dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Dannii Minogue: Neon Nights
Neon Nights (CD) Dannii Minogue
2003
London/Warner
6/10

Minogue MK II

Lyssna

Sök efter skivan

Det är skitjobbigt att vara lillasyster.

Ända sedan den där gången Dannii gick på uttagningen till en roll i Australiens största såpa och det slutade med att storasyrran, som bara följt med som sällskap, fick rollen har Dannii stått i skuggan av Kylie. I slutet av åttiotalet sköts Kylie upp till stjärnstatus som en av artisterna i Stock Aitken & Watermans stall. Där har hon stannat sedan dess, frånsett några mindre svackor. Idag är hon större än hon någonsin har varit.

Men Dannii då? Jodå. Hon har också släppt skivor. Legat högt på listorna och varit världsberömd. Ja, kanske bara i England och Australien då, men ändå. Hon har fått till några discostänkare även hon, men allvarligt nog den mesta uppmärksamheten runt henne varit hennes efternamn och det faktum att hon låtit sig fotograferas med ännu mindre kläder än Kylie.

Jo. Faktiskt.

När 2000-talet kom och knackade på dörren var ingen av systrarna Minogue särdeles heta. Men så hittade Kylie ett par guldfärgade hotpants på vinden och gav ut en skiva som gav henne större hits än vad hon haft på åtminstone en sju-åtta år. Något år senare landade Can’t Get You Out of My Head och helt plötsligt var Kylie Minogue planetens största kvinnliga artist. Åtminstone på listorna.

Ungefär samtidigt ringde tyska tranceartisten John Riva upp lillasyrran och undrade om hon inte hade lust att sjunga lite på en låt han gjort. Instrumentala Stringer, som redan varit en hit, stöptes om lite och försågs med text. Resultatet blev Who Do You Love Now? och en smärre jättehit. Det räckte för att London Records skulle komma springande med ett kontrakt som sträckte sig över sex album och innehöll alldeles för många nollor.

Efternamnet hade givetvis ingenting med saken att göra.

Nu kanske jag låter cynisk i överkant. Men faktum är att jag gillat rätt mycket av det Dannii gjort i musikväg. Till skillnad från Kylie har hon faktiskt alltid varit lite mer dansmusik. Lite mindre pop.

På något sätt är det därför helt naturligt att lillasyster Minogue dyker ner i åttiotalets dansmusik där storasyster förvaltat arvet från Stock Aitken & Waterman med sina discoflörtar. Nu tänker du ”electroclash” och tidig syntpop. Men Neon Nights är mer färgad av de första mötena mellan popen och den nya dansmusiken kring åttiotalets början och mitt. Den nya genren med New York som bas och Madonna som dess största stjärna.

Att videon till I Begin to Wonder är kryddad med Madonna-referenser är ingen slump.

I sina bästa stunder är Neon Nights ungefär hur bra som helst. Fischerspooner-pumpande I Begin to Wonder är en av årets singlar så här långt. For the Record är sprittande discopop som kunde varit en av låtarna på Madonnas debut medan A Piece of Time är brutna rytmer av samma slag som Madonnas senare album. On the Loop går verkligen inte att sitta still till och Don’t Wanna Lose This Feeling med plastblås, discogitarr och toksvängig refräng kommer att bli en av mina stora sommarlåtar. Men bäst av dem alla är nog fortfarande Who Do You Love Now?

Tyvärr blir det lite väl mycket samma lika skivan igenom. Mellan toppnoteringarna dunkar musiken på i ungefär samma tempo hela tiden. Det är först mot slutet, med piskande tranceflörten Who Do You Love Now? och sedan albumets enda ballad It Won’t Work Out, som bpm-mätaren smyger in i andra regioner. Neon Nights hade mått bra av mer låtar som de här (även om kanske balladen inte är ett av skivans stora ögonblick).

Nåja. Neon Nights bjuder på några av vårens svängigaste låtar och hade cd:n varit fylld till bredden med såna hade jag dansat upp betyget åtminstone två snäpp.

Nu konstaterar jag istället att även lillasyster Minogue fått till en bra skiva som kanske blir hennes riktigt stora genombrott.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-05-21 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-17 23:53

Kategori: Recension | Recension: #1996

4 kommentarer

varför kollade jag i huvudtaget på denna recensionen???

apansson Oregistrerad 2003-05-22 02:08
 

Grymt, Ola! Grymt!

Mannen Med Musiken Oregistrerad 2003-05-24 20:09
 

Tyvärr Ola, men du har ingen vidare rolig smak, alls, någonstans.

Men nej, nej, nej. Oregistrerad 2003-05-25 02:36
 

Ola har ganska bra musiksmak.

Dannii's nya platta har sina höjdpunkter och det är ingenting man lyssnar på så där dödsallvarligt, utan det är skön avkoppling. Ungefär som Alcazar, som flertalet besökare på denna sajt, dissade ganska hårt häromsistens.

Ola fixar Oregistrerad 2003-05-27 23:54
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig