dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Advance Patrol: Utskrivna
Utskrivna (CD) Advance Patrol
2003
Ord Upp/Playground
7/10

Malmöe!

Lyssna

Sök efter skivan

Första gången jag hörde talas om Advance Patrol var när Lilleman släppte sin debut ”Tonårstankar”. En av gästerna hade det synnerligen sympatiska artistnamnet Gonza Blatteskånska. På många sätt en bra sammanfattning av den unga hiphopscen som växt fram de senaste åren.

Blatteskånska. Så sant.

”Vi e dom” var första singel ut från kvartetten. Jag var ärligt talat inte särskilt imponerad av den när jag hörde den. Den kändes lite blek. Det som borde ha varit en explosion av hejdlöst partysväng blev på sin höjd några nickar. Versionen på Heavy Hans nysläppta mixtape ”On the Decks”, där rappen levereras ovanpå C-Rayz Walzs ”It's a Wrap”, slår originalet med hästlängder.

När fullängdsdebuten från Gonza, Magyver Juan, Roc'a Sot och DJ Lucutz glider in i spelaren känns Advance Patrol som ytterligare en ung, svensk hiphopakt som inte lever upp till ryktet som föregått dem. Funkelektroniska ”Vi e dom” har inte växt sedan singeln och Morricone-bouncen i ”Desperados” är kul, men lämnar mig också den rätt oberörd. Det riktiga toksvänget fattas.

Men sedan börjar ”Utskrivna” så sakteliga få upp farten. Ödsligt vemodiga ”Estupidos” tittar ut genom regnfuktiga fönster medan AP hoppar mellan spanska, svenska och engelska som om det vore den mest självklara sak i världen backade av smurfsoulsång i refrängen. Salla styr sedan in ”OrdUpp!” i M.O.P.-land med tunggung och storslagna, burkiga stråkar.

Djupheterna i ”Jag vill ha 6″ och när AP leker terrorister i Sverige tillsammans med Ison & Fille är kul, utan att vara helt fantastiska. Detsamma gäller ”Åsiktsfrihet”, som faktiskt låter som den är byggd kring Al Greens ”I'm Glad You're Mine” (som Massive Attack använde i ”Five Men Army”).

Men resten. Ja, resten av albumet. Advance Patrol i huset.

Jag vet inte vad som händer, men överlag känns det som om ”Utskrivna” lägger i en växel till. Från headnoddaren ”Smunken” (proddad av Sekken Thautz) till den blå avslutningen i ”Dialogen”. Även om det finns utrymme för sorgliga ”Jag finns här med er nu”, tillägnad en gruppmedlem som nyligen gick bort, så är det mest en oemotståndlig charm som genomsyrar andra halvan av skivan. Charm, sväng och en uppriktig glädje till musiken.

Det ska till en erfaren cyniker för att inte gunga upp på dansgolvet till DJ Premier-doftande ”Min musik”, salsaorgien ”Rytmer från hemtrakten” eller somrigt g-funkiga ”Utblandad”, förstås signerad Masse. Mina grannar har säkert åsikter om att jag spelar de här låtarna på alldeles för hög volym, men det spelar ingen roll. Fönsterrutorna ska skallra.

Visst hade ”Utskrivna” varit en ännu roligare upplevelse med ett starkare låtmaterial på första halvan av skivan. Men här finns ändå tillräckligt för att göra den till en av de trevligaste svenska hiphopdebuterna på ett tag.

Och Gonza Blatteskånska är fortfarande ett väldigt sympatiskt artistnamn.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-04-10 00:00 / Uppdaterad: 2003-04-10 00:00

Kategori: Recension | Recension: #1920

14 kommentarer

Håller med gällande betyget. En finfin debut, långt bättre än jag trodde. Synd bara att inte Para Ti och Vem Vill Hem? har beretts plats .

Mos Oregistrerad 2003-04-11 01:02
 

Hur blev det med Illstar då?

Karl Oregistrerad 2003-04-11 10:30
 

och 50 cent?

tehåkå Oregistrerad 2003-04-12 02:07
 

p. hollywood castello!

malmoe!

mamma mia!

daim Oregistrerad 2003-04-13 09:43
 

precis, illstar måste recenseras… sluta gnäll om 50 han kommer ju i boken… nåja det verkar rättvist, ska lyssna in plattan nångång

Legoland Oregistrerad 2003-04-14 01:28
 

Jag såg Illstars och Advance Patrol i Hbg för inte särskilt länge sedan. Jag måste säga att Advance Patrol inte är hälften så bra, vare sig live eller på skiva. Illstars ”El segundo” är ett litte – om än alldeles för långt – mästerverk. Men det är klart; jag gillade ju The Streets också…

Vismut Oregistrerad 2003-04-27 00:54
 

Detta er bra og jeg synes Advance Patrol er en av de beste svenske raperne med, Promo, Looptroop, og ken!

Medlem 2004-06-09 09:25
 

advance patrol is a very good, live chilenska hip hop& sverige hip hop.

LiL PiPe-chile-- Oregistrerad 2004-07-02 17:46
 

abouuu svär denna skivan borde ha mer än bara 7…den ska ha en tia lo!! sitter o lyssnar nu haha..fet respekt till ap!! peace Tizoy

Tizoy Oregistrerad 2004-11-11 09:15
 

hallooo dte e tommy från göteborg i hisings backa 422 mannen jag eras fanns mannen ni e tvär grymma hoppas ni skriver mannen adda maj i <backa_422maffia@hotmail.com>

Medlem 2004-11-16 21:03
 

haha..Ska se Gonza idag i malmö..Men i entligen ska jag dit för att titta på illstar för att min syrra är ihop med rapparen i illstar

Medlem 2005-09-10 12:27
 

Checka in på http://www.Illstar.nu

Medlem 2005-09-10 12:30
 

Juan har rappat med gibo sativo från illstar

Medlem 2005-09-10 12:31
 

Advance patrol har vart och kommer alltid att vara en av sveriges bästa rap grupp, respekt till AP

Camilolopez Oregistrerad 2012-10-16 15:48
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig