dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Samling: Kvart i 2-dansen
Kvart i 2-dansen (CD) Samling
2003
V2
8/10

Underbart dåligt

Lyssna

Sök efter skivan

Efter att förgyllt sitt briljanta radioprogram ”Så funkar det” i P3 med ett otal ”Kvart i 2-danser” har nu programledarna Måns och Anders tillsammans med eldsjälarna bakom Sunkit sammanställt en skiva med sina Kvart i 2-dans-favoriter.

Ett antal mer eller mindre obskyra, udda och inte så sällan rejält fjantiga låtar från den svenska dansbandsmusikens glada 70-tal. Om det sedan handlar om en kulturell välgärning eller fullständig skymning att dessa nu samlats ihop råder det säkerligen delade meningar om. Själv tillhör jag de som säger välgärning.

För även om du inte visste det så vill du faktiskt låta Thore Callmars Orkester berätta om varför killar med mustasch alltid får alla tjejer, höra Jigs förklara hur en schysst jojo kan klara upp vilken situation som helst och lyssna när Lennart Grahn, väldigt rakt-på-sak, berättar för sin flickvän varför hon aldrig kommer bli fröken Sverige med inte alltför finkänsliga påpekanden om hennes utseende, klädsmak, kokkonst och att det ”sitter några hekto fel här och var”.

Som synes så är politisk korrekthet inte något som direkt genomsyrar texterna på ”Kvart i 2-dansen”. Man häpnar gång efter annan över att låtarna överhuvudtaget fick släppas när det begav sig. Det räcker att läsa titlar som Paul Dennis ”Tänk att va lektyrfotograf”, Mållbergarnas ”Lita inte på tjejer” och Ricky Bruch ”Mig fångar ingen brud” för att förstå var de allt som oftast hamnar.

Ricky Bruch som för övrigt, medan doakören från helvetet gör tappra försök att hålla sig i rätt tonart, får dagens alla skrytrappare att framstå som både timida och försynta när han bräker fram självförhärligande rader som:

”jag är skön/vem kan det förneka/för mig finns inga förbud”, ”här är jag/en nordisk sagogud”, ”på mig tänder allt som rör sig och ibland så blir det hårda bud”.

Annars fascinerar detaljer som hur låttiteln ”Is This The Way to Amarillo” på svenska, fullt dansbandslogiskt, översatts till ”Här finns det jobb för vitaminer” och bandet med det hälsosamma namnet Ola, Frukt och Flingors inlägg i dopingdebatten med ”Starke Arvid”. Det är svårt att tro att samma band bara ett par år senare skulle göra stor succé runt om i Europa som Secret Service.

Men det finns en annan lite bortglömd faktor som gör att ”Kvart i 2-dansen” faktiskt får en dimension till. Det går nämligen inte att bortse från att musiken som presenteras här, vad man än kan tänkas tycka om den, är en minst lika stor del av det svenska musikarvet som någonsin Wilhelm Peterson-Berger, hambo, Evert Taube och ABBA.

För finns det, om man är lite krass, något mer genuint svenskt musikfenomen än just dansbandsmusik? Ställer man upp på den tankegången kan faktiskt ”Kvart i 2-dansen”, med inte alltför mycket god vilja – förutom det rena underhållningsvärdet, ha ett värde som musikhistoriskt dokument.

Men det är trots allt mest ett sidospår. För i första hand ska ”Kvart i 2-dansen” ses som ren och skär underhållning. Underhållning som rent musikaliskt inte nödvändigtvis är något att jubla över, även om ”Min jojo” onekligen har en glad liten melodi, men som tillsammans med texterna, sånginsatserna och den ibland mer än uppfinningsrika produktionen blir storartad.

Förtränger man bara buskisvarningen, bortser från de allra värsta övertrampen och tar ”Kvart i 2-dansen” för vad den är, en charmig hyllning till ett naivt, bortglömt och smått galet 70-tal, är den något av det roligaste man kan lyssna på.

David Drazdil

Publicerad: 2003-03-30 00:00 / Uppdaterad: 2003-03-30 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1901

20 kommentarer

Herregud jag måste ha den här skivan! Jag hörde lite av en låt med Paul Dennis (tror det var ”Lektyrfotograf”) och det var det sjukaste jag hört på länge. Enorm stalker-varning!

Strange One Oregistrerad 2003-03-30 00:06
 

Nej jag menade Säwes ”Sussana i badet”!

Här kan man lyssna på några låtar:

http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,277171,00.html

Strange One Oregistrerad 2003-03-30 00:13
 

Menade förstås Susanna…

Strange One Oregistrerad 2003-03-30 00:14
 

varför recensera en skiva som denna?

gusc Oregistrerad 2003-03-30 00:23
 

Varför inte?

Gees Oregistrerad 2003-03-30 00:48
 

För att den förtjänar det?

gorman Oregistrerad 2003-03-30 00:57
 

Yes! Äntligen, det här är vad vi väntat på… Hoppas bara ”Djingis Khan” är med.

Ralph Oregistrerad 2003-03-30 09:30
 

Fast nu ser jag ju att den inte är det. Skit.

Ralph Oregistrerad 2003-03-30 09:31
 

Verkar bra. Detta ska kollas upp.

Anonym Oregistrerad 2003-03-30 11:37
 

Fy, faan va töntigt. Man blir inte avante garde bara för att man lovordar det som ALLA vet är skitdåligt. Skärpning…

Simon Nilsson Oregistrerad 2003-03-30 13:10
 

Nick Borgen & Scandinavians ”Partaj-aj-aj” var länge en favorit under min studenttid.

Andy Oregistrerad 2003-03-30 16:09
 

Det heter avantgarde Simon. Lär dig stava och skriva ihop ord innan du begär skärpning själv.

edward h Oregistrerad 2003-03-30 17:40
 

Skivan är säkert rolig som det mesta av det frisinnade 70-talet var,sorgligt är det att det skitnödigt hippa,ironiska,mode-medvetna och politiskt korrekta 00-talet vi lever i är trist i jämförelse.

Skrattet fastnar i halsgropen när vi alla vet att reglerna i varenda musik-stil hämmar folk så pass att humor anses töntigt p.g.a att alla är musik-poliser helt plöstligt och oftast endast av självhävdelsebegär.

Revival Oregistrerad 2003-03-30 22:32
 

äntligen.. tjoho.. ”så funkar det” grabbarna har nog fått en och annan att lyssna upp när dom spelat dom här låtarna, vare sig man tycker om det eller inte. dom har fått mig att lyssna iallafall, ska köpas direkt. många klassiker här..

mårten Oregistrerad 2003-03-30 22:59
 

Sitter med skivan i handen och kan rekommendera sista spåret Megamix 2003 som en fantastisk höjdare med Mustaschen, Hasta la Vista och favoriten Min Jojo.. Kommentarerna till alla låtar som följer med skivan är också klockren läsning.

En annan Mårten Oregistrerad 2003-04-01 14:33
 

Är det månne så här man kommer att se på håkan Hellström om typ 30 år?

Martin M Oregistrerad 2003-04-01 22:46
 

Martin M: Förmodlingen!

Min jojo och den fulaste flickan i världen ligger garanterat på samma sketna nivå!

Gagge Oregistrerad 2003-04-06 22:58
 

Jämför inte ”Min jojo” och ”Den fulaste flickan i världen”! ”Min jojo” är en kul partylåt med fart, humor och sväng. Hellströmlåten suger.

herman hedning Oregistrerad 2003-04-07 02:01
 

Bra recension!

Mera Krautrock!!! Oregistrerad 2003-04-07 20:15
 

Hellström måste självklart vara med när det ska sammanställas en ny motsvarighet till Kvart-i-2-dansen om 30 år. andra givna namn är ju Martin, Lars Winnerbäck, Per Gessle och Tomas Ledin. Brr!

så bäst! Oregistrerad 2003-10-02 18:24
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig