dagensskiva.com

48 timmar

Recension

Sam-E: Om ni ba wuisste
Om ni ba wuisste (CD) Sam-E
2003
Streetzone/Border
6/10

En arrab i hiuset

Lyssna

Sök efter skivan

En tunisisk pappa och en finsk mamma. En lovande fotbollskarriär som slutade med proffsspel i Tunisien. Upptäckte hiphop via den fransk/arabiska scenen i landet.

Det är kanske inte standardbakgrunden för en svensk rappare, men det är Sam-E sammanfattad på några rader.

Om du stött på Sam-E tidigare är det sannolikt som gäst på Fjärde Världens fjolårsdebut, även om hans första demo landade redan 1999. Nu är det hur som helst dags för honom att stå på egna ben på sin albumdebut. Till sin hjälp har han främst producenten El Sheriffo, även om namn som Ken, Sekken Thautz (Fjärde Världen), Moonshine (The Narcissists) och Masse också bidragit med produktionshjälp.

Med andra ord är det ingen idé att vänta sig ett franskt/arabiskt album med svensk rap. Tyvärr. Precis som i fallet med Prominents album känns det som om resultatet blivit mer spännande om bakgrundsbagaget fått mer spelrum i studion.

De goda nyheterna är att det finns flera spår på ”Om ni ba wuisste” som håller fortet även utan rai-inslag. Pressmaterialet talar om att Sam-E vill göra hiphopen kul igen, bort från ordkrigen i USA som för länge sedan gått överstyr och resulterat i överfall, misshandel och död. Eller som Sam-E själv konstaterar i inledande, Ken-producerade ”Kom hit”:

”Sätt kepsen på sne / ner me byxan / följ me / d är här d går ner / hell yeah!
Kom hit / för du vet att allting e inte alltid om dig / finns de hat lägg ner / okej?”

Men självklart finns det även utrymme för andra vanliga hiphopteman, uppväxten inte minst. Gemensamt för de riktigt bra låtarna på skivan är att Sam-E får flyta över tillbakalutade rytmer. Socialrealismen i ”De e så de e” med sitt ödsligt jazziga piano och vackra ”Om jag” (Moonshine-produktion) med sin önskan att komma bort. ”Kom hit”, ”Slangsnack” och den stenhårda marschhiphopen i ”Mitt liv” hör också till plattans starkare ögonblick. Självklart gungar Masse-spåret ”Ännu en dag” på i bästa sommarstil.

Men det finns spår som jag klarat mig utan. Jag har svårt för ”Stå upp”, ”Guzzen”, ”Kom och ta mig” och The Neptunes-flörten ”Va vi känner”. På hiphopvis finns det också ett gäng mellanspel som mest känns onödiga. Men trots det är det stor humor att blattesvensken som har huvudrollen i dessa kallas Hitler.

Men det som känns mest intressant med ”Om ni ba wuisste” är att Sam-E varit inblandad i produktionen av flera av de bästa spåren. Att skivans kanske bästa låt, avslutande ”Inga problemz (Softish)” dessutom är helt och hållet Sam-E:s verk (bortsett från lite sällskap i textskrivandet) gör att Sam-E definitivt känns som ett nytt (nåja), intressant namn.

”Om ni ba wuisste” är en lovande debut. Nästa gång hoppas jag att han har självförtroende nog att göra ännu mer själv.

Ola Andersson

Publicerad: 2003-03-10 00:00 / Uppdaterad: 2003-03-10 00:00

Kategori: Dagens skiva, Recension | Recension: #1871

35 kommentarer

mmm… har inget bra att skriva så jag säger bara; jag känner mig nere ikväll och vill att camilla ska va här o krama mig.

tell them Oregistrerad 2003-03-10 00:06
 

oj

oj Oregistrerad 2003-03-10 00:06
 

Jag vill att det ska komma nån trevlig tjej och krama mig också, skulle inte vara fel med Rebeca som jag träffade på Skivmässan i lördags men det är bara önsketänkande. Nej natten mot måndag måste vara den värsta som finns, man vill inte gå och lägga sig för man vill inte vakna på monday morning. vem vill egntligen det?

salvador Oregistrerad 2003-03-10 00:34
 

Men 50 cent då?

Jag håller fanan högt Oregistrerad 2003-03-10 00:37
 

ett killfilter för 50 cents idioterna tack !

jim Oregistrerad 2003-03-10 00:39
 

hyr kan dagensskiva planera att lägga 50 cent recensionen i sommar?? gör dom upp ett schema över vilka skivor som ska recenseras?

50 cent någon?

Marky Mark Oregistrerad 2003-03-10 01:18
 

jag skulle väldigt gärna läsa om nya svenska danssensationen 50 öre.

bullen Oregistrerad 2003-03-10 07:04
 

den här ryska gruppen 50 kopek är populära i öst..

sven Oregistrerad 2003-03-10 09:15
 

Det fins en skånsk alternativ rockgrupp vid namn 50 koebekakor som jag gärna skulle vilja se recenseras.

Tack

Phille Oregistrerad 2003-03-10 10:19
 

Den thailändska artisten 50 baht har jag hört är riktigt poppis i asien nuförtiden.

Lingon_balle Oregistrerad 2003-03-10 10:19
 

jag har hört att alla skivor i japan kostar 50 yen just nu. vilket är typ 10 öre. 50 cent är därmed för dyr och kommer icke att recenseras.

yings Oregistrerad 2003-03-10 10:26
 

yings.

var det där ett försök till att vara rolig?

Måste säga att det var bland det tråkigaste jag hört.

lingon_balle Oregistrerad 2003-03-10 13:08
 

för ”lingon_balle” är ju ett så fruktansvärt roligt namn…

Daniel Oregistrerad 2003-03-10 13:16
 

jaa, riktigt tråkigt.

a.k.a daddy fat sax Oregistrerad 2003-03-10 13:16
 

50 cent meddelar genom sitt skivbolag att det ör snudd på kriminellt av svenska dagensskiva.com att ignoera hans feta skiva producerad av Dre/Eminem. Om inte dagensskiva.com redaktion skärper så kommer han skicka över några av sina hommies för att se till att dagensskiva.com gör det. Det var allt.

50 Cent mannen Oregistrerad 2003-03-10 14:50
 

Dissa inte lingon_balle annars blir han ledsen :´-(

lingon_balle Oregistrerad 2003-03-10 15:46
 

Nu har jag sett 3 olika anledningar till varför inte 50 cent skivan är recenserad och den ena har varit sämre än den andra. Sensate anledningen av yingis var inte bara usel som dom andra utan även också ett dåligt försök att vara rolig. Säg som det är istället, ni har av någon anledning inte tillstånd att recensera dom mer eftertraktade skivorna? Jag vet inte hur det funkar men eftersom ni bara recenserar undergorund skivor så måste ju det vara något sånt.

Phille Oregistrerad 2003-03-10 15:50
 

hmmm… du har en poäng där…

Fast det dom recenserar är inte ens det… de recencerar massa usel musik ingen känner till o kallar det underground för att det ska verka ballt. Fan va lågt… sen sitter dom och skriver en massa inlägg o låtsas tycka om skiten.

Sorgligt…

lingon_balle Oregistrerad 2003-03-10 15:58
 

Phille: Det är så enkelt som att ingen av oss har skivan och att skivbolaget inte har skickat något ex för recension. Vi skriver aldrig om musik vi inte har lyssnat på.

Vi väljer att i första hand skriva om skivor vi får skickade till oss som vi finner intressanta att uppmärksamma av en eller annan anledning (det kan vara allt från att de suger till att de är fantastiska). Då får vi ändå fler intressanta skivor än vi hinner med.

Ibland väljer vi ändå att skriva om en skiva som ett skivbolag inte skickat till oss. Men vi måste ju köpa den och lyssna på den först.

Det kan ta ett tag. Så vi har sagt juni. Det står vi för.

Patrik Hamberg Oregistrerad 2003-03-10 16:13
 

Jaha då förstår jag varför ni recenserar så många dåliga skivor, ni är ekonomiska.

Jag jobbar på en tidning och hit kommer det ofta gratisskivor och dom är i 99% av fallen så dåliga att vi måste förgöra dom.

Gratisskivor är ju gratis av en anledning som jag ser det.

Tack för ditt svar, nu förstår jag eran policy.

Phille- Oregistrerad 2003-03-10 16:35
 

Ladda ned 50 cent plattan o recensera. Den är ju inte värd kiseln den är tryckt på.

TigerSushi Oregistrerad 2003-03-10 17:42
 

Phille >> Att de bara recenserar dåliga skivor är ju din uppfattning. Och jag skulle gissa att det är en föruppfattad mening också, för jag tror inte att du har lyssnat på alla skivor de recenserar här (som du kallar dåliga).

Berätta för mig varför gratisskivor är gratis enligt dig? Ska bli spännande att läsa.

Slutligen kan jag rekommendera dig att besöka http://www.skrivihop.nu så kanske din tidning blir lite mer lättläst (eller du kanske inte får skriva nåt i tidningen?).

Mike Oregistrerad 2003-03-10 17:52
 

Mike. Det var länge sedan.

Du måste du faktiskt ta tag i ditt liv. Vad har hänt? Hört en massa grejer…

Spendera massa pengar på materiella saker som ändå inte gör dig lycklig. Och brorsan hälsar att du fortfarande är skyldig han pengarna från somras då du repa hans bmw. Och skyll inte på att han snodde din brud, hon hade ju dumpat dig sedan länge…

Men men… simma lugnt.

lingon_balle Oregistrerad 2003-03-10 18:15
 

Haha micke, du behöver inte ta så illa vid dig?

Ja det är min åsikt och därför uttrycker jag den, är väl inget fel med det? Kanske var förhastat av mig att kalla dom dåliga, ointressanta är ett bättre ord.

Gratisskivorna är gratis för att ingen människa skulle betala för att få lyssna på dom. Artister med mer kött på benen kan få sin musik hörd på andra sätt.

Slutligen kan jag meddela dig att jag besökt http://www.skrivihop.nu flera gånger men varför du rekomenderar denna sida till mig är ett mysterium?

Kram

Phille Oregistrerad 2003-03-10 18:19
 

lingon_balle >> Du verkar ha blandat ihop mig med den där 50 cent. Det låter mer som hans stil att repa bilar och dylikt. Läste en artikel om hur frän han var, nästan fränast i hela Amerika faktiskt. Nio skott, och ändå inte rädd för döden. Antar att han bär skottsäker väst i stort sett dygnet runt bara för att han tycker att det är snyggt.

Phille >> ”50 cent skivan”

”undergorund skivor”

Är två av anledningarna till rekommendationen.

Så du tror alltså att artister ”med mer kött på benen” inte skickar ut gratisskivor? Det var ju intressant.

Vi kan ju fråga redaktionen hur mycket de betalar för sina recensionsexemplar de får av artister ”med mer kött å benen”.

Eller de kanske aldrig har recenserat någon skiva med någon sån artist.

Mike Oregistrerad 2003-03-10 18:36
 

Phille vet definitivt inte vad han snackar om. Skivbolagen skickar ut recensionsskivor på i stort sett allt de släpper. Kamratposten kanske bara får skräpet.

en som vet Oregistrerad 2003-03-10 19:10
 

recenserar ni bara skivor ni får?..tycker jag låter snålt..

”Nä, vi vägrar att recensera den för vi har inte fått den…öööh”

Som att ingen av er har köpt skivan…

skäggige Pelle Oregistrerad 2003-03-10 20:17
 

Jag kan bara upprepa vad Patrik Hamberg redan har skrivit flera gånger tidigare och senast idag:

”Vi väljer att i första hand skriva om skivor vi får skickade till oss som vi finner intressanta att uppmärksamma av en eller annan anledning (det kan vara allt från att de suger till att de är fantastiska). Då får vi ändå fler intressanta skivor än vi hinner med.

Ibland väljer vi ändå att skriva om en skiva som ett skivbolag inte skickat till oss. Men vi måste ju köpa den och lyssna på den först.”

Eller för att förtydliga, eftersom det uppenbarligen fortfarande framstår som oklart – vi recenserar INTE bara skivor som vi får skickade till oss från skivbolagen. Men i de fallen det händer innebär det att någon i redaktionen först måste köpa skivan, lyssna in sig på den och sedan ta ställning till om de överhuvudtaget ska skriva en recension av den.

Om någon annan i redaktionen har köpt 50 Cent-plattan låter jag vara osagt. Jag kommer inte göra det.

David Drazdil Oregistrerad 2003-03-10 21:04
 

Phille: Du tycker ju uppenbarligen att Dagensskiva bara recenserar skivor som suger alternativt är helt ointeressanta.. nu kommer en fråga som jag har svårt att inte ställa, varför hänger du här och väntar på en 50 cent recension? Är det bara för att jävlas med oss som tycker att vi faktiskt kan ha nåt utbyte av det som skrivs här.

Undertow Oregistrerad 2003-03-10 21:28
 

Undrar om 50 cent och Kent har samma fans? De är iallafall lika fanatiska (och jobbiga)!

"50 cent"-fans = "Kent"-fans? Oregistrerad 2003-03-10 21:45
 

Måste säga att det är mycket intetsägande diskussion som förs dag ut och dag in på denna sida. Om Dagensskiva är så jävla dåliga för att de inte recencerar 50 öre så kan ni väl läsa om det på en annan sida.

Jag tycker iallafall att det är kul och beundransvärt att de recenserar annorlunda plattor och att de fortfarande håller på med sidan överhuvudtaget när det klagas så förbannat. Doh!

... Oregistrerad 2003-03-10 21:57
 

Vilken tidning Phille än arbetar på så förutsätter jag att om han får betalt för sitt jobb så handlar det på sin höjd någon typ av städning eller liknande uppgifter som inte kräver sinne för att skriva.

Pär Oregistrerad 2003-03-10 23:15
 

Kul att höra om Sam-Es nya skiva! Vill höra den, och läsa om fler hiphopsläpp!

Men, nu har jag förstått varför ni inte recenserat 50 cents nya skiva. Ni har inte fått den, och ni vill inte köpa den. Jag tycker det tyder på jävligt dålig koll och på arrogans, att en sida som bl.a. recenserar hiphop ignorerar en så omdebatterad skiva! Fan vad ute ni är!

Jag blir den första att säga: Oregistrerad 2003-03-11 17:03
 

Jag: Nej, det är inte ”vi” som inte vill köpa 50 Cent, det är David i inlägget ovan (samt flera andra i redaktionen).

Jag kommer sannolikt köpa den, men precis som för alla andra skivköpare handlar det om ekonomi. Precis som att det finns många andra skivor jag heller inte köpt, men vill, och kommer, att köpa vid tillfälle.

Ola Andersson Oregistrerad 2003-03-11 17:19
 

lyssna på den dära intervjun med nileskär som det finns en länk till däruppe. en bra introduktion.

sonic-love Oregistrerad 2003-03-12 00:20
 
Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Inloggning

Registrera dig