dagensskiva.com

48 timmar

Recension

In-grid: Rendéz-Vous
Rendéz-Vous (CD) In-grid
2003
Energy/Capitol/EMI
7/10

Dragspelshouse

Lyssna

Sök efter skivan

Dragspel, sexig fransk sång, chanson-vibbar, burkiga barpianon, Brigitte Bardot, grovkorniga och gulnade fotografier, rutiga bordsdukar, rödvinsfläckar och glittrande houserytmer.

Det kan ju bara komma från Italien.

Och visst. In-grid är franska in i minsta detalj. Men Ingrid Alberini själv, förstås döpt efter ingen mindre än Ingrid Bergman, och människorna bakom henne hör hemma i ett av Frankrikes sydligare grannländer.

För lite mer än ett decennium hade In-grid hetat Black Box och ridit på tiden lika lätt som de glidit fram över dansgolvet. Och det är på något sätt ett helt naturligt släktträd.

Italien var ett av discons allra största länder. USA var förstås ohotat störst och i Tyskland hade Giorgio Moroder hade sin Munich Machine att leka med. Men Italien var på något sätt landet som kanske VAR disco mer än något annat land.

Det var ingen slump att John Travoltas rollfigur i ”Saturday Night Fever” hette Tony Manero, om vi säger så. Eller att Moroder föddes i Italien.

Men där Black Box körde discotrippen hela vägen, genom att bland annat sampla Loleatta Holloways ”Love Sensation” och göra en cover av Earth Wind & Fires ”Fantasy”, har In-grid istället valt att köra hela Frankrikes samlade eurovisionsschlager-historia genom ett discobollsglittrande housefilter.

Hallelujah, säger jag. Eller vad det nu blir på franska.

Det har varit svårt att undgå In-grids ”Tu es Foutu” som snurrat flitigt såväl på tv som i radio. Från början sorterade jag in låten i den föga smickrande ”skräp”-avdelningen. Visserligen kanske dragspelshouse var en alldeles naturlig fortsättning på det senaste två årens dragspelshiphop-trend, men en massa jobbiga etnolampor började blinka och gjorde mig allmänt illa till mods.

Men någonstans började den krypa sig på mig, lite i taget, när jag inte tittade. Och eftersom jag alltid är svag för låtar med ”du-du-du-du-du”-texter var det väl mest en tidsfråga. Sedan landade fullängdaren. Omslagsbilden på Ingrid är bearbetad för att likna en bildruta från en amatörfilmkamera någon gång kring slutet av 1960- och början av 1970-talet. I handen håller hon en discokula.

Ja. Det är ungefär allt som behövs för att jag ska bli positivt inställd till en skiva.

Och det här är faktiskt en av årets gladaste överraskningar. Med betoning på ”glad”. För det här glittrar och gnistrar mer intensivt än ett par utsvängda sparkbyxor från Studio 54:s VIP-avdelning. Lägg dessutom till Ingrids svalt förföriska stämma som lyfter musiken åtminstone ett par snäpp.

Okej. Har du hört singeln har du i princip hört hela ”Rendéz-Vous”, det är inget att sticka under stol med (även om det är ett av de mindre bra spåren på skivan). Det här är inget som varken kommer att förändra populärmusiken som vi känner den eller ses med blida ögon utanför topp-40-kretsarna. Det här är kommersiellt skräp. Dumhouse.

Hallelujah, säger jag. Om jag fortfarande gör det om ett år vet jag inte. Oj, vad jag struntar i det nu.

Det är rätt meningslöst att börja plocka låtar. Jag skulle kunna nämna ”Esclave de Toi” med sin hejdlöst charmiga, akustiska gitarrslinga OCH ”ba-pa-ba-pa-ba-pa-ba-bia”-sång. Eller ”Ah L'amour L'amour” med sitt möte mellan Phil Spectors Wall of Sound och ett fransk restaurangdragspel. Eller ”Va au diable” som är en skruvad, japaniserad version av Deee-Lites ”Groove Is in the Heart”.

Det här är disco. Det här är glädje.

Det är musik som nästan får mig att säga upp längenheten, flytta in i ett dragit bohemkollektiv vid Mont Martre, äta ostar med alldeles för långa namn och köpa en basker. Kanske till och med lära mig franska.

Tack gode Gud för Italien.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-05-21 00:00 / Uppdaterad: 2003-05-21 00:00

Kategori: Recension | Recension: #1996

11 kommentarer

Jag undrar om du inte skrivit fel där i början ändå. Ska det inte stå ”Det kan ju bara komma från Frankrike” istället?

Jurij Oregistrerad 2003-05-24 19:41
 

Annars blir jag inspirerad. Jag gillar Tu es foutu.

Jurij Oregistrerad 2003-05-24 19:42
 

Ytterligare ett par respektpoäng från mig ola. Due point! Kalas! Måste lyssna på hela skivan.

Har dock inte lyckats bestämma mig för om in-grid är brutalt vacker eller alldeles för 60-tal.

hans Oregistrerad 2003-05-24 21:29
 

Jurij: Läs igen…. och du ser att In Grid har Italienska producenter även om rösten är Fransk…. eller har jag missuppfattat det?

Måste hålla med om att plattan är skön, bättre än jag väntat mig… nästan så att jag vill köpa den.

Hanzan: Oregistrerad 2003-05-25 02:13
 

Men ge dig nu Ola, hur mycket undermålig musik tänker du hylla egentligen? Finns det ingen gräns för vilken skit du gillar? Blä.

Nej!!!!! Oregistrerad 2003-05-25 02:37
 

Hanzan: Ja, det är rätt uppfattat. Faktum är att samtliga inblandade, även Ingrid själv, är italienare. Därav det jag skriver inledningsvis.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-05-25 14:09
 

Montmartre heter det! Rätt ska vara rätt!

Vän av Ordning Oregistrerad 2003-05-27 10:31
 

Jo, jag förstår. Men allt som räknas upp i första stycket är ju typiskt franskt. Och sen kommer meningen ”Det måste ju bara komma från Italien.” Vadan detta grepp?

jurij Oregistrerad 2003-05-29 15:46
 

jurij: För att spela på det faktum att de flesta när de hört In-grid, även jag, varit övertygad om att alla inblandade är fransoser. Att de är italienare kommer nog som en rejäl överraskning, precis som min mening.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-05-29 16:45
 

Du har verkligen lyckats. Jag är fortfarande överraskad av meningen. Ha en bra sommar! (Man kanske ska ta och skriva en sommarrecension…)

jurij Oregistrerad 2003-05-30 10:24
 

In-Grid International Website :

http://In-Gridsite.ifrance.com

English Website, ÈíÃðèä Ðóññêèé Càéò, Sitio Español, Site Français, Áúëãàðñêè Ñàéò, Sito Web Italiano, Polski Site, Deutschen Webseite, ﺪﻴﺮﻏ-ﻦﺇ ﻊﻗﻮﻤ.

Biography, Discography, Audio, Video, Lyrics, Pics, Cellular melodies, Events, Audio & Video Interviews. Have a very nice visit! and much more ”Happy New Year”!

In-Grid International Website Oregistrerad 2004-02-14 18:00
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig