dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Heavy Hans: On the Decks
On the Decks (CD) Heavy Hans
2003
www.heavyhans.cjb.net
8/10

Så här gör man

Lyssna

Sök efter skivan

Var du en av dem som inte kunde sitta still när du fick höra att Dead Prez skulle släppa en ny skiva? Okej, det var en mixtape, men vafan – det var ju Dead Prez.

Var du kanske också en av dem som tyckte att det svängde som bara den de första genomlyssningarna? Speciellt de där nya Dead Prez-låtarna?

Var du kanske rentav en av dem som tyckte att det var lite trist att några av de bästa spåren kapades alldeles för tidigt och att alla mellanspel och sånt inte var så kul tredje gången? Faktum är att det blev riktigt jävla irriterande?

Det var väl ungefär vad jag tyckte. Efter de första dagarna har ”Turn Off the Radio” inte letat sig in i min stereo särskilt många gånger. För om det var något Dead Prez mixtape bevisade, var det att koncept till förbannelse inte är värst kul i längden. Till och med de som fortfarande kramar sin DPZ-skiva riktigt hårt och mumlar ”den är bra! den är bra!” håller nog med om att det varit många gånger bättre om de fokuserat hela sin energi på att göra en riktig skiva istället.

Men mixtapes kan vara kul. Och de har kommit långt sedan de första taffligt inspelade kassetterna i Bronx betongkvarter. Nuförtiden trycker varje DJ med respekt ut egna mixtapes (även om det i ärlighetens namn mest är mix-cd:s numer, men hur kul låter det?) och man kan traska ut från Åhléns med ett gäng mixtapes under armen om man vill.

Men man måste faktiskt inte redan ha krängt en busslast skivor och gjort sig ett DJ Premier-namn för att få ge ut en egen mixhistoria. Många av de mest intressanta släppen dyker aldrig upp i några skivaffärer, knappt ens på nätet. Det gäller att veta var man ska leta om man vill hitta dem. Och dessa DJ:s lyckas ändå skrapa ihop imponerande stora namn, trots att budgeten knappt borde räcka till ett ALU-band från Flen. Men trots att pengar idag är en större del av hiphopen än någonsin förr, så finns det fortfarande något som väger tyngre.

Respekt.

Då menar jag inte ett ord man kan slänga sig med för att visa att man hänger med förortslingon. Nej, äkta respekt. Beundran.

Heavy Hans (Christian Sjöbohm) är DJ i Idiot Savants när han inte snurrar ihop egna mixtapes. ”On the Decks” är hans tredje. Och bland de 28 spåren är 19 exklusiva, står det. Jag tror på det utan att veta. En titt på låtlistan här intill visar att det inte är några nybörjare Heavy Hans har lockat till sig.

Men visst. Man får ta det för vad det är. En lågbudgetutgåva. Ibland är ljudkvaliteten rätt kass. Men vad gör väl det när det svänger så här jävla hårt? Allt som oftast dansar ljudet på gränsen mellan supersvängig liveupptagning och totalt gröthaveri. Precis rätt, alltså.

Som så ofta på mixtapes är det ofta välkända beats som används rakt av. Promoe rappar över ”Buying Out the Bar”, Looptroop och Timbuktu återanvänder Biggies ”Juicy”, Daniel Scriptchess snor Mystikals stenhårda ”Bouncin' Back” medan Scoob Rock (när kommer skivan?) plockar Kutmasta Kurts ”Payback”. Och det är bara toppen av isberget. Hi Tek, Pete Rock, Dr Dre, Son Doobie, DJ Premier, Havoc och ännu mer Neptunes svischar förbi.

Det är ingen idé att räkna upp favoriterna. De är för många. Visst. Jag hade gärna plockat bort några låtar som rullar lite på tomgång, men med Hans bakom skivspelarna flyter de mindre intressanta spåren omärkt in i nästa beatbomb. Solskensgung i ena stunden, DJ Premier-funk i nästa. Sväng hela tiden. I princip inga mellanspel, inga spår som klipps efter några sekunder. Bara en massa väldigt bra musik ända fram till den stenhårda och knastervackra ”Outro” där Heavey Hans i eget majestät scratchar loss med livet som insats över RJD2s ”June”.

”On the Decks” finns nog inte på Åhléns. Du måste beställa den på Hans egen sida och betala frakt. Men ”On the Decks” kostar i gengäld bara 49 spänn. Då får du 73 minuters musik. ”Turn Off the Radio” kostar dig minst 120, om du har tur.

I min värld är valet enkelt.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-03-28 00:00 / Uppdaterad: 2003-03-28 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1899

15 kommentarer

Jajävlar. Verkar rätt schysst, grym hemsida och allt. Dock världens sämsta artistnamn ungefär, låter som en tjock efterbliven östtysk rappare med brytning. Kul med en lite smalare recension i vilket fall! (Men det är väl ändå Kutmasta Kurt som du menar ola?)

hans Oregistrerad 2003-03-28 00:25
 

Med tanke på just inget; hur kan amn visa en video som den jag såg i dag på Z-TV? Kommer inte i håg vad killen hette men han var tjock, hade något slags skäggväxt och ett dubbelnamn av typen Don Daniel. Hans refrängsångare hette Björn har jag för mig. Helt sjukt dåligt. Skrytrapp av den sämsta sorten framförd utan självdistans, utan humor och helt i brist på en vettig rappare. Men nå väl, jag skrattade ändå jag.

Pelle Oregistrerad 2003-03-28 00:46
 

Ännu en skitskiva på dagensskiva.com. Jisses, ger ni er aldrig?

Pelle Oregistrerad 2003-03-28 00:53
 

Pelle: Shutdafakkup, this is fresh!

Verkar ju grymt, AP, Akem, och sen Promoe rappandes över Buying Out The Bar. Priset motiverar nog ett inköp.

”When I get that long awaited call from Mr. Russell Simmonds maybe then, in my two eyes you'll see a tear when they tell me I'm gonna do my album with Premier.”

Mos Oregistrerad 2003-03-28 01:03
 

hmm..

”Heads day off” över juicy beatet.

Låter mkt intressant…

lalala Oregistrerad 2003-03-28 01:11
 

trist…

bangar inte Oregistrerad 2003-03-28 02:15
 

Jag rekommenderar ett köp!

Viktor Oregistrerad 2003-03-28 07:12
 

Tycker brorsan, Heavy Bengt, är flera strån vassare.

PER Oregistrerad 2003-03-28 10:26
 

Verkar bra. Detta ska kollas upp.

Anonym Oregistrerad 2003-03-28 10:26
 

hans: Japp, några bokstäver hamnade fel.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-03-28 12:27
 

Givet köp för dem pengarna. Verkar vara en grym skiva.

The boy who wanted to be god Oregistrerad 2003-03-28 16:08
 

Jag tyckte det lät så fräsch att jag gick och beställde ett ex på direkten. Promo är ju Sveriges bästa rappare och jag är Sveriges hårdaste bordtennisspelare, så det kan nog aldrig få fel, aldrig.

S Oregistrerad 2003-03-28 17:55
 

pelle! don diego heter killen och han kan nog räknas till en av de sämsta någonsin i alla kategorier! den låten (vad fan heter den? min låt?) är nåt av de sjukaste jag hört!

gryt-gret Oregistrerad 2003-03-28 22:15
 

Sensi, backsidan på Don Diegos singel, gästas av Daddy Boastin och är dock fetgrym!

JO Waldner Oregistrerad 2003-04-09 16:10
 

ja könner björn i ”min låt” HAN E JÄVLIGT BRA.! håll bara käften

Alexander westman Oregistrerad 2008-01-02 23:59
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig