kan alla sluta tjata om Mike Patton. Det är Duane Denison, gitarrGUDEN från 90-talets solklart bästa band, the Jesus Lizard, som är hjärnan bakom detta projekt.
#
Underbart, som allt Patton och hans anhang rör vid.
#
Kommentera eller pinga (trackback).