dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Hundarna från Söder: Hundarna från Söder
Hundarna från Söder (CD) Hundarna från Söder
2003
Flora & Fauna/KSS
7/10

[whoondarna frawn suddur]

Lyssna

Sök efter skivan

Edvard Munch, Franz Kafka, James Brown, Muhammad Ali, Wagner, Public Enemy, Freud, Charlie Chaplin, Vangelis, Joakim Pirinen, Tina Weymouth, Björk, Freddie Wadling och Ridley Scott.

Där har du ett urval av de personer som inspirerat de tre medlemmarna i Hundarna från Söder, om man ska tro gruppens egen webbsida.

Självklart.

Även om debuten från Södermalmspågarna Daniel Savio, Aksel Friberg och Tor Löwkrantz kanske inte är riktigt så schizofren så bjuder albumet på rätt många olika smaker. Men gemensamt för alla smakerna är att de har en distinkt bismak av AC/DC. Och då pratar jag inte om gruppen.

Likt många andra electronicaakter, såväl i Sverige som utomlands, är Hundarna från Söder inget nyfött projekt. Tvärtom. Daniel och Tor började hänga ihop redan i åttan och fippla med allehanda syntar, för att sedan börja DJ:a mer eller mindre regelbundet. När Aksel sedan kom in i bilden hade Hundarna hittat hem. Att Aksel studerat musik på Kuba under ett år passar på något skruvat sätt alldeles naturligt in i historien.

Med avspark i albumets Kraftwerk-inspirerade intro försvinner vi in i Hundarnas eget hundiversum, som enklast nås via en dimensionsport placerad någonstans på Södermalm i Stockholm. Skulle jag sätta en slarvig etikett på musiken som bjuds under resans gång skulle det bli ”deep house”. Det är melodiöst, atmosfäriskt och lågmält. ”Libido” fungerar exempelvis lika bra när regnet smattrar mot rutan som tillsammans med blå, blå drömmar en skärgårdsskymning.

Men trots att vi kanske inte bjuds på en hureremöjligt jättefest, utan snarare ett försiktigt nickande på huvudet, så känns det hela tiden som att de tre gruppmedlemmarna balanserar på gränsen mellan det musikaliskt seriösa och det plumpt buskisliknande. Och det är inte bara på grund av lysande låttitlar som ”Bongolotto”, utan lika mycket små instoppade detaljer här och där som får mig att dra på smilbanden. På ett bra sätt.

Men en stor skillnad mellan Hundarna och en stor del av deep house-scenen är att deras musik i rätt liten utsträckning är byggd kring jazz. Istället är det mer traditionell instrumentalelectronica som fått stå förebild. Och inte så sällan inslag från andra genrer. I ”10500BC” får den försiktiga rytmen sällskap av exploderande dub-inslag som ger den minimalistiska melodin liv. Kopplingen till skivbolaget Flora & Fauna, och etikettkollegor som Moder Jords Massiva gör sig påminda med andra ord.

Precis som Flora & Fauna-samlingen ”Nattskift”, där Hundarna från Söder bidrog med ett spår, är det här musik som inte direkt gör något större väsen av sig. Faktum är att musiken ganska lätt kan smälta in den mest anonyma av tapeter. Om du låter den, vill säga.

För under rätt förutsättningar blir ”Hundarna från Söder” en nästan hypnotisk upplevelse. Jag lyssnar helst på skivan i lurar, där det inte finns något mellan musiken och mina trumhinnor. Särskilt som musiken är fylld av små, små detaljer. Lite knaster här, en melodislinga där och lite klickande och klippande däremellan.

Men samtidigt gör det här att Hundarnas debut blir väldigt bunden av rätt förutsättningar för att komma till sin rätt. Okej, visst, det kan sägas om många album, men jag hade gärna sett att minimalismen fått stiga åt sidan på några fler spår. Som i det halvminutkorta spåret mellan (och nu menar jag verkligen MELLAN) låt sex och sju när musiken exploderar i ett Daft Punk-disco. Eller som vardagsrumssvängiga ”Skam”. Mer, och längre, sådana låtar hade jag gärna sett. Och mer vokala inslag. ”Pleasedont” är i princip det enda undantaget till instrumentalregeln och även om sången har en liten del lyfter den musiken ett par snäpp.

Men mycket av det här är lyxgnäll. Till viss del tror jag också att det helt enkelt beror på att sommaren kommit. Även om ”Hundarna från Söder” fungerar finfint en ljummen sommarkväll, även på andra ställen än Söder, så kommer jag nog främst att plocka fram den när vi ställt om klockan i höst och regnet, kylan och mörkret rullar in. Då lär den bli en angenäm nattgäst.

Men framförallt är Hundarna från Söder ett välkommet tillskott på den svenska electronicascenen. Nu även i albumform.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-05-26 00:00 / Uppdaterad: 2003-05-26 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #2001

17 kommentarer

yes

annika Oregistrerad 2003-05-26 00:01
 

ameh! homy då?

ameh!-homy-då?-mannen Oregistrerad 2003-05-26 00:11
 

Varför pratar man om grupper som ”akter”? Låter så löjligt tycker jag..

Fritz the cat Oregistrerad 2003-05-26 00:35
 

Å längre ned används ordet ”scenen”..lika löjligt pretto det. Varför inte bara skriva att det är kul med ännu ett bra svenskt electronicaband? Behöver inte fåna till det med klyschiga omskrivningar..

Fritz the cat Oregistrerad 2003-05-26 00:38
 

underbar rubrik på recensionen!

Pidde Oregistrerad 2003-05-26 01:12
 

Alltid denna inställsamma sjua…

7 Oregistrerad 2003-05-26 01:52
 

hur bra som helst.

jag vill ha denna plattan.

gusc Oregistrerad 2003-05-26 08:51
 

Vad är det med alla ord-och språkpoliser på denna sajt??? Låt recensenterna skriva som dom vill. Det är ju ändå musiken vi kommer hit för, tex hitta nya intresanta artister, bli glada när ens favoriter får höga betyg, bli förbannad när de får för låga. Inte kommentera språk och ordval. Skriv något vettig om plattan eller nåt annat. Men sluta gnälla på dom som gör det möjligt för oss att läsa en ny recension varje dag och kanske hitta ett nytt favoritband. Ni språkfascister borde kanske starta en egen sjat, varför inte dagensuppsats? Då kan ni få gå in och leka lärare och sätta röda bockar i kanten.

Talange Oregistrerad 2003-05-26 09:01
 

Ord.

Björn Oregistrerad 2003-05-26 09:49
 

kul sida! Alla skivor får 7 av tio hela tiden. Säg nått ngn gång!

f Oregistrerad 2003-05-26 12:44
 

hanb heter muhammad ali

ahmet Oregistrerad 2003-05-26 15:00
 

ahmet: Visst gör han det. Ändrat nu.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-05-26 15:31
 

f: Vad vill du att vi ska säga?

Att ni som tror att vi bara delar ut sjuor hela tiden har fel?

För så är det ju. Kolla efter själv.

Personligen har jag delat ut två sjuor i år.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-05-26 16:07
 

jag tycker att detta är en bra sida och jag skulle fan inte bry mig om alla skivor fick 10 i betyg. betyget spelar inte så stor roll, det viktiga är musiken.

nintendo Oregistrerad 2003-05-26 22:02
 

nintendo: hahaha. söt du är.

joey Oregistrerad 2003-05-31 13:35
 

Bra recension…håller med för det mesta. Men att kalla Hundarnas musik för deep house tycker jag e att ta i. Skulle snarare vilja kalla det electrohouse eller något. För deep house utan jazzinfluenser är som rock utan gitarr.

mattiasss Oregistrerad 2004-05-27 13:29
 

Spootilänken funkar inte!

Fixa till kanske??

Primal Oregistrerad 2009-09-19 17:02
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig